Mødedato: 01.12.2020, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse D på 1. sal

Tildeling af støtte til bygningsfornyelse i 2020

Se alle bilag

Før Borgerrepræsentationen kan tage stilling til en indstilling, skal Økonomiudvalgets erklæring om enhver sag, der vedrører kommunens planlægningsopgaver, økonomiske forhold eller almindelige administrative forhold, indhentes, jf. Københavns Kommunes styrelsesvedtægt § 12, stk. 5.

I nærværende indstilling, skal Økonomiudvalget således alene tage stilling til den foreslåede erklæring i afsnittet "Indstilling".

Der skal tages stilling til, om 19 ejendomme med i alt 1.786 boliger i Valby, Indre By, Nørrebro, Bispebjerg Amager og Vesterbro/Kgs. Enghave skal modtage støtte fra byfornyelsesrammen for at afhjælpe usunde og utidssvarende boligforhold, samt til frigivelse af midler til bygningsfornyelserne.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at der overføres og frigives en udgiftsbevilling på 144,5 mio. kr. og en indtægtsbevilling på 5,3 mio. kr. statsrefusion til bygningsfornyelse af de 19 ejendomme fra Byfornyelsesrammen. Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg, jf. økonomiafsnittet og bilag 4,
  2. at driftsudgifter til indfasningsstøtte på 5,1 mio. kr. afholdes på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling, Efterspørgselsstyrede overførsler, jf. bilag 5.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget bemærker, at det fremgår af indstillingen, at beslutningen medfører prioritering af måltal i 2022-2024 for i alt 144,5 mio. kr. og herunder at Teknik- og Miljøforvaltningen forventer at afholde anlægsudgifter for 72,3 mio. kr. i 2022. Det bemærkes i den forbindelse, at Økonomiudvalget endnu ikke har taget politisk stilling til anlægsstyringen i 2022. Processen herfor besluttes med Indkaldelsescirkulæret 2022.

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Københavns Kommune bevilger i henhold til byfornyelsesloven årligt støtte til bygningsfornyelser af andels- og ejerforeninger og private udlejningsejendomme med det formål at afhjælpe usunde og utidssvarende boligforhold. Det drejer sig om boliger uden toilet, bad og fjernvarme samt boliger, der er generet af vejstøj over 58 dB. Derudover støttes energirenoveringer for at nedbringe ejendommenes energibehov og løfte boligstandarden i den eksisterende bygningsmasse (Borgerrepræsentationen (BR) 22. august 2019).

Teknik- og Miljøforvaltningen har gennemført den årlige samlede ansøgningsrunde til ordinære (kommunale) og ekstraordinære (statslige) midler til bygningsfornyelser. Ejere af andels- og ejerforeninger og private udlejningsejendomme har ansøgt om støtte til renoveringsprojekter, og der skal tages stilling til tildeling af støtte og finansiering af bygningsfornyelsesprojekterne.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen har modtaget og gennemgået de i alt 51 indkomne ansøgninger fra ejere af 51 ejendomme, jf. bilag 2. Med udgangspunkt i kommunens målsætninger og ejendommens behov har forvaltningen været i dialog med bygningsejer. På baggrund af dialogen og forvaltningens faglige vurdering af ejendommene og med afsæt i de økonomiske rammer, der er til rådighed for nye bygningsfornyelsesprojekter, indstilles 19 ejendomme med i alt 1.786 boliger til støtte. Alle projekter har fået opbakning på foreningernes generalforsamling og i udlejningsejendommene har der været beboermøde, og min 50 % af lejerne har skriftligt tilsluttet sig projektet. De enkelte ejendomme og arbejderne, der ønskes støtte til, er beskrevet i bilag 2. Oversigtskort over ejendommenes placering fremgår ligeledes af bilag 2.

Forvaltningen har prioriteret ansøgningerne på baggrund af kriterier fastlagt i Prioritering af byfornyelsen (BR 22. august 2019), der er i overensstemmelse med byfornyelseslovens rammer. Indsatserne er i prioriteret nedenstående rækkefølge:

  1. Ejendomme, der mangler wc, bad eller fjernvarme i boligerne
  2. Ejendomme, der er udsat for vejstøj over 58 dB (størst støjbelastning)
  3. Ejendomme, der ved renovering nedsætter energibehovet væsentligt og bidrager til Københavns Kommunes CO2-målsætning, jf. KBH2025 Klimaplanen (BR 23. august 2012)

I bilag 2 s. 5 er bygningsfornyelserne kategoriseret i forhold til disse kriterier. Ejendommen indstillet til støtte kan opfylde flere kriterier fx både installationsmangler og energirenovering. Indsatserne er bydækkende, men inden for hver kategori prioriteres ansøgninger fra ejendomme, der ligger i et udsat byområde, jf. kriterierne fastlagt i Prioritering af byfornyelsen (BR 22. august 2019). Der er i alle projekter fokus på at hjælpe med at finde løsninger, der bevarer arkitektoniske værdier, skybrudssikrer og begrønner ejendommene, jf. bilag 2.

Med støtten opnås, at:

  • Der etableres 60 wc/bad i eksisterende boliger (fordelt på syv ejendomme).
  • 1.063 boliger, der er udsat for vejstøj over 58 dB støjdæmpes med forsatsvinduer eller nye vinduer (fordelt på 10 ejendomme).
  • Energimærkerne forbedres i 1.522 af de 1.786 boliger. Det betyder, at:
    • 158 boliger går fra energimærke E/F/G til D
    • 20 boliger går fra E til C
    • 1.122 boliger går fra D til C
    • 166 boliger går fra D til B
    • 56 boliger går fra C til B.
  • De 19 ejendomme forventes med renoveringerne at kunne opnå energibesparelser på 16-38 % og vil have en samlet gennemsnitlig energibesparelse på ca. 25 %. Den beregnede besparelse er på ca. 213,3 ton CO2. Forvaltningens samlede miljøvurdering fremgår af bilag 3.
  • Alle projekter screenes ift. cirkulær økonomi, så potentialet for hvilke materialer (tegl, vinduer og mursten) fra renoveringerne, der kan genanvendes i det konkrete eller andre projekter, kortlægges.

Der ændres ikke ved tilgængeligheden til ejendommene i de indstillede projekter. Alle ejendommene er opført før 1950. Derfor er der i deres nuværende indretning ikke taget højde for tilgængeligheden for borgere med funktionsnedsættelser.

Tinglysning af deklaration om hel eller delvis tilbagebetaling af tilskud til Københavns Kommune ved salg eller ejerskifte inden for 20 år vil ske for alle ejendommene. I henhold til byfornyelsesloven tinglyses deklarationen i andels- og udlejningsejendomme på ejendommen, og ved salg eller statusskifte af ejendommen er det foreningen/ejer, der skal betale støtten tilbage, hvis der sker fortjeneste på salget. I ejerforeninger tinglyses deklarationen på ejerboligen, og det er dermed ved salg af den enkelte ejerbolig, at støtten skal betales tilbage ved fortjeneste på salget, jf. bilag 2. Tilbagebetalt støtte vil indgå i puljen til fremadrettede byfornyelsesprojekter.

Lejerne har i henhold til byfornyelsesloven ret til permanent genhusning ved omfattende ombygninger, hvor lejen stiger betydeligt. Forvaltningen vurderer, at ingen af de indstillede projekter medfører genhusning.

Økonomi

Beslutningen om bygningsfornyelse og finansiering af udgifterne sker i medfør af lovbekendtgørelse nr. 144 af 21. februar 2020 om byfornyelse og udvikling af byer. Disponering af byfornyelsesrammen, der ligger til grund for denne indstilling, fremgår af Byfornyelsesredegørelsen (BR 24. juni 2020).

Borgerrepræsentationen vedtog den 22. november 2018 at afsætte 12 mio. kr. fra byfornyelsesrammen til bygningsfornyelser inden for afgrænsningen af Områdefornyelsen i Bavnehøj. Disse midler indgår i de 144,5 mio. kr., der disponeres med denne indstilling.

I forbindelse med igangsætning af områdefornyelsen i Nordvest har kommunen ansøgt og modtaget ekstraordinære midler til bygningsfornyelse fra statens byfornyelsespuljer i 2016. Disse midler kan kun anvendes inden for områdefornyelsen. Det betyder, at i tre bygningsfornyelser i Nordvest er der medfinansiering fra staten på samlet 5,3 mio. kr. De øvrige byfornyelsesmidler kan anvendes i hele København.

Den samlede støtte til de 19 ejendomme er opgjort til 144,5 mio. kr. Med støttebeløbet på 144,5 mio. kr. (kommune og stat) og ejernes egenfinansiering på 421,7 mio. kr. opnås en samlet investering på 566,2 mio. kr.

Det samlede forventede forbrug til de 19 ejendomme fordelt over årene 2021-2024 er dermed som vist i denne tabel 1:

 

2021

2022

2023

2024

I alt

Udgifter (mio. kr.)

0,0

72,3

36,1

36,1

144,5

Indtægter (mio. kr.)

0,0

-1,0

-3,1

-1,2

-5,3

Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling, Byfornyelse, anlæg, jf. bilag 4.

Bilag 4 viser derudover, at der er igangværende bygningsfornyelsessager med forbrug i 2021-2022.

Kommunen yder tilskud i form af indfasningsstøtte til huslejestigningen i lejeboligerne som følge af de støttede forbedringer. Støtten udgør det første år 2/3 af huslejestigningen og nedsættes over 10 år med lige store andele. Forvaltningen forventer, at 303 boliger i to ejendomme vil modtage indfasningsstøtte, jf. bilag 5.

Beslutningen medfører prioritering af måltal i 2022-2024 for i alt 144,5 mio. kr. Bygningsfornyelsessager er omfattet af anlægsmåltallet, men efter bekendtgørelsen om udbetalinger i byfornyelsessager § 1, kan bygningsfornyelsessager ikke sættes i bero, efter ejendomsejer har modtaget tilsagn og overholder de forpligtigelser, der følger af tilsagnet. Udvalget vil således ikke have mulighed for at berosætte disse projekter efter, at tilsagn er givet til borgerne, hvilket sker umiddelbart efter Borgerrepræsentationens godkendelse af denne indstilling.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, vil Teknik- og Miljøforvaltningen give tilsagn til ansøgerne.

Ejerne af ejendommene vil, efter de har modtaget tilsagn om støtte, blive bedt om at indsende udbudsprojekt til forvaltningen til godkendelse inden igangsætning. Dette skal som udgangspunkt ske inden otte måneder. Alle projekter får løbende tidsfrister for hver fase og en overordnet rammefrist for byggeriets færdiggørelse. Hvis de fastsatte tidsfrister ikke overholdes, kan kommunen iht. byfornyelsesloven annullere tilsagnet, og midlerne tilbageføres til byfornyelsesrammen.

Projekterne forventes at være gennemført og regnskabsgodkendt senest i 2024.

 

Søren Wille /Lone Byskov

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at der gives støtte til bygningsfornyelse af 19 ejendomme med i alt 1.786 boliger, jf. bilag 2.

    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  2. at der overføres og frigives en udgiftsbevilling på 144,5 mio. kr. og en indtægtsbevilling på 5,3 mio. kr. statsrefusion til bygningsfornyelse af de 19 ejendomme fra Byfornyelsesrammen. Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg, jf. økonomiafsnittet og bilag 4.
  3. at driftsudgifter til indfasningsstøtte på 5,1 mio. kr. afholdes på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling, Efterspørgselsstyrede overførsler, jf. bilag 5.

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 16. november 2020

 

Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag til erstatning af 1. at-punkt:

”at puljen genudbydes med henblik på, at beboere uden eget toilet, bad eller centralvarme kan få dette.”

 

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med 2 stemmer mod 8. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: C og O.

Imod stemte: A, B, F, Ø og Å.

 

Indstillingen blev godkendt med 9 stemmer mod 1. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, F, O, Ø og Å.

Imod stemte: C.

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Partiet mener ikke, at det er en kommunalopgave eller bør være en kommunal udgift at energirenovere en ejendom, idet ejeren jo selv sparer end del penge i varmeudgifter, når en ejendom energirenoveres.”

Beslutning

Dagsordenspunkt 26: Tildeling af støtte til bygningsfornyelse i 2020 (2020-0221779)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 1. december 2020

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen med 10 stemmer mod 1. 1 medlem undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, Å, B, F og O.

Imod stemte: C.

Undlod at stemme: V.

 

Det Konservative Folkepartiafgav følgende protokolbemærkning:

”Vi mener ikke, at det er en kommunal opgave eller bør være en kommunal udgift at energirenovere en ejendom, idet ejeren får en økonomisk gevinst ved energirenoveringen og derfor selv bør finansiere denne.”

Til top