Mødedato: 01.06.2004, kl. 15:00

Forslag til tillæg til Kommuneplan 2001 samt tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 308 "Wilders Plads II" (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

Forslag til tillæg til Kommuneplan 2001 samt tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 308 "Wilders Plads II" (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 1. juni 2004

 

 

 

J.nr.             ØU 196/2004

 

 

12.                Forslag til tillæg til Kommuneplan 2001 samt tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 308 "Wilders Plads II" (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

at forslag til tillæg til Kommuneplan 2001 vedtages med henblik på offentliggørelse

at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder (eksklusive juli måned)

at vedtage den foreslåede dialogstrategi bestående af en hjemmeside for planen, en udstilling i lokalområdet samt et borgermøde i form af et dialogmøde, hvor borgerrepræsentanter deltager i panelet, samt offentliggørelse i dagspressen foruden lokalaviser

 

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at det til ovennævnte kommuneplantillæg hørende forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 308 "Wilders Plads II" vedtages med henblik på fælles offentliggørelse

at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder (eksklusive juli måned)

at vedtage den foreslåede dialogstrategi bestående af en hjemmeside for planen, en udstilling i lokalområdet samt et borgermøde i form af et dialogmøde, hvor borgerrepræsentanter deltager i panelet, samt offentliggørelse i dagspressen foruden lokalaviser

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 19. maj 2004

Sagen blev udsat.

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 2. juni 2004

 

 

RESUME

I 2003 afholdt Freja Ejendomme A/S og Strandgade I/S en idékonkurrence for opførelse af en bebyggelse på ejendommen Strandgade 83 – 87 på Krøyers Plads. En enig rådgivende komité udpegede et forslag udarbejdet af det hollandske arkitektfirma Erick van Egeraat associated architects som det mest kvalificerede. Freja Ejendomme A/S har herefter anmodet kommunen om at udarbejde et plangrundlag, der muliggør opførelse af bebyggelsen.

Bebyggelsen rummer i den nuværende udformning ca. 115 boliger. Freja Ejendomme har oplyst, at der inden for det samme volumen arbejdes på at øge antallet af boliger til ca. 140, indpasset i de 6 "tårne" med højder på mellem 35 og 55 m svarende til 8 – 14 etager eksklusive tekniketager i tage. Tårnene er karakteristiske ved høje spidse tagformer og er beklædt med samme materiale på tag og facader. Hver bygning får sin farveholdning, der skal harmonere indbyrdes. Det højeste tårn ligger i Strandgades akse og danner modpol til Christianskirkens tårn på ca. 67 m i modsatte ende af Strandgade. Bebyggelsens samlede etageareal er ca. 18.300 m², hvoraf 1.800 m² i stueplan indrettes til publikumsorienterede erhverv.

Byggeriet har en sådan karakter, at det er vurderet, at gennemførelse vil kræve en supplering af hovedstrukturen i Kommuneplan 2001 af hensyn til det på side 28 anførte om byens profil.

Økonomiforvaltningen indkaldte derfor ved en forudgående høring ideer og synspunkter herpå ved annoncering i dagspresse og lokalaviser den 24. februar 2004.

I høringsperioden på 4 uger er indkommet 26 henvendelser, hvori der overvejende udtrykkes modstand mod byggeriets højde/udformning, og hvori det frarådes, at der sker ændringer af hovedstrukturen. Henvendelserne er refereret og behandlet i det som bilag vedlagte notat.

Konklusionen på behandlingen er, at forvaltningerne anbefaler, at der arbejdes videre på at tilvejebringe det fornødne plangrundlag med henblik på realisering af byggeriet.

Krøyers Plads har en markant placering i byen og havnerummet og kræver en bebyggelse af enestående kvalitet. Erick van Egeraats projekt er vurderet at være både udfordrende og berigende i relation til stedet både i forhold til de nære omgivelser, bykvarteret og byprofilen. Med sit overraskende formsprog, sin velovervejede og fine dialog med byens tag- og tårnprofil og med sin eksponerede og alligevel afdæmpede brug af klare, krystallinske bygningskroppe anviser projektet en nyfortolkning af mødet mellem gammelt og nyt. Den arkitektoniske kompositi on understreges af bygningernes højde og slankhed. En af projektets kvaliteter er samspillet med pakhusene, som indrammer den nye bebyggelse, og projektets højeste bygning, som er placeret som pendant til Christianskirken i den modsatte ende af Strandgade, der således får sit langstrakte forløb markeret.

Der er således udformet et forslag til kommuneplantillæg, der indeholder en supplering af hovedstrukturen – specifikt rettet mod byggeriet – samt de fornødne ændringer af rammegrundlaget for lokalplanlægningen.

Krøyers Plads er omfattet af lokalplan nr. 308 Wilders Plads II og er beliggende i lokalplanens område II. Opførelse af ny bebyggelse i dette område forudsætter, at der ved supplerende lokalplan fastlægges en principiel bebyggelsesplan.

Lokalplantillægget omfatter det samme område som lokalplan nr. 308 – den ca. 67.500 m² store ø mellem Inderhavnen, Wilders Kanal, Christianshavns Kanal og Trangraven. Lokalplantillægget bestemmer for hele lokalplanområdet, at boliger skal være helårsboliger og hæver kravet til boligers gennemsnitsstørrelse fra 85 m² til 95 m².

For lokalplanområde II, der tilføres 850 m² fra område I, fastsættes - bl.a. med baggrund i de politiske tilkendegivelser i forbindelse med udarbejdelse af lokalplan nr. 308 - bebyggelsesprocenten til 140, hvoraf mindst 45 pct. skal være boliger. I lokalplan nr. 308 var bebyggelsesprocenten som udgangspunkt 150 med krav om 30 pct. boliger.

Udover den ovenfor beskrevne bebyggelse på Krøyers Plads fastlægger lokalplantillægget i område II 2 byggefelter på ejendommen Strandgade 100, der ejes af Staten. Denne udbygningsmulighed omfatter ca. 3.000 m² boligetageareal og godt 400 m² erhvervsetageareal.

Kulturhuset Nordatlantens Brygge er indrettet i et fredet pakhus på Grønlandske Handels Plads. Ejendommen nord herfor forslås udlagt til en bymæssig plads med mulighed for delvis retablering af et tidligere havnebassin og op til 500 m² pavilloner til udstillingsvirksomhed m.v.

På baggrund af et forslag til regionplantillæg om detailhandel har kommunen udsendt et forslag til tillæg til Kommuneplan 2001 om detailhandel i offentlig høring. Forslaget åbner mulighed for et lokalt centerområde på Krøyers Plads og Grønlandske Handels Plads. I overensstemmelse hermed indeholder lokalplanforslaget bestemmelser om, at der må indrettes indtil 3.000 m² bruttoetageareal til butiksformål i lokalplanområde II.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Freja Ejendomme A/S og Strandgade I/S udskrev 1. januar 2003 en idékonkurrence med det formål at belyse mulighederne for at opføre en bebyggelse bestående af boliger samt en mindre andel erhverv på ejendommen Strandgade 83-87 på Krøyers Plads. Fem arkitektfirmaer var indbudt til at deltage i konkurrencen. En enig rådgivende komité pegede på et forslag udarbejdet af det hollandske arkitektfirma Erick van Egeraat associated architects som værende det projekt, der på den mest kvalificerede måde løste opgaven. På baggrund heraf har Freja Ejendomme A/S anmodet kommunen om at udarbejde plangrundlag, der muliggør opførelse af bebyggelsen.

 

Det aktuelle projektforslag

Bebyggelsen er udformet en skulpturel formation med 6 tårne af varierende størrelse og form i højder på mellem 35 og 55 m svarende til 8 - 14 etager, eksklusive tekniketager i tage. Tårnene er i deres nuværende udformning vist indrettet med i alt ca. 115 boliger, som forsøges øget til 140, og er karakteristiske ved høje, spidse tagformer, som har samme beklædning på tag og facader med lameller i metal, keramisk materiale eller natursten. Hvert hus får sin farveholdning, der i tone, dybde og styrke indbyrdes skal harmonere.

Det højeste af tårnene (ca. 55 m) er beliggende i Strandgades akse og danner modpol til Christianskirken (ca. 67 m) i modsatte ende af Strandgade. De 6 tårne er i stueplan knyttet sammen af en plint, der skråner fra promenaden ved havnen til en højde på ca. 4½ m ved Strandgade og indrettes til publikumsorienterede serviceerhverv samt adgangsarealer, fællesrum samt cykel- og bilparkering. I kælderen indrettes parkering samt teknik- og pulterrum m.v. Bebyggelsen har med 115 boliger et lejlighedsgennemsnit på ca. 128 m² og boligstørrelser varierende fra ca. 75 til ca. 215 m², eksklusive inddækkede altaner og tekniketager i tage. Freja Ejendomme har oplyst, at der inden for det samme volumen arbejdes på at øge antallet af boliger til ca. 140, hvilket vil reducere lejlighedsgennemsnittet, men den i lokalplanen fastlagte mindstestørrelse på boliger på 75m2 og et lejlighedsgennemsnit på mindst 95 m2 forudsættes fortsat overholdt.

Langs havn og havnebassin etableres der offentligt tilgængelige promenader, og der indrettes et offentligt tilgængeligt rekreativt areal på en del af plintens tag og et mere privat indre haverum, der er sparret ud i plinten imellem tårnene.

Bebyggelsens samlede etageareal udgør ca. 18.300 m², og heraf er ca. 1.800 m² i stueetagen indrettet til publikumsorienteret serviceerhverv, såsom restauranter, caféer, gallerier, butikker og lignende. Bebyggelsesprocenten på ejendommen er ca. 184.

 

Forudgående høring om ændring af Kommuneplan 2001

Projektet har en sådan karakter, at det er vurderet, at gennemførelse vil kræve en supplering af hovedstrukturen i Kommuneplan 2001 af hensyn til det på side 28 anførte om byens bevaring og fornyelse. Det er således et overordnet mål at bevare og forny København som en by med et værdifuldt bymiljø med bl.a. et attraktivt udbud af boliger og nybyggeri af høj arkitektonisk kvalitet. Samtidigt skal byens profil generelt fastholdes med 4-5 etagers bebyggelse, kun afbrudt af tårne, spir og kupler i de historiske bydele.

Projektet passer med hovedstrukturens krav om et attraktivt udbud af boliger og den høje arkitektoniske kvalitet, men vil kræve en supplering vedrørende det anførte om byens profil.

Økonomiforvaltningen indkaldte derfor ved en forudgående høring ideer og synspunkter herpå ved annoncering i dagspresse og lokalaviser den 24. februar 2004.

I høringsperioden er indkommet 26 henvendelser, heraf 12 fra beboere og ansatte på Christianshavn og i Indre By. 5 henvendelser er fra borgere udenfor Københavns Kommune. Desuden er modtaget henvendelser fra Christianshavns Lokalråd, Akademirådet samt Kulturmiljørådet.

3 henvendelser er positive overfor byggeriet, mens der i 23 af henvendelserne udtrykkes modstand mod byggeriets højde/udformning, og hvor det frarådes, at der sker ændringer af hovedstrukturen, der muliggør byggeriet.

Henvendelserne er refereret og behandlet i det som bilag 1 optrykte notat. Konklusionen på behandlingen er, at forvaltningerne anbefaler, at de r arbejdes videre på at tilvejebringe det fornødne plangrundlag med henblik på realisering af byggeriet, bl.a. med baggrund i den følgende byarkitektoniske vurdering:

 

Byarkitektonisk vurdering af skitseforslaget til bebyggelse på Krøyers Plads

Krøyers Plads har en markant og central placering i byen og Inderhavnen, og kræver en bebyggelse af enestående kvalitet.

Erick van Egeraats projekt vurderes at være både udfordrende og berigende i relation til stedet: de nære omgivelser, bykvarteret og byprofilen. Med sit overraskende formsprog, sin velovervejede og fine dialog med byens tag- og tårnprofil og med sin eksponerede og alligevel afdæmpede brug af klare, krystallinske bygningskroppe anviser projektet en nyfortolkning af mødet mellem gammelt og nyt. Samspillet med byens profil fabulerer overvisende videre på byens tårne, spir og kupler.

Den arkitektoniske komposition understreges af bygningernes højde og slankhed. Et af projektets kvaliteter er samspillet med pakhusstrukturens formsprog. Pakhusene danner indramningen og projektets højeste bygning er placeret som pendant til Christianskirken i den modsatte ende af Strandgade, der således får sit langstrakte forløb markeret.

Den skrånende plint ud mod havnen vil give en eksponering af de offentlige promenader og give muligheder for attraktive samlingssteder, cafe, restaurationer, butik m.m. i bebyggelsens erhvervsdele. Samtidig formår projektet med sin indre gård at skabe ro og privathed i sit indre. Med hensyn til boliger indeholder projektet rige udsigtskvaliteter og stor variationsrigdom, men er samtidig en udfordring for traditionel dansk boligkultur.

 

Forslag til kommuneplantillæg

Forslaget til kommuneplantillæg muliggør som anført opførelse af byggeriet. Forslaget indeholder både en ændring af rammerne og en supplering/præcisering af de hovedstrukturelle retningslinier, hvad angår byens profil.

Området er i Kommuneplan 2001 fastlagt som et C2-område (boliger og serviceerhverv med maksimal bebyggelsesprocent på 150, et maksimalt etageantal på 6, eksl. evt. tagetage og en friarealprocent for boliger på 40 og 10 for erhverv). Denne ramme fastholdes som udgangspunkt, men der tilføjes en særlig bemærkning vedrørende det konkrete byggeri om, at det maksimale etageantal er 14, eksklusive tekniketager, og at den maksimale bygningshøjde er 55 meter. Endvidere beregnes bebyggelsesprocenten for hele området under ét efter nærmere bestemmelser i lokalplan.

Forslaget til supplering af hovedstrukturen indeholder en specifik tilføjelse om byggeriet, idet det herved er understreget, at der ikke er tale om en generel fravigelse af de hidtil fastsatte bestemmelser om byens profil. Det betyder, at der skal være tale om helt ekstraordinære situationer, før en evt. anden fravigelse af hovedprincippet vil komme på tale.

Forslaget til kommuneplantillæg er optrykt i bilag 2.

Det tilføjes, at der ikke er medtaget bestemmelser vedrørende detailhandel, da dette område er reguleret i det forslag til kommuneplantillæg herom, som Borgerrepræsentationen vedtog den 25. marts 2004. Forslaget er offentliggjort indtil den 21. juni 2004. Endelig vedtagelse af det nu samtidigt fremsatte forslag til tillæg til lokalplan nr. 308, der muliggør detailhandel på den pågældende ejendom, forudsætter, at kommuneplantillægget om detailhandel vedtages uændret for så vidt angår ejendommen.

 

Forslag til lokalplantillægget

Lokalplantillægget omhandler hele lokalplanområdet, der udgør den ca.  67.500 m2 store ø, der ligger imellem Inderhavnen, Wilders Kanal, Christianshavns Kanal og Trangraven, for så vidt angår boligstørrelser og bestemmelse om anvendelse til helårsboliger. Herudover fastlægger lokalplantillægget bebyggelsesregulerende bestemmelser og bestemmelser for de ubebyggede arealer på den nordlige del af øen, der udgør lokalplanforslagets ca. 30.500 m2 store underområde II med Krøyers Plads og Grønlandske Handels Plads. Lokalplantillægget med tilhørende redegørelse er vedlagt som bilag 2.

På grund af matrikulære ændringer er der ligeledes sket en ændring af underområdeopdelingen sådan, at der er overført et areal på 850 m² fra område I til område II.

Det fremgår af lokalplan nr. 308, at bebyggelsesprocenten ikke må overstige 150, men at nærmere angivne bestemmelser vedrørende bebyggelsesplanen kan indebære en lavere bebyggelsesprocent. Bl.a. med baggrund i tilkendegivelserne i forbindelse med udarbejdelsen af lokalplan nr. 308 og ud fra en vurdering af byggemulighederne i område II set i forhold til bebyggelsesstrukturen og de fredede og bevaringsværdige bygninger samt ønsker om en højere boligandel og om at fastlægge arealer til pladser, forslås boligandelsen hævet til mindst 45 pct. af etagearealet i område II og mindst 50 pct. for lokalplanområdet som helhed. Samtidig fastlægges bebyggelsesprocenten til 140 for område II under ét. Dette indebærer, at bebyggelsesprocenten på de enkelte ejendomme varierer fra ca. 10 til ca. 185.

For så vidt angår parkeringsdækningen fastlægger lokalplan nr. 308 én parkeringsplads pr. 100 m² etageareal, hvoraf der maksimalt må etableres 1 plads pr. 200 m² etageareal på terræn. Dette foreslås for område II ændret således, at parkering på terræn kun må finde sted på nærmere angivne arealer svarende til ca. 130 pladser, hvortil kommer parkering langs Strandgade.

Lokalplanforslaget har til formål at muliggøre opførelse af vinderprojektet.

For så vidt angår Slots- og Ejendomsstyrelsens ejendom, Strandgade 100, matr.nr. 33 Christianshavns Kvarter, foreslås der fastlagt 2 nye byggemuligheder langs Christianshavns Kanal til boliger. De 2 byggefelter er placeret sådan, at der opretholdes mulighed for kig på tværs i området, hvilket vurderes som karakteristisk og væsentlig byarkitektonisk kvalitet. I det nordligste byggefelt indrettes stueetagen til erhverv i form af publikumsorienteret serviceerhverv. Denne udbygningsmulighed omfatter ca. 3.000 m² boligetageareal og godt 400 m² erhvervsetageareal, svarende til en bebyggelsesprocent på knap 155 på denne ejendom efter nedrivning af 2 bygninger med ca. 980 m² etageareal.

Kulturhuset Nordatlantens Brygge, der er indrettet i et fredet pakhus på matr.nr. 626 ibid., Grønlandske Handels Plads, foreslås uændret og har en bebyggelsesprocent på 184.

Ejendommen nord herfor, der er under udstykning som en parcel af matr.nr. 626 ibid., foreslås udlagt til en bymæssig plads, hvor der åbnes mulighed for delvis retablering af et tidligere havnebassin og opførelse af op til 5 ét-etages pavilloner på hver maksimalt 100 m², der kan indrettes til støttefunktioner for aktiviteter på pladsen, såsom udstillinger, café og lignende. Aktuelt ligger der et ca. 2.700 m² stort, lavt pakhus på ejendommen, der forudsættes nedrevet. Bebyggelsesprocenten på denne ejendom vil ved den foreslåede udformning være knap 10 efter nedrivning og nybyggeri.

 

Slots- og Ejendomsstyrelsen

I forbindelse med udarbejdelse af lokalplanforslaget har der været afholdt møder med Slots- og Ejendomsstyrelsen, hvor forvaltningen har informeret om intentionerne i lokalplanforslaget herunder, at man har til hensigt at fastlægges bebyggelsesprocenten beregnet for området under ét, og at nye byggemuligheder i vidt omfang fastlægges til boliger.

Slots- og Ejendomsstyrelsen har i den forbindelse oplyst, at man ikke aktuelt har planer for områdets udbygning, men ønsker, at der i lokalplanen fastlægges mulighed for udbygning til erhvervsanvendelse.

I den anledning har forvaltningen med brev af 6. februar 2004 modtaget styrelsens bemærkninger til forslaget til lokalplantillægget. Det fremgår heraf, at styrelsen tager forbehold for yderligere synspunkter og kommentarer, der kan fremkomme efter nærmere drøftelser med Nordatlantens Brygge. Slots- og Ejendomsstyrelsen ønsker, at lokalplanen skal muliggøre, at arealet nord for Nordatlantens Brygge skal etableres som et offentligt rekreativt areal med forbindelse til Nordatlantens Brygges aktiviteter. Der tages ikke stilling til den nærmere udformning, herunder eventuel udgravning af bassin. Det oplyses, at det er styrelsens hensigt i samarbejde med Nordatlantens Brygge at udskrive en idékonkurrence om arealets anvendelse og udformning. Dette vurderes umiddelbart at være i overensstemmelse med lokalplanforslagets intentioner.

For så vidt angår de øvrige udbygningsmuligheder ønsker styrelsen, at der muliggøres opførelse af op til 3.000 m² etageareal til erhverv, såsom kontor, udstilling og lignende på arealet på hjørnet mod Christianshavns Kanal og Trangraven, nordligst på ejendommen matr.nr. 33 ibid. Byggemuligheden på ca. 2.000 m² boligetageareal svarende til det sydligste byggefelt på ejendommen, er man indforstået med.

Bemærkninger

I forhold til Slots- og Ejendomsstyrelsens ønsker til lokalplanen er der divergens for så vidt angår styrelsens ønske om byggemulighed på 3.000 m² til erhverv på arealet, hvor lokalplanforslagets nordlige byggefelt er placeret. I lokalplanforslaget er der muliggjort ca. 1.500 m² etageareal inden for dette byggefelt, heraf godt 400 m² erhvervsetageareal i stueetagen til publikumsorienteret serviceerhverv. Herudover muliggøres der maksimalt 500 m² etageareal til udstillingsvirksomhed, café og lignende indrettet i pavilloner på den fastlagte plads nordligst i området og dermed i alt godt 900 m² etageareal til erhverv.

I overensstemmelse med Københavns Kommunes boligpolitik er det forvaltningens vurdering, at attraktive arealer ved byens herlighedsværdier, i dette tilfælde havnen og kanalerne, skal reserveres til boligbyggeri. Derfor foreslås byggemulighederne i vidt omfang fastlagt til boligbyggeri.

I Kommuneplan 1997 var området fastlagt til bolig- og serviceerhverv med bemærkning om, at 40 pct. af etagearealet skulle anvendes til boliger. Dette er baggrunden for fordelingen af boliger og erhverv i lokalplan nr. 308 "Wilders Plads II", hvor lokalplanområdet som helhed skal have en boligandel på mindst 40 pct. og område II mindst 30 pct.

Ønsket om at udnytte de attraktive havneområder til flere boliger fremgik imidlertid allerede af indstillingen om endelig vedtagelse af lokalplan "Wilders Plads II", hvor det anføres, at det vil blive overvejet kommuneplanmæssigt at øge boligandelen, og at disse planovervejelser ville få betydning ved udarbejdelse af den for område II fornødne supplerende lokalplan.

I Kommuneplan 2001 er området fastlagt til et C2-område med en bebyggelsesprocent på 150, hvoraf boligdelen skal være mindst 50 pct., idet boligandelen dog efter en nærmere vurdering kan fastlægges mellem 40 og 75 pct. På denne kommuneplanmæssige baggrund fastlægger lokalplanforslaget boligandelen til at være mindst 45 pct. i område II, hvor bebyggelsesprocenten er 140, og mindst 50 pct. for lokalplanområdet i sin helhed.

 

Forslag til dialogstrategi

Da der er tale om et meget utraditionelt byggeri med en eksponeret placering inden for byens historiske bymidte foreslås følgende initiativer til at opnå dialog med borgerne i offentlighedsperioden:

·        Etablering af en særlig hjemmeside, der opbygges med en informationsdel og en dialogdel.

·        Gennemførelse af en udstilling i lokalområdet.

·        Gennemførelse af et borgermøde i lokalområdet, hvor borgerrepræsentanter repræsenteres i et panel.

·        Offentliggørelse i dagspressen foruden sædvanlig annoncering i lokalaviserne.

 

 

Miljøvurdering

Der henvises til vedlagte bilag 2, afsnittene i "Baggrund for lokalplanen" om områdets påvirkning af miljøet, forurening af undergrunden, grundvandssænkning, nedsivning af regnvand, miljørigtig byggeri og fjernvarme. Miljøkontrollens kommentarer i anledning af lokalplanforslaget er indarbejdet heri.

 

 

Høring

I forbindelse med udarbejdelse af lokalplanforslaget har forvaltningen foretaget en høring af samtlige forvaltninger samt Københavns Bymuseum med henblik på eventuelle bemærkninger.

Sundhedsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Økonomiforvaltningen, 9. kontor har meddelt, at man ikke har bemærkninger til lokalplanforslaget.

Familie og Arbejdsmarkedsforvaltningen har meddelt, at der på baggrund af en vurdering af daginstitutionsforsyningen på Christianshavn frem til 2008 ikke tegner sig yderligere behov for udbygning end det allerede planlagte, hvorfor der ikke er bemærkninger til forslaget.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen, Miljøkontrollens oplysninger om miljøforholdene er indarbejdet i bilag 2, afsnittet om "Baggrund for lokalplanen".

Københavns Bymuseum har oplyst, lokalplanenområdet er særdeles arkæologisk interessant. Det er færdigopfyldt i første halvdel af 1700-tallet med opfyldslag primært af affald fra 15-1700-årene. Bymuseet foreslår et møde med bygherren, således, at det lovmæssige arkæologiske arbejde kan planlægges i god til inden byggestart.

Det bemærkes videre, at underområde II kan betragtes som et samlet kulturmiljø, der fortæller Grønlandske Handels historiske udvikling, og at når man planlægger for sådanne kulturmiljøer, er det en vigtig forudsætning, at man i planen redegør for det eksisterende kulturmiljø således, at man kan synliggøre, hvorledes man tager hensyn til dette.

Bemærkninger

I forbindelse med udarbejdelse af lokalplan nr. 308 blev bevaringsværdige bygninger i området fastlagt, ligesom der er udpeget fredede bygninger og bolværker. Det fredede tidligere grønlandsk-islandske pakhus er nu indrettet til Nordatlantens Brygge, og indrettet til aktiviteter, der har forbindelse til nordatlantiske kultur og samarbejde samt til ambassader.

Med lokalplanforslaget fastlægges arealet nord for Nordatlantens Brygge til en bymæssig plads med mulighed for delvis retablering af et oprindeligt havnebassin. På pladsen muliggøres etablering af pavilloner til bl.a. formidling af Nordatlantens Brygges aktiviteter, f.eks. til udstillinger. Det er således intentionen i lokalplanforslaget, at aktiviteterne i forbindelse med Nordatlantens Brygge kan udvikles og understøttes og dermed også dokumentationen for områdets historiske udnyttelse som Grønlandske Handels Plads.

De indkomne bemærkninger er vedlagt til gennemsyn i Borgmester Søren Pinds forkontor som bilag A-F.

 

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1:   Vurdering af de indkomne henvendelser i den forudgående høring om supplering af hovedstrukturen i Kommuneplan 2001.

Bilag 2:   Forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 308 "Wilders Plads II" med tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2001

 

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

Bilag A:        Brev af 15. december 2003 fra Økonomiforvaltningen, 9. kontor

Bilag B:        Brev af 18. december 2003 fra Kultur- og Fritidsforvaltningen

Bilag C:        Brev af 22. december 2003 fra Københavns Bymuseum

Bilag D:        Brev af 5. januar 2004 fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen

Bilag E:        Brev af 6. januar 2004 fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen

Bilag F:        Brev af 19. januar 2004 fra Miljøkontrollen

Bilag G         De 26 indkomne henvendelser i den forudgående høringsperiode

 

 

Erik Jacobsen                                                               Mette Lis Andersen

 


Til top