Mødedato: 01.11.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Samarbejdsaftale mellem Københavns Kommune og Det Kongelige Teater

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til samarbejdsaftalen mellem Det Kongelige Teater og Københavns Kommune.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

1. at samarbejdsaftalen mellem Københavns Kommune og Det Kongelige Teater godkendes (jf. bilag 1),

2. at 5 mio. kr. af bevillingen på ca. 48 mio. kr. øremærkes til at åbne husene for borgerne og til konkrete samarbejder med københavnske skoler, festivaler og kulturaktører.

Problemstilling

Den 22. juni 2016 besluttede Borgerrepræsentationen at henvise sagen om fornyelse af samarbejdsaftalen med Det Kongelige Teater til fornyet behandling i Økonomiudvalget og tilkendegav, at aftalen bør suppleres med yderligere og tydeligere krav om:

  • brug af Det Kongelige Teaters faciliteter i sommerperioden

  • samarbejder med københavnske kulturaktører

  • Det Kongelige Teaters tilbud til de københavnske børn

     

På baggrund heraf har Kultur- og Fritidsforvaltningen indarbejdet nye krav i udkastet til aftalen (bilag 1), som specificerer:

1. at de københavnske skolebørn gennem deres skoletid skal have mulighed for at opleve teatrets kunstarter.

2. at det er et særligt fokusområde, at Det Kongelige Teater også i sommerperioden skal åbne Operaens faciliteter for eksterne københavnske events, festivaler og aktører, som i forvejen støttes af Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsudvalg.

3. at Det Kongelige Teater på årlig basis skal rapportere, hvordan de københavnske skolebørn har været tilbudt introduktion til teatrets kunstarter, ligesom teatret, også på årlig basis, skal redegøre for de samarbejder teatret indgår med øvrige tilskudsmodtagere på event-, festival- og andre kulturområder.

4. at Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler Økonomiudvalget at betinge, at 5 mio. kr. af det samlede årlige tilskud på 48 mio. kr., øremærkes til at åbne husene for borgerne i København og til konkrete samarbejder med københavnske skoler, festivaler og kulturaktører.

Det blev endvidere fremhævet på Borgerrepræsentationens møde d. 22. juni 2016, at det politiske niveau burde være inddraget i processen tidligere, hvorfor Kultur- og Fritidsudvalget er blevet hørt forud for nærværende, fornyede behandling af samarbejdsaftalen.

På Kultur- og Fritidsudvalgets møde den. 8. september 2016 afgav udvalget følgende høringssvar:

  1. Kultur- og Fritidsudvalget anmodede om, at der forinden det årlige direktørmøde om det kommende års indsatsområder og aktivitetsplan optages en sag herom på udvalgets dagsorden.

     

  2. Kultur- og Fritidsforvaltningen blev anmodet om at arrangere et dialogmøde med Det Kongelige Teater.

     

  3. Kultur- og Fritidsudvalget tilkendegav, at man finder det vigtigt, at Operaens restaurant og terrasse åbnes for offentligheden.

Løsning

Økonomiforvaltningens bemærkninger til Kultur- og Fritidsudvalgets høringssvar:

  1. Efter aftale med Kultur- og Fritidsforvaltningen sørger fagforvaltningen for, at der forud for det årlige direktørmøde om det kommende års indsatsområder og aktivitetsplan optages en sag herom på Kultur- og Fritidsudvalgets dagsorden.

     

  2. Kultur- og Fritidsforvaltningen arrangerer et dialogmøde mellem Kultur- og Fritidsudvalget og Det Kongelige Teater.

  3. Operaens faciliteter er åbne for offentligheden og Det Kongelige Teater anerkender, at der skal være fokus på optimal udnyttelse af byens rum og muligheder, hvad enten de er kommunale, statslige eller private. Teatret oplyser derfor også, at man fortsat vil udvikle og optimere udnyttelsen af såvel teatrets faciliteter som byrummene omkring dem, særligt i sommerperioden.

Den reviderede samarbejdsaftale:

Samarbejdsaftalen er udarbejdet af Kultur- og Fritidsforvaltningen med inddragelse af Det Kongelige Teater.

Samarbejdsaftalen dækker perioden 2017-2020 og beskriver de overordnede indsatsområder, der skal involvere kommunen og dens borgere. Indsatsområderne er som følger: 1. Børn og Unge, 2. Events, festivaler og turisme, 3. Outreach og 4. Netværk (uddybet i bilag 1).

Der lægges forsat op til, at ovenstående indsatsområder konkretiseres i en årlig aktivitetsplan. I 3. kvartal hvert år afholdes et møde mellem direktørerne for Det Kongelige Teater, Økonomiforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen, hvor særlige fokusområder for det kommende år drøftes. Alt efter mødets tematik inviteres direktører fra de relevante fagforvaltninger til deltagelse. Forud for direktørmødet optages en sag herom på Kultur- og Fritidsudvalgets dagsorden. Direktørmødet og Kultur- og Fritidsudvalgsbehandlingen forankres i Kultur- og Fritidsforvaltningen.

I forlængelse af Direktørmødet indkalder Kultur- og Fritidsforvaltningen repræsentanter fra de øvrige fagforvaltninger og Det Kongelige Teater hvert år i november måned for at konkretisere aktivitetsplanen og udveksle information om aktuelle indsatsområder af fælles interesse. Drøftelsen dokumenteres med et referat, som danner grundlag for det følgende års statusrapport og redegørelse for aktiviteter. Opfølgning for indsatsområderne og aktivitetsplanen foregår én gang om året normalt i maj måned på et virksomhedsmøde (ca.18 måneder efter aktivitetsplanen godkendes).

Grundlag for opfølgning er budget- og statusrapporten, der redegør for det foregående års aktiviteter. Møder om aktivitetsplanen forankres fremover i Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Øvrige bemærkninger

Det bemærkes i øvrigt, at Det Kongelige Teater opfylder krav om sociale klausuler. Teatret har ansat en lang række medarbejdere på særlige vilkår og i stillinger med løntilskud. Og teatret har herudover tilknyttet praktikanter, som arbejder med øget publikumsinddragelse.

I forbindelse med udarbejdelse af aftaleteksten har det været afgørende for Københavns Kommune, at københavnerne oplever, at Det Kongelige Teater også er deres teater, og at byens kulturelle og kunstneriske aktører oplever teatret som en partner og medspiller i det samlede københavnske kulturliv. Kultur- og Fritidsforvaltningen har derfor aftalt med Det Kongelige Teater, at teatret inviteres til de halvårlige workshops om samarbejder mellem festival- og eventarrangører i København, som forvaltningen arrangerer. Dette vil give endnu bedre mulighed for, at teatret kan skabe samarbejder med de kulturaktører, som Københavns Kommune støtter.

Der er desuden behov for, at Det Kongelige Teater sørger for at udnytte de muligheder, der er for at invitere både borgere og turister inden for hele året rundt. På baggrund af den fornyede dialog med Det Kongelige Teater ligger det nu fast, at teatret udvikler deres outreach-aktiviteter endnu mere. En række initiativer er derfor søsat for at imødekomme de politiske krav. Blandt disse kan nævnes ekstern brug af Ofelia Plads til Kulturhavnfestivalen og Copenhagen Operafestival, herunder mulighed for at benytte foyer og omklædningsfaciliteter på teatret under disse arrangementer. Derudover er Det Kongelige Teater indgået i et samarbejde med foreningen Vildskud om fortsat udvikling af teaterfestivalen for unge og i 2016 er der derudover indgået aftale med de københavnske teatre om, at Det Kongelige Teater er vært for Copenhagen Stage i 2017. Der er således i 2016 etableret aktiviteter for børn, aktiviteter i sommerperioden og sket en udvidelse af udnyttelsen af faciliteter og ressourcer til gavn for de øvrige københavnske festivalarrangører.

Økonomi

Samarbejdsaftalen har ingen økonomiske konsekvenser. Det årlige tilskud til Det Kongelige Teater udgør fortsat 47.969.000 kr. og er under forudsætning af Borgerrepræsentationens vedtagelse af budget for det pågældende år.

Videre proces

Såfremt Borgerrepræsentationen godkender samarbejdsaftalen, træder denne i kraft 1. januar 2017.

 

 /Mads Grønvall                                             /Søren Tegen Pedersen               

 

Beslutning

Dagsordenspunkt 12: Samarbejdsaftale mellem Københavns Kommune og Det Kongelige Teater (2016-0327620)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 1. november 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Enhedslisten og SF afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Enhedslisten og SF mener fortsat, at driften af Det Kongelige Teater bør være en statslig opgave. 

Ikke mindst set i lyset af, at statslige støttekroner til kultur den seneste tid er blevet taget fra København. ”

Til top