Mødedato: 02.03.2004, kl. 15:00

Koncept for lovpligtige tilsyn på plejehjem, visiterede dagtilbud og kommunale og private leverandører af personlig og praktisk hjælp (Sundheds- og Omsorgsudvalget)

Koncept for lovpligtige tilsyn på plejehjem, visiterede dagtilbud og kommunale og private leverandører af personlig og praktisk hjælp (Sundheds- og Omsorgsudvalget)

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 2. marts 2004

 

 


J.nr. ØU 51/2004

 

11. Koncept for lovpligtige tilsyn på plejehjem, visiterede dagtilbud og kommunale og private leverandører af personlig og praktisk hjælp (Sundheds- og Omsorgsudvalget)

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundhedsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler

at tilsyn med

·        plejehjem

·        visiterede dagtilbud

·        kommunale og private leverandører af  personlig og praktisk hjælp

fremover gennemføres i henhold til den beskrevne metode, og

at tilsynsopgaven udføres af en central Tilsynsenhed i samarbejde med de lokale Pensions- og Omsorgskontorer.

Sundhedsforvaltningen indstiller,

 

at  Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at temaet i de anmeldte tilsyn på plejehjem i år 2004 er "måltidet".

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget beslutning i mødet den 18. december 2003

Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte indstillingen.

Marlene Krogh ønskede på vegne af SF følgende ført til protokol:

"SF tager forbehold for, at bruge tilsynsbesøgende til implementering af måltiderne på plejehjemmene. SF ønsker, at sætte kvaliteten i højsæde og ikke alene bruge det som mål i 2004".

A, Ø, CD, O og B ønskede følgende ført til protokol:

"Partierne støtter indførelsen af et tema i de anmeldte tilsyn og er meget tilfredse med at det første tema er "måltidet".  Vi betragter indførelsen af et tema som et middel til støtte og dialog på plejehjemmene med det formål at skabe større fokus på et udviklingsområde til gavn for de ældre."

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført, idet det forudsættes, at udgifter i forbindelse med etableringen af en central tilsynsenhed samt de fremtidige driftsudgifter afholdes inden for Sundheds- og Omsorgsudva lget budgetramme".

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 2. marts 2004

Anbefalet.

A, Ø og F videreførte deres protokolbemærkninger fra mødet i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 18. december 2003.

 

 

Behandling: Borgerrepræsentationen

 

 

RESUME

Den 20. maj 2003 etablerede Sundhedsforvaltningen en særlig Tilsynsenhed til at varetage gennemførelse af tilsyn på plejehjem i henhold til Lov om Social Service § 75 h. For at kvalificere metodeudviklingen blev det besluttet i Borgerrepræsentationen at benytte to private firmaer til at afvikle tilsyn på 16 af kommunens i alt 61 plejehjem. Ved udgangen af december 2003 vil alle lovpligtige tilsyn være gennemført. Sundhedsforvaltningen udarbejder den årlige redegørelse om tilsynene i 2003 og opfølgningen på disse forelægges for Sundheds- og Omsorgsudvalget og Borgerrepræsentationen i foråret 2004.

 

Sundhedsforvaltningens erfaring med tilsyn i 2003 danner udgangspunkt for koncept for tilsyn og for organisatorisk placering fremover.

 

På den baggrund foreslås det, at samtlige tilsynsopgaver, det vil sige tilsyn på plejehjem og tilsyn med visiterede dagtilbud, samt kommunale og private leverandører af  personlig og praktisk hjælp, fremover foretages af en central Tilsynsenhed i et samarbejde med de lokale Pensions- og Omsorgskontorer.

 

Indhold og metode i tilsyn ligger tæt op af og bygger på det indhold og de metoder, der er anvendt i 2003. Indholdet i anmeldte tilsyn suppleres med et tema, som årligt vedtages af Sundheds- og Omsorgsudvalget. I 2004 foreslås temaet at være "måltidet".

 

Formålet med det uanmeldte tilsyn er at kontrollere kvaliteten af ydelser, samt beboernes oplevelse af kvalitet, medinddragelse og fleksibilitet. Formålet med anmeldte tilsyn er at afdække organisatoriske styrker og svagheder i et udviklingsperspektiv.

 

Tilsynsrapporter sendes i høring i bruger-/pårørenderåd, på institutionen, og i det lokale ældreråd, og offentliggøres på Københavns Kommunes hjemmeside, for plejehjemmenes vedkommende på hjemmesiden for København Kommunes boligkatalog.

 

Tilsyn med kommunale og private leverandører af personlig og praktisk hjælp vil ske i form af stikprøvekontrol.  Stikprøvekontrollen vil have fokus på brugerens oplevelse af kvalitet, samt afdækning af kvaliteten med den leverede ydelse sammenholdt med kvalitetsstandarderne på området.

 

Tilsynsopgaven organiseres i en central Tilsynsenhed med direkte reference til Direktionen i Sundhedsforvaltningen. I forhold til de uanmeldte tilsyn, samt tilsyn i hjemmeplejen, samarbejdes med de lokale Pensions- og Omsorgskontorer.


 


Til top