Mødedato: 01.06.2004, kl. 15:00

Redegørelse for byfornyelsens forløb og de bevillingsmæssige muligheder (Bygge- og Teknikudvalget)

Redegørelse for byfornyelsens forløb og de bevillingsmæssige muligheder (Bygge- og Teknikudvalget)

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 1. juni 2004

 

 


J.nr. ØU 182/2004

 

25. Redegørelse for byfornyelsens forløb og de bevillingsmæssige muligheder (Bygge- og Teknikudvalget)

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at  de af Økonomi- og Erhvervsministeriet tildelte rammer til byfornyelse i 2004 og stipulerende rammer for 2005 og 2006 prioriteres som anført i indstillingen,

at  byfornyelsesbeslutningerne fremmes som nedenfor anført, og at Bygge- og Teknikforvaltningen bemyndiges til at afholde udgifterne til planlægningen og gennemførelsen,

at  Bygge- og Teknikforvaltningen bemyndiges til at træffe beslutninger efter den nye lov (Lov om byfornyelse og udvikling af byer) for de ejendomme, der tidligere er truffet beslutninger for efter den gamle lov (Lov om byfornyelse), og som er nævnt nedenfor,

at  der til lejere som alt overvejende hovedregel ydes indfasningsstøtte til 2/3 af hele huslejestigningen,

at  indfasningsstøtten afholdes af kommunen alene,

at  det i udlejningsejendomme stilles som betingelse, at mindst 50 % af lejerne skriftligt har tilsluttet sig projektet,

at  Bygge- og Teknikforvaltningen bemyndiges til at gennemføre ombygningsprojekterne på de to kommunale ejendomme: Meklenborggade 1-7/Holmbladsgade 62 og Valdemarsgade 52 og 56 i overensstemmelse med de tidligere beslutninger herom,

at  ombygningerne af de kommunale ejendomme gennemføres helt eller delvis uden statsstøtte, hvis de statslige rammer ikke slår til.

at  der til videreførelse af den lokale informationsindsats efter lukning af Vesterbro Byfornyelsescenter årligt afsættes 500.000 kr. af byfornyelsesmidlerne til driften af 1 eller 2 karrébutikker, og at Bygge- og Teknikforvaltningen bemyndiges til at indgå aftale herom,

at  Bygge- og Teknikforvaltningen bemyndiges til at overlade ejendommen Valdemarsgade 4 til Økonomiforvaltningen efter centrets ophør, medmindre en anden forvaltning ønsker at gøre brug af ejendommen.

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 5. maj 2004

Ole Hentzen (C) stillede ændringsforslag til 4. at om, at der til lejere ydes indfasningsstøtte til 2/3 af huslejestigningen, der overstiger 155 kr./m2.

 

Afstemning

 

For

Imod

Stemte ikke

Søren Pind (V)

X

 

 

Wallait Khan (V)

X

 

 

Ole Hentzen (C)

X

 

 

Monica Thon (B)

 

 

 

Johannes Nymark (A)

 

X

 

Lars Engberg (A)

 

X

 

Kim Christensen (A)

 

X

 

Karin Storgaard (O)

X

 

 

Jens Johansen (F)

 

X

 

Sven Milthers (F)

 

X

 

Mikkel Warming (Ø)

 

X

 

 

Ændringsforslaget blev ikke tiltrådt.

 

Mikkel Warming (Ø) stillede ændringsforslag til 9. at om, at der i årene 2005-2007 årligt afsættes 1 mio. kr. af byfornyelsesmidlerne til videreførelse af den lokale informationsindsats.

Afstemning

 

For

Imod

Stemte ikke

Søren Pind (V)

 

X

 

Wallait Khan (V)

 

X

 

Ole Hentzen (C)

 

X

 

Monica Thon (B)

 

 

 

Johannes Nymark (A)

X

 

 

Lars Engberg (A)

X

 

 

Kim Christensen (A)

X

 

 

Karin Storgaard (O)

 

X

 

Jens Johansen (F)

X

 

 

Sven Milthers (F)

X

 

 

Mikkel Warming (Ø)

X

 

 

 

Ændringsforslaget blev tiltrådt.

 

Der blev stemt om indstillingen med det tiltrådte ændringsforslag

Afstemning

 

For

Imod

Stemte ikke

Søren Pind (V)

X

 

 

Wallait Khan (V)

X

 

 

Ole Hentzen (C)

 

 

X

Monica Thon (B)

 

 

 

Johannes Nymark (A)

X

 

 

Lars Engberg (A)

X

 

 

Kim Christensen (A)

X

 

 

Karin Storgaard (O)

X

 

 

Jens Johansen (F)

X

 

 

Sven Milthers (F)

X

 

 

Mikkel Warming (Ø)

X

 

 

 

Indstillingen med det tiltrådte ændringsforslag blev anbefalet, idet indsatsen i Augustagade-karreen varetages af Håndværkets Byfornyelsesselskab for så vidt angår de bygningsmæssige forhold, mens gårdanlægget forestås af Grønne Gårde.

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, i det forudsættes, at nettoudgifterne forbundet med ydelse af indfasningsstøtte, ombygningen af to kommunale ejendomme samt en videreførelse af den lokale informationsindsats ikke finansieres som en ren kommunal udgift; men ligeledes finansieres via den statslige ramme til byfornyelse eller – hvis dette ikke på det foreliggende grundlag skønnes muligt - alternativt udgår af den samlede indstilling

Der henvises til vedlagte notat".

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 1. juni 2004

A stillede følgende ændringsforslag:

"at ordene "samt en videreførelse af den lokale informationsindsats" i Økonomiforvaltningens indstilling udgår.

Ændringsforslaget blev godkendt uden afstemning.

Den således ændrede indstilling blev anbefalet med en bemærkning om, at forvaltningen skal udarbejde et notat om kommunal støtte til ombygning af de to kommunale ejendomme set i forhold til praksis på området. Notatet skal foreligge inden Borgerrepræsentationens behandling af sagen.

 

 

 

Behandling: Borgerrepræsentationen.

 

 

RESUME

I indstillingen er redegjort for byfornyelsens forløb i 2003, hvor kommunens andel af den statslige ramme udgjorde 355,4 mio. kr. i ordinær ramme og 223 mio. kr. i ekstraordinær ramme til kvarterløft m.m., d.v.s. i alt 578,4 mio. kr. eller 55 % af landsrammen på 1.050 mio. kr. Den københavnske ramme er for ca. 27 %'s vedkommende anvendt på enkeltejendomme, derunder kvarterløftsager og Boligkommissionssager og resten, ca. 73 % på karrévis indsats.

I 2003 blev der endvidere tildelt 25 mio. kr. i ekstra ordinær ramme til ældre almene afdelinger, samt efter støtteordningen Aftalt Boligforbedring meddelt reservation af 341 mio. kr. til 53 private udlejningsejendomme med 2.348 lejligheder.

På grund af ophævelsen af Byfornyelsesloven og indførelsen af den nye lov om byfornyelse og byudvikling måtte flest mulige sager vedrørende karrévis fornyelse, andelsboliger og ejerlejligheder fremmes, da sådanne sager har forringede vilkår under den nye lov. Således blev Amerikavej-karréen og Nørre Sideallé-karréerne fremmet fra 2004 til 2003. Til gengæld måtte Valdemarsgade 52-56 samt andre sager med enkeltejendomme udskydes.

Økonomi- og Erhvervsministeriet har i 2004 tildelt Københavns Kommune en ordinær kontantramme på 109,8 mio. kr. Fra og med 2004 udgør rammen alene statens kontante udbetaling, der typisk svarer til 1/4 af aktiviteten. Kontantrammen på 109,8 mio. kr. svarer således størrelsesmæssigt til en aktivitetsramme på ca. 440 mio. kr. efter de tidligere regler.

Ingen karrévise beslutninger bortset fra gårdrydninger forudsættes at blive rammebelastende i 2004, hvor den statslige ramme forudsættes anvendt til gårdrydning, mertilsagn til tidligere beslutninger og fremme af tidligere beslutninger for enkeltejendomme, idet ombygningerne af de kommunale ejendomme i givet fald foreslås gennemført delvis uden statsstøtte, hvis ikke den statslige ramme slår til. Til gårdrydning foreslås afsat en statslig kontantramme på 20 mio. kr., hvilket sikrer, at aktiviteten med sædvanlig finansiering kan fastholdes på 40 mio. kr. årligt.

Derudover forventes i 2004 at kunne opnås ekstraordinære rammer til bygningsfornyelse i kvarterløftområderne Nørrebro Park-kvarteret og Nord-Vest, hvorimod der ikke er opnået yderligere ekstraordinære rammer til de tidligere kvarterløftområder: Holmbladsgade- og Kongen s Enghave-kvarterne.

Endelig stilles forslag om tilpasning af byfornyelsesstrategien under indtryk af den nye lov, herunder med henblik på områdefornyelse. Det foreslås at fortsætte den karrévise indsats på det niveau, den nye lov muliggør, og i øvrigt at anvende rammerne på enkeltejendomme med installationsmangler uanset geografisk beliggenhed, men med fortrinsret til ejendomme i områder, der i øvrigt er udpeget til særlige indsatser. Det bemærkes herved, at Boligkommissionens adgang til at give påbud er afskaffet, og at kommissionens støttevirksomhed derfor er nedlagt, idet rammerne fremover administreres af Plan & Arkitektur. Imidlertid vil der fortsat blive lagt vægt på afhjælpning af kondemnable forhold.

I den udstrækning der opnås særligt tilsagn til områdefornyelse i de kommende år forudsættes den kommunale finansiering heraf at ske gennem byfornyelsesbudgettet.

I 2005 forventes en uændret ordinær statslig ramme på 110 mio. kr. + 40 mio. kr. i ekstraordinære rammer til områdefornyelse i Mimersgade-kvarteret og Øresundsvej-kvarteret.

Endvidere forudsættes Sundevedsgade-karréen og Runddel-karréen fremmet til rammebelastning i 2005. Derudover foreslås en indsats i karréen mellem Augustagade, Kirkegårdsvej, Thycho Brahes Allé og Amagerbrogade (Augustagade-karréen) og karréen mellem Thycho Brahes Allé, Keplersgade, Højdevej og Amagerborgade (Keplersgade-karréen), der begge er beliggende i det område, der er udpeget til områdefornyelse på Amager.

Det foreslås, at der ydes maksimal indfasningsstøtte på 2/3 af huslejeforhøjelsen og at kommunen alene yder støtten, så de statslige rammer udnyttes maksimalt.

Det foreslås, at forvaltningen bemyndiges til at træffe og gennemføre de tidligere beslutninger efter den nye lov.

Endelig foreslås en forankring af den lokale informationsindsats efter Vesterbro Byfornyelsescentrets ophør i 2005, og at der hertil årligt i perioden 2005-2009 afsættes 500.000 kr. af byfornyelsesmidlerne.

I 2006 forudsættes hovedparten af rammerne anvendt til bygningsforbedring af enkeltejendomme.


 


Til top