Godkendelse af status og samlet handleplan for Københavns Kommunes Handicappolitik
Borgerrepræsentationen skal have forelagt statusrapport for Københavns Kommunes Handicappolitik til efterretning og forelægges samtidig den samlede handleplan for Københavns Kommunes Handicappolitik 2013-2014 til endelig godkendelse efter høring.
Tidligere beslutninger
Socialudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
1. at statusrapport for Københavns Kommunes Handicappolitik 2011-2012, jf. bilag 2, tages til efterretning, og
2. at den samlede handleplan for Københavns Kommunes Handicappolitik 2013-2014, jf. bilag 3, godkendes efter ekstern høring.
Indstilling og beslutning
Økonomiforvaltningen indstiller at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Socialudvalgets budgetrammer.
Problemstilling
Borgerrepræsentationen tiltrådte den 27. januar 2011 Københavns Kommunes Handicappolitik for 2011-2017. Politikken fremsætter delmålsætninger og principper for Københavns Kommunes indsats for borgere med handicap, jf. bilag 1.
Samtlige udvalg har i foråret 2013 godkendt status på deres respektive handleplaner for Københavns Kommunes Handicappolitik for 2011-2012 samt godkendt reviderede handleplaner for 2013-2014.
Socialforvaltningen har herefter samlet udvalgenes statusbeskrivelser til en samlet statusrapport og samlet udvalgenes reviderede handleplaner til en samlet handleplan. Den samlede handleplan er herefter sendt i ekstern høring hos Handicaprådet, DH København, Det Københavnske Ældreråd og Dialogforum på psykiatriområdet.
Socialforvaltningen har som følge af høringen modtaget tre høringssvar fra følgende parter:
- Handicaprådet
- DH København
- Det Københavnske Ældreråd
Løsning
Socialforvaltningen har i samarbejde med de øvrige forvaltninger behandlet de indkomne høringssvar. Socialudvalget skal derfor behandle den reviderede handleplan for Københavns Kommunes Handicappolitik gældende for 2013-2014 med henblik på endelig godkendelse i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Samtidig skal Socialudvalget tage statusrapport for 2011-2012 til efterretning. Statusrapporten bygger på forvaltningernes statusbeskrivelser og forholder sig til fremdriften i de enkelte indsatser, der understøtter politikkens målsætninger.
Samlet set er høringssvarene positive overfor den reviderede handleplan for Københavns Kommunes Handicappolitik 2013-2014. I høringssvarene indgår desuden en række konstateringer og konkrete forslag. I bilag 4 er bemærkningerne i høringssvarene gengivet sammen med forvaltningernes kommentarer, og i bilag 5 er der en samlet oversigt over alle høringssvarene. I det følgende opsummeres forvaltningernes kommentarer til høringssvarene.
Høringssvarene
Høringssvarene har ikke givet anledning til at foretage konkrete ændringer i handleplanen, men forvaltningerne har noteret sig nogle gennemgående budskaber fra de tre høringssvar. Bemærkningerne uddybes nedenfor. Forvaltningerne vil tage disse bemærkninger med sig i det videre arbejde med at implementere Københavns Kommunes Handicappolitik. Arbejdet vil pågå i arbejdsgruppen på tværs af forvaltningerne og i dialog med Handicaprådet. Initiativerne opstartes i umiddelbart forlængelse af handleplanens endelige vedtagelse i Borgerrepræsentationen.
Øget koordination
Handicaprådet, DH København og Det Københavnske Ældreråd efterspørger alle øget koordination mellem forvaltningerne. Forvaltningerne har i handleplanen beskrevet en række konkrete indsatser, der skal sikre øget koordination. Forvaltningerne vil fortsat arbejde på at sikre sammenhængende sagsforløb for særlige grupper, hvor sagerne er komplekse og generelt have fokus på øget koordination og samarbejde forvaltningerne imellem for borgere med handicap. Som eksempel kan nævnes projekt helhed for hjerneskaderamte, der har til formål at styrke genoptrænings- og rehabiliteringsindsatsen for voksne med erhvervet hjerneskade, samt sikre en bedre koordination og sammenhæng i kommunens indsats på tværs af forvaltningerne. Desuden kan nævnes koordineret samarbejde om borgere med handicap, der modtager kontanthjælp og sociale tilbud samt øget koordination for veteraner.
Øget mainstreaming i forhold til handicapaspektet
Mainstreaming har til formål at sikre lige muligheder for borgere med handicap gennem øget viden om målgruppen og dermed at øge kvaliteten af de beslutninger der tages på handicapområdet. Både DH København og Handicaprådet omtaler kommunikations- og formidlingsinitiativer i handleplanen og opfordrer til, at forvaltningerne gør endnu mere i forhold til undervisning og information om handicapgruppernes behov og mangfoldighed. Forvaltningerne vil derfor fremadrettet styrke arbejdet med mainstreaming, hvor viden om handicapgruppernes behov og mangfoldighed bliver øget og indgår som en naturlig del af det daglige arbejde i forvaltningerne. Forvaltningerne vil udarbejde forslag til initiativer, der understøtter mainstreaming i forhold til handicapaspektet i Københavns Kommune.
I det videre arbejde med handicappolitikken vil der blive opstillet konkrete mål for forvaltningernes handicapindsats.
Økonomi
Indstillingen har umiddelbart ingen økonomiske konsekvenser. Ufinansierede initiativer i handleplanen kan indgå i de kommende års budgetforhandlinger.
Videre proces
Hvis indstillingen tiltrædes, skal statusrapport og handleplan forelægges til endelig godkendelse i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Anette Laigaard
/Gitte Bylov Larsen
Oversigt over politisk behandling
Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at statusrapport for Københavns Kommunes Handicappolitik 2011-2012, jf. bilag 2, tages til efterretning, og
- at den samlede handleplan for Københavns Kommunes Handicappolitik 2013-2014, jf. bilag 3, godkendes efter ekstern høring.
Socialudvalgets beslutning i mødet den 4. september 2013
Kontorchef Gitte Bylov Larsen deltog under punktets behandling.
Indstillingen blev godkendt.
Beslutning
Dagsordenspunkt 25: Godkendelse af status og samlet handleplan for Københavns Kommunes Handicappolitik
Økonomiudvalgets beslutning i mødet 1. oktober 2013
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.