Mødedato: 01.06.2004, kl. 15:00

Forslag til tillæg til Kommuneplan 2001 samt tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 308 "Wilders Plads II" (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

Forslag til tillæg til Kommuneplan 2001 samt tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 308 "Wilders Plads II" (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 1. juni 2004

 

 


J.nr. ØU 196/2004

 

12. Forslag til tillæg til Kommuneplan 2001 samt tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 308 "Wilders Plads II" (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

at forslag til tillæg til Kommuneplan 2001 vedtages med henblik på offentliggørelse

at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder (eksklusive juli måned)

at vedtage den foreslåede dialogstrategi bestående af en hjemmeside for planen, en udstilling i lokalområdet samt et borgermøde i form af et dialogmøde, hvor borgerrepræsentanter deltager i panelet, samt offentliggørelse i dagspressen foruden lokalaviser

 

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at det til ovennævnte kommuneplantillæg hørende forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 308 "Wilders Plads II" vedtages med henblik på fælles offentliggørelse

at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder (eksklusive juli måned)

at vedtage den foreslåede dialogstrategi bestående af en hjemmeside for planen, en udstilling i lokalområdet samt et borgermøde i form af et dialogmøde, hvor borgerrepræsentanter deltager i panelet, samt offentliggørelse i dagspressen foruden lokalaviser

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 19. maj 2004

Sagen blev udsat.

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 2. juni 2004

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 1. juni 2004

Sagen blev udsat.

 

 

Behandling: Økonomiudvalget.

 

 

RESUME

I 2003 afholdt Freja Ejendomme A/S og Strandgade I/S en idékonkurrence for opførelse af en bebyggelse på ejendommen Strandgade 83 – 87 på Krøyers Plads. En enig rådgivende komité udpegede et forslag udarbejdet af det hollandske arkitektfirma Erick van Egeraat associated architects som det mest kvalificerede. Freja Ejendomme A/S har herefter anmodet kommunen om at udarbejde et plangrundlag, der muliggør opførelse af bebyggelsen.

Bebyggelsen rummer i den nuværende udformning ca. 115 boliger. Freja Ejendomme har oplyst, at der inden for det samme volumen arbejdes på at øge antallet af boliger til ca. 140, indpasset i de 6 "tårne" med højder på mellem 35 og 55 m svarende til 8 – 14 etager eksklusive tekniketager i tage. Tårnene er karakteristiske ved høje spidse tagformer og er beklædt med samme materiale på tag og facader. Hver bygning får sin farveholdning, der skal harmonere indbyrdes. Det højeste tårn ligger i Strandgades akse og danner modpol til Christianskirkens tårn på ca. 67 m i modsatte ende af Strandgade. Bebyggelsens samlede etageareal er ca. 18.300 m², hvoraf 1.800 m² i stueplan indrettes til publikumsorienterede erhverv.

Byggeriet har en sådan karakter, at det er vurderet, at gennemførelse vil kræve en supplering af hovedstrukturen i Kommuneplan 2001 af hensyn til det på side 28 anførte om byens profil.

Økonomiforvaltningen indkaldte derfor ved en forudgående høring ideer og synspunkter herpå ved annoncering i dagspresse og lokalaviser den 24. februar 2004.

I høringsperioden på 4 uger er indkommet 26 henvendelser, hvori der overvejende udtrykkes modstand mod byggeriets højde/udformning, og hvori det frarådes, at der sker ændringer af hovedstrukturen. Henvendelserne er refereret og behandlet i det som bilag vedlagte notat.

Konklusionen på behandlingen er, at forvaltningerne anbefaler, at der arbejdes videre på at tilvejebringe det fornødne plangrundlag med henblik på realisering af byggeriet.

Krøyers Plads har en markant placering i byen og havnerummet og kræver en bebyggelse af enestående kvalitet. Erick van Egeraats projekt er vurderet at være både udfordrende og berigende i relation til stedet både i forhold til de nære omgivelser, bykvarteret og byprofilen. Med sit overraskende formsprog, sin velovervej ede og fine dialog med byens tag- og tårnprofil og med sin eksponerede og alligevel afdæmpede brug af klare, krystallinske bygningskroppe anviser projektet en nyfortolkning af mødet mellem gammelt og nyt. Den arkitektoniske komposition understreges af bygningernes højde og slankhed. En af projektets kvaliteter er samspillet med pakhusene, som indrammer den nye bebyggelse, og projektets højeste bygning, som er placeret som pendant til Christianskirken i den modsatte ende af Strandgade, der således får sit langstrakte forløb markeret.

Der er således udformet et forslag til kommuneplantillæg, der indeholder en supplering af hovedstrukturen – specifikt rettet mod byggeriet – samt de fornødne ændringer af rammegrundlaget for lokalplanlægningen.

Krøyers Plads er omfattet af lokalplan nr. 308 Wilders Plads II og er beliggende i lokalplanens område II. Opførelse af ny bebyggelse i dette område forudsætter, at der ved supplerende lokalplan fastlægges en principiel bebyggelsesplan.

Lokalplantillægget omfatter det samme område som lokalplan nr. 308 – den ca. 67.500 m² store ø mellem Inderhavnen, Wilders Kanal, Christianshavns Kanal og Trangraven. Lokalplantillægget bestemmer for hele lokalplanområdet, at boliger skal være helårsboliger og hæver kravet til boligers gennemsnitsstørrelse fra 85 m² til 95 m².

For lokalplanområde II, der tilføres 850 m² fra område I, fastsættes - bl.a. med baggrund i de politiske tilkendegivelser i forbindelse med udarbejdelse af lokalplan nr. 308 - bebyggelsesprocenten til 140, hvoraf mindst 45 pct. skal være boliger. I lokalplan nr. 308 var bebyggelsesprocenten som udgangspunkt 150 med krav om 30 pct. boliger.

Udover den ovenfor beskrevne bebyggelse på Krøyers Plads fastlægger lokalplantillægget i område II 2 byggefelter på ejendommen Strandgade 100, der ejes af Staten. Denne udbygningsmulighed omfatter ca. 3.000 m² boligetageareal og godt 400 m² erhvervsetageareal.

Kulturhuset Nordatlantens Brygge er indrettet i et fredet pakhus på Grønlandske Handels Plads. Ejendommen nord herfor forslås udlagt til en bymæssig plads med mulighed for delvis retablering af et tidligere havnebassin og op til 500 m² pavilloner til udstillingsvirksomhed m.v.

På baggrund af et forslag til regionplantillæg om detailhandel har kommunen udsendt et forslag til tillæg til Kommuneplan 2001 om detailhandel i offentlig høring. Forslaget åbner mulighed for et lokalt centerområde på Krøyers Plads og Grønlandske Handels Plads. I overensstemmelse hermed indeholder lokalplanforslaget bestemmelser om, at der må indrettes indtil 3.000 m² bruttoetageareal til butiksformål i lokalplanområde II.


 


Til top