Håndtering af budgetreduktion og forventet merforbrug i juliprognosen 2013
Juliprognosen 2013 for Socialforvaltningen udviser et forventet merforbrug på 8,3 mio. kr. Samtidig har KL udmeldt et ændret skøn for pris- og lønfremskrivning i 2013, som betyder en reduktion på 12,8 mio. kr. af Socialudvalgets budget i 2013. Socialudvalget forelægges indstilling om håndteringen af det forventede merforbrug og budgetreduktionen.
Tidligere beslutninger
Socialudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
- at nettobudgettet til køb af eksterne pladser friholdes for budgetreduktion som følge af ændret skøn for prisfremskrivning i 2013, finansieret ved anvendelse af 2,8 mio. kr. af overskydende midler på i alt 8,4 mio. kr. reserveret til tilbagebetaling af statstilskud til heroinbehandlingstilbuddet Valmuen.
- at den resterende budgetreduktion på 10 mio. kr. som følge af ændret skøn for pris- og lønfremskrivningen i 2013 meldes ud som budgetreduktion i Socialforvaltningen.
- at 5,6 mio. kr. af det forventede merforbrug i juliprognosen på i alt 8,3 mio. kr. finansieres ved anvendelse af den resterende del af overskydende midler på i alt 8,4 mio. kr. reserveret til tilbagebetaling af statstilskud til heroinbehandlingstilbuddet Valmuen.
- at finansieringen af det resterende forventede merforbrug på 2,7 mio. kr. afventer resultatet af oktoberprognosen og effekten af de iværksatte opstramninger, og at der om nødvendigt i forlængelse af oktoberprognosen kan træffes beslutning om optagelse af et internt lån.
Indstilling og beslutning
Økonomiforvaltningen indstiller at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiforvaltningen bemærker, at der i forbindelse med Overførselssag 2012-2013 blev reserveret 8,4 mio. kr. til håndtering af et eventuelt tilbagebetalingskrav vedr. statslige midler til Valmuen, samt at der af Overførselssag 2012-2013 fremgår, at ved et eventuelt mindre tilbagebetalingskrav end de 8,4 mio. kr. tilfalder differencen kassen.
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Socialudvalgets budgetramme.
Problemstilling
Socialforvaltningen forventer i juliprognosen 2013 et merforbrug på 8,3 mio. kr. på servicedriften i regnskab 2013. Nedenstående tabel 1 viser den samlede afvigelse for forvaltningen fordelt på målgrupper med forventet merforbrug i juliprognosen:
Tabel 1: Forventet merforbrug i juliprognosen 2013
Servicedrift (mio. kr.) |
Afvigelse |
Børnefamilier med særlige behov |
-3,8 |
Hjemmeplejen |
-1,0 |
Borgere med sindslidelse |
-2,0 |
Borgere med handicap |
-1,5 |
I alt |
-8,3 |
Der kan konstateres massive udgiftspres på flere målgrupper, og det forventede regnskabsresultat på -8,3 mio. på servicedriften er i forvejen under forudsætning af en række tiltag til nedbringelse af disse udgiftspres samt generel tilbageholdenhed på alle områder.
Når nettoresultatet alligevel er et forventet merforbrug på 8,3 mio. kr., skyldes det primært, at der i perioden fra 3. til 6. måned har været en række udefrakommende faktorer, der betyder væsentlige uforudsete udgifter. Det dækker bl.a. over:
- En stor stigning i antallet af anbragte på sikrede institutioner på grund af flere fængslede i varetægtssurrogat, som primært skyldes en række politiaktioner mod grupperinger/bander, hvilket har resulteret i flere varetægtsfængslinger under målgruppen Børnefamilier med særlige behov. Merudgiften på sikrede institutioner udgør 4,1 mio. kr.
- En uforudset stor efterregulering på 6,7 mio. kr. vedr. 2012 fra Regionen for færdigbehandlede patienter under målgruppen for borgere med sindslidelse
- En negativ DUT-regulering af budgettet på handicapområdet som følge af, at det i kommuneaftalen er besluttet at samle høreapparatsområdet i Regionerne, medfører et forventet merforbrug på 3,2 mio. kr., idet den ikke afspejler det reelle forbrug.
Socialforvaltningen har iværksat en lang række opstramninger med henblik på at reducere forventede merforbrug, og det forventede merforbrug på 8,3 mio. kr. i juliprognosen er under forudsætning af, at disse opstramninger har den forventede effekt.
Samtidig har KL revurderet skønnet for pris- og lønfremskrivningen i 2013 og frem. For Socialudvalget betyder det, at den samlede budgetramme i 2013 reduceres med som følger:
- Reduceret lønbudget i 2013: 0,6 mio. kr.
- Reduceret driftsbudget i 2013: 12,2 mio. kr.
I alt en reduktion i 2013 på 12,8 mio. kr., der ligger udover de 25,6 mio. kr., som budgetrammen allerede er blevet reduceret med som følge af nyt lønskøn efter overenskomstforhandlingerne i foråret 2013.
Konkret vil en reduktion af driftsbudgettet berøre købsbudgetterne på myndighedsområdet hårdest, idet forvaltningen er nettokøber af eksterne pladser. Forvaltningens køb-/salgs budget til eksterne pladser fremgår af nedenstående tabel 2.
Tabel 2: Budget til køb og salg af eksterne pladser
Budgetter oplyst ved gammel pl og mio. kr. |
Korrigeret budget 2013 |
Købsbudget |
627,8 |
Salgsbudget |
-141,7 |
Netto budget |
486,1 |
Som nettokøber, vil en reduktion af budgettet til køb af eksterne pladser midt i budgetåret give Socialforvaltningen en stor udfordring, da udgifterne til køb af pladser reelt ikke påvirkes af priserne på varer, men er bestemt af takster, der ikke ændrer sig som følge af det ændrede prisskøn. Socialforvaltningen kan således ikke forvente, at udgifterne til køb af eksterne pladser falder tilsvarende i 2013, hvorfor 2,8 mio. kr. af reduktionen, svarende til reduktionen på netto køb af eksterne pladser vil være at betragte som en grønthøster. Ændringen af pris- og lønskønnet forventes ikke at udgøre et problem i forhold til købsbudgettet i 2014 og frem, jf. beslutning om fastsættelse af takster i KKR Hovedstaden 21. juni, 2013[1].
Prisreguleringen er derudover gældende for hele året og ikke kun for sidste halvår. Socialforvaltningen har gennem det 1. halvår disponeret den fulde budgetramme, og står derfor reelt over en ny udfordring i 2013 med budgetreduktionen.
[1] KKR Hovedstaden tiltrådte den 21.juni 2013 følgende punkter:
- indgår en aftale om, at driftsherrerne i 2014 reducerer taksterne med en procent i forhold til takstniveauet i 2013 efter p/l-regulering
- indgår en aftale om, at de driftsherrer, der fra 2010 til 2013 har hævet taksterne, reducerer taksterne med to procent i 2014 i forhold til takstniveauet i 2013 efter p/l-regulering
- at den nedsatte arbejdsgruppe vedrørende en flerårig strategi for aftaler om takstudvikling inden udgangen af 2013 foretager en dybdegående analyse af forskellene i beregningsmetoder med henblik på eventuel indarbejdelse af en reduktion af overheadprocenten i taksterne for 2015.
KKR Hovedstaden tiltrådte indstillingen. SF og Enhedslisten tog forbehold for indstillingens punkt 1 og 2.
Løsning
Ad 1. at-punkt:
Socialudvalget fik i forbindelse med overførselssagen 2012-2013 reserveret 8,4 mio. kr. midler til håndtering af et potentielt krav om tilbagebetaling i 2013. I forlængelse af forhandlinger mellem KL og Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse er der indgået en aftale om, at der for perioden 2009-12 alene sker efterregulering for uforbrugte midler. Samlet skal Københavns Kommune tilbagebetale 30,0 mio. kr. vedrørende tidligere år. Socialforvaltningen har allerede tilbagebetalt dette til ministeriet og kommunen kan derfor ikke forvente yderligere krav om tilbagebetaling vedrørende tidligere år.
Socialforvaltningen foreslår, at nettobudgettet til køb af eksterne pladser friholdes for budgetreduktion som følge af ændret skøn for prisfremskrivning i 2013, finansieret ved anvendelse af 2,8 mio. kr. af overskydende midler på i alt 8,4 mio. kr. reserveret til tilbagebetaling af statstilskud til heroinbehandlingstilbuddet Valmuen. Eftersom priserne for køb af pladser fastsættes ved årets start, kan Socialforvaltningen ikke forvente en tilsvarende reduktion i udgifterne til køb af eksterne pladser i 2013 – jf. ovenfor. Den resterende del af de reserverede midler (5,6 mio. kr.) foreslås, jf. 3. at-punkt anvendt til finansiering af det forventede merforbrug beskrevet i juliprognosen.
Det bemærkes at det, forudsætter det godkendelse af Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, hvis de ledige 8,4 mio. kr. skal blive på Socialudvalgets ramme, da det fremgår af overførselsaftalen, at eventuelt overskydende midler, der ikke anvendes til tilbagebetaling, tilfalder kassen.
Ad 2. at-punkt:
Socialforvaltningen foreslår, at den resterende budgetreduktion på 10 mio. kr. som følge af ændret skøn for pris- og lønfremskrivningen i 2013 meldes ud som budgetreduktion i Socialforvaltningen. Budgetreduktionen vil blive meldt ud, så den i videst muligt omfang tager højde for, hvor der reelt må forventes lavere udgifter.
Ad. 3. at-punkt:
Der er massive udgiftspres på flere målgruppeområder, udgiftspres som er forværret i 2. kvartal som følge af en række udefrakommende faktorer, der betyder væsentlige uforudsete udgifter.
Det forventede merforbrug på 8,3 mio. kr. i juliprognosen er derfor i forvejen under forudsætning af en række tiltag til nedbringelse af disse udgiftspres samt en generel tilbageholdenhed på alle områder.
Samtidig er ovennævnte pris- og lønregulering gældende for hele året og ikke kun for sidste halvår, men Socialforvaltningen har gennem det 1. halvår har disponeret den fulde budgetramme. Selv med en friholdelse af nettobudgettet til køb af eksterne pladser, står Socialforvaltningen derfor reelt overfor en endnu større udfordring i 2013 efter budgetreduktionen.
En nedbringelse af det aktuelle forventede forbrug udover effekten af de opstramninger, der allerede er indregnet i juliprognosen, vil være forbundet med usikkerhed og vil medføre servicereduktioner samt flere ventende. Samtidig er der på flere områder tale om 1-årige, ekstraordinære udgifter.
Derfor foreslår Socialforvaltningen at de 5,6 mio. kr. af det forventede merforbrug i juliprognosen på i alt 8,3 mio. kr. finansieres ved anvendelse af den resterende del af de overskydende midler på i alt 8,4 mio. kr. reserveret til tilbagebetaling af statstilskud til heroinbehandlingstilbuddet Valmuen.
Ad. 4. at-punkt:
En nedbringelse af det aktuelle forventede forbrug udover effekten af de opstramninger, der allerede er indregnet i juliprognosen, vil være forbundet med usikkerhed og vil medføre servicereduktioner samt flere ventende. Samtidig er der på flere områder tale om 1-årige, ekstraordinære udgifter. Derfor forslår Socialforvaltningen, at finansieringen af det resterende forventede merforbrug på 2,7 mio. kr. afventer resultatet af oktoberprognosen og effekten af de iværksatte opstramninger, og at der om nødvendigt i forlængelse af oktoberprognosen kan træffes beslutning om optagelse af et internt lån.
Økonomi
Se ovenfor.
Videre proces
Såfremt Socialudvalget godkender sagen, sendes den videre til behandling i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Oversigt over politisk behandling
Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler:
- at nettobudgettet til køb af eksterne pladser friholdes for budgetreduktion som følge af ændret skøn for prisfremskrivning i 2013, finansieret ved anvendelse af 2,8 mio. kr. af overskydende midler på i alt 8,4 mio. kr. reserveret til tilbagebetaling af statstilskud til heroinbehandlingstilbuddet Valmuen.
- at den resterende budgetreduktion på 10 mio. kr. som følge af ændret skøn for pris- og lønfremskrivningen i 2013 meldes ud som budgetreduktion i Socialforvaltningen.
- at 5,6 mio. kr. af det forventede merforbrug i juliprognosen på i alt 8,3 mio. kr. finansieres ved anvendelse af den resterende del af overskydende midler på i alt 8,4 mio. kr. reserveret til tilbagebetaling af statstilskud til heroinbehandlingstilbuddet Valmuen.
- at finansieringen af det resterende forventede merforbrug på 2,7 mio. kr. afventer resultatet af oktoberprognosen og effekten af de iværksatte opstramninger, og at der om nødvendigt i forlængelse af oktoberprognosen kan træffes beslutning om optagelse af et internt lån.
Socialudvalgets beslutning i mødet den 4. september 2013
Kontorchef Katrine Bagge Thorball deltog under punktets behandling.
Indstillingen blev godkendt.
Beslutning
Dagsordenspunkt 16: Håndtering af budgetreduktion og forventet merforbrug i juliprognosen 2013
Økonomiudvalgets beslutning i mødet 1. oktober 2013
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.