Mødedato: 01.10.2024, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Opfølgning på medlemsforslag om nødhjælp til ofrene i Gaza

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen har pålagt Økonomiforvaltningen med inddragelse af relevante forvaltninger at udarbejde en sag til politisk behandling, der beskriver kommunens muligheder for at yde nødhjælpsbistand.

En kommune kan inden for nærmere fastsatte rammer yde nødhjælpsbistand i udlandet. Det forudsætter som udgangspunkt, at det sker uden nogen form for udenrigspolitisk meningstilkendegivelse, og at der er tale om begrænsede bidrag.

Støtten kan også bestå i en donation i form af naturalier såsom personaletimer eller køretøjer.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at vedlagte notat, jf. bilag 1, der beskriver kommunens mulighed for at yde nødhjælpsbistand, tages til efterretning,
  2. at det godkendes, at medlemsforslaget af 14. december 2023 stillet af Enhedslisten, jf. bilag 3, hermed er håndteret.

Problemstilling

Enhedslisten har den 14. december 2023 stillet et medlemsforslag om, at Borgerrepræsentationen bevilger 1 million kroner i nødhjælp til ofrene i Gaza, og at nødhjælpen finansieres via Økonomiudvalgets pulje til uforudsete udgifter i Budget 24.

Borgerrepræsentationen vedtog medlemsforslaget med et ændringsforslag, som erstattede det oprindelige forslag.

Borgerrepræsentationen besluttede at pålægge Økonomiforvaltningen med inddragelse af øvrige, relevante forvaltninger at udarbejde en sag til politisk behandling, der beskriver kommunens mulighed for at yde nødhjælpsbistand i form af eksempelvis indsamlinger, herunder indsamlinger på Rådhuset, lokaleudlån, og bidrag til nødhjælpsorganisationer f.eks. til fordel for ofrene i Gaza. Det skal af sagen fremgå, om kommunen tidligere har ydet denne type nødhjælp, f.eks. til Ukraine.

Løsning

Økonomiforvaltningen har med inddragelse af kommunens øvrige forvaltninger udarbejdet vedlagte notat (bilag 1), som beskriver kommunens mulighed for at yde nødhjælpsbistand.

Ankestyrelsen (det kommunale tilsyn) kom den 13. juni 2024 med en generel udtalelse om kommuners involvering i udenrigspolitiske anliggender, herunder varetagelse af humanitære formål i udlandet (bilag 2).

Økonomiforvaltningen vurderer, at kommunen inden for visse rammer kan yde støtte til humanitær bistand i udlandet. Det forudsætter som udgangspunkt, at det sker uden nogen form for udenrigspolitisk meningstilkendegivelse.

Ved vurderingen af, hvor stort et bidrag kommunen kan yde, kan der blandt andet lægges vægt på, at staten også har bidraget til det konkrete formål – jo mere staten yder, desto mere kan kommunerne også yde. Hvis staten ikke bidrager til formålet, kan en kommune stadig yde støtte, men alene i form af et bagatelagtigt bidrag.

Ankestyrelsen har fortsat en række sager om bl.a. humanitær bistand til Gaza og donationer til Ukraine under behandling. Indtil Ankestyrelsen har afsluttet behandlingen af disse sager, kan det ikke siges, hvor bagatelgrænsen befinder sig – udover at det i praksis er anerkendt, at Københavns Kommune kan yde humanitær bistand på op til 1 mio. kr. i sager, hvor staten har ydet et markant beløb i humanitær bistand.

Økonomiforvaltningen vurderer således fortsat, at Borgerrepræsentationen lovligt vil kunne træffe beslutning om at give et bidrag på 1 million kr. til nødhjælp til ofrene i Gaza, da det vurderes, at beløbet er proportionelt i forhold til statens humanitære bistand. Det er et krav, at bidraget i givet fald ydes uden nogen form for udenrigspolitisk meningstilkendegivelse.

Støtten kan også bestå i en donation i form af naturalier såsom personaletimer eller køretøjer. Kommunen skal sikre, at hjælpen fordeles på upartisk vis og i overensstemmelse med det humanitære formål.

Indtil videre vil donationer i form af fx materiel eller køretøjer for at kunne anses som nødhjælpsbistand skulle ske som led i et dansk bistandsprojekt, og donationen skal være af mindre økonomisk værdi.

I forhold til spørgsmålet om indsamlinger har Økonomiforvaltningen forstået spørgsmålet sådan, at det handler om, hvorvidt kommunen må facilitere indsamlinger i kommunale bygninger, fx ved at give en forening lov til at stå for en indsamling eller ved at låne en lokalitet ud til brug for en indsamling.

Dette vil skulle afgøres konkret efter de almindelige regler, herunder at kommunen hverken direkte eller indirekte må yde støtte til formål, der kan karakteriseres som udenrigspolitiske meningstilkendegivelser.

Økonomi

Ingen

Videre proces

Ingen skridt er nødvendige.

 

Søren Hartmann Hede / Nicolai Kragh Petersen

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 1. oktober 2024

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

”Enhedslisten noterer sig, at det er Økonomiforvaltningens vurdering, at Borgerrepræsentationen godt kan bevilge 1 mio. kr. i nødhjælp til ofrene i Gaza i 2024, som Enhedslisten oprindeligt stillede forslag om. Enhedslisten vil derfor stille ændringsforslag om dette ved behandlingen af sagen i Borgerrepræsentationen.”

Til top