Status på Erhvervs- og Vækstpolitik
Indstilling og beslutning
Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,
- at tage orientering om udarbejdelse af forslag til en samlet erhvervs- og vækstpolitik for Københavns Kommune til efterretning,
- at godkende kommissorium for Københavns Erhvervsråd, herunder medlemmer af Rådet.
Problemstilling
Som opfølgning på Budget 2014 og Økonomiudvalgets møde i januar 2014 er det besluttet, at Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen i løbet af 1. halvår 2014 skal forelægges forslag til en samlet erhvervs- og vækstpolitik for Københavns Kommune.
I denne indstilling giver en status på fremdriften i arbejdet, herunder den videre proces og status for allerede besluttede forpligtelser og servicemål for erhvervs- og vækstområdet. Med indstillingen skal Økonomiudvalget desuden godkende kommissorium for Københavns Erhvervsråd samt sammensætningen af Rådet.
Løsning
Rammen for erhvervs- og vækstpolitikken
København skal også fremover være en grøn by at bo i og være et sted, hvor man kan få et godt job. Et sted hvor der er adgang til uddannelse og børnepasning – og hvor også udenlandske medarbejdere og virksomheder har lyst til at slå sig ned. Det kræver, at der genereres økonomisk vækst, og forudsætningen herfor er, at erhvervslivet i København sikres de bedste rammebetingelser for at kunne innovere nye produkter, starte og drive virksomhed samt skabe job.
Erhvervs- og vækstpolitikken bliver en strategisk ramme for fremtidige initiativer på erhvervs- og vækstområdet. Politikken vil tage udgangspunkt i allerede vedtagne målsætninger. Københavns Kommune har i dag en række ambitiøse mål for vækst- og erhvervsudviklingen i hovedstaden. Frem mod 2020 skal der således opnås en gennemsnitlig vækst i BNP på 5 % årligt. Og der skal skabes 20.000 nye, private arbejdspladser. Kommunen har derudover besluttet en række mål, som skal styrke og sikre en mere effektiv erhvervsservice. Politikken vil desuden tage højde for kommunens målsætninger om at skabe en sund og grøn by – og at virksomhederne i København skal være med til at udvikle nye grønne og sunde løsninger og skabe vækst og livskvalitet på baggrund heraf. Derudover er der vedtaget mål på fx uddannelsesområdet, som har indflydelse på erhvervs- og vækstpolitikken.
Erhvervs- og vækstpolitikken vil tage udgangspunkt i viden om, hvilke faktorer, der rent faktisk har vist sig at kunne skabe vækst. Nedenfor er listet eksempler på sådanne vækstfaktorer:
- Flere internationale talenter, virksomheder og investorer finder det attraktivt at slå sig ned eller investere i København.
- Bedre lokaliseringsmuligheder, fremkommelighed og en by, der byder på livskvalitet.
- En erhvervsservice med korte sagsbehandlingstider, der sætter virksomheden i fokus.
- Konkurrencedygtige skatter og afgifter.
- Højt udbud af arbejdskraft, der er interessant for virksomhederne og uddannelse på alle niveauer.
- Højt videnniveau og innovationskraft i eksisterende virksomheder og blandt iværksættere i alle brancher.
- Københavns Kommune køber intelligent ind og har fokus på pris såvel som mulighed for at understøtte innovation og beskæftigelse i virksomheder, herunder sociale klausuler.
Erhvervs- og vækstpolitikken vil i særlig grad fokusere på de vækstfaktorer og rammebetingelser, som kommunen kan være med til at påvirke, som fx fremkommelighed og erhvervsservice. Andre faktorer, som ligger uden for kommunens påvirkningsmuligheder, som fx den nationale beskatning og den nationale forsknings- og udviklingsstrategi, vil fylde mindre i politikken.
Københavns Erhvervsråd
I Budget 2014 og indstilling vedrørende den organisatoriske placering af Københavns Erhvervsservice til Økonomiudvalget den 7. januar 2014 er det besluttet, at der etableres et Københavns Erhvervsråd. Bilag 2 indeholder forslag til kommissorium herunder beskrivelse af formål, rammer og medlemmer for Erhvervsrådet.
Erhvervsrådet får til opgave at:
- Bidrage til en langsigtet erhvervsstrategi for København.
- Løbende udarbejde anbefalinger til, hvordan der kan skabes forbedringer for erhvervslivet i København.
- Understøtte at kommunen får eksekveret på de indsatser på erhvervs- og vækstområdet, der besluttes.
- Monitorere de kommunale vækstmål og servicepraksis over for erhvervslivet.
- Profilere København som erhvervsby over for danske og internationale virksomheder og medarbejdere.
- Understøtte et tættere samarbejde mellem virksomheder, videninstitutioner, kommunen og arbejdstagerne.
Det er besluttet, at Overborgmesteren (formand), Beskæftigelses- og Integrationsborgmesteren og Teknik- og Miljøborgmesteren har faste pladser i Rådet (Økonomiudvalget 7. januar 2014).
Med nærværende indstilling skal yderligere medlemmer af Rådet besluttes - bestående af repræsentanter fra erhvervsvirksomheder (store og små), uddannelsesinstitutioner, organisationer og klyngesamarbejder. I bilag 3 listes forslag til yderligere medlemmer og sammensætning af Erhvervsrådet.
Erhvervsrådet afholder tre møder årligt og kan efter behov tage initiativ til konferencer, seminarer eller workshops om erhvervsrelevante spørgsmål. Medlemmerne udpeges for en 2-årig periode med mulighed for forlængelse for hele valgperioden. Rådet sekretariatsbetjenes af Økonomiforvaltningen.
Erhvervsrådet nedsættes i april 2014 og forventes at kunne afholde første møde ultimo april 2014. Rådet får dermed mulighed for at komme med input til indhold og rammer for den kommende erhvervs- og vækstpolitik, som endelig forelægges Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen i august 2014.
Opfølgning på allerede besluttede forpligtelser og servicemål på erhvervs- og vækstområdet
I de seneste tre års budgetaftaler er der afsat midler til en lang række initiativer til at styrke servicen over for erhvervslivet. Blandt de mange initiativer, der er gennemført kan nævnes oprettelse af International House, afskaffelse af afgifter på stader og udendørsservering og sænkning af dækningsafgiften. Bilag 1 indeholder et foreløbigt overblik over erhvervs- og vækstrettede initiativer besluttet i Budget 2012-14 samt indgåede politiske aftaler, herunder arbejdsdelingen mellem forvaltningerne og status på implementeringen.
Den kommende erhvervs- og vækstpolitik vil fremadrettet fungere som en samlet ramme for den løbende prioritering og opfølgning på de besluttede initiativer på erhvervs- og vækstområdet. Økonomiudvalget vil således til august 2014 i forbindelse med fremlæggelse af forslag til en erhvervs- og vækstpolitik blive præsenteret for en opdateret version af initiativlisten, herunder handleplan for opfølgning på mål og initiativer i budget 2012-14.
Proces for udarbejdelse af erhvervs- og vækstpolitikken
Erhvervs- og vækstpolitikken er forankret i Økonomiudvalget. Økonomiudvalget forelægges således indstilling om erhvervs- og vækstpolitikken tre gange frem til den endelige beslutning:
- 1. april 2014: Godkende kommissorium og sammensætning for Erhvervsråd og orientering om fremdrift i arbejdet med en samlet politik.
- Juni 2014: Orientering om fremdrift i arbejdet med særlig fokus på politikkens indhold herunder faktorer, som kan bidrage til at styrke erhvervs- og vækstudviklingen.
- August 2014: Fremlæggelse af forslag til en samlet erhvervs- og vækstpolitik inklusiv blandt andet årshjul for opfølgning og måling af erhvervs- og vækstindsatsen.
Konkrete initiativer og beslutninger inden for politikken, som vedrører fagudvalgenes ressort, vil blive forelagt de relevante fagudvalg til godkendelse. Fagudvalgene vil således blive inddraget i arbejdet med at udarbejde politikken inden den endelige behandling i Økonomiudvalget i august 2014. Borgerrepræsentationen får forelagt erhvervs- og vækstpolitikken til godkendelse i august 2014.
Til at sikre et fælles ophæng og koordinering af arbejdet med erhvervs- og vækstområdet er der etableret en tværgående administrativ styregruppe på direktørniveau. I styregruppen deltager Økonomiforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen. Styregruppens arbejde koordineres desuden med indsatser i andre relevante forvaltninger efter behov (for eksempel arbejdet med Sund Vækst).
Erfaringer og viden fra centrale eksterne aktører på erhvervsområdet, herunder Københavns Erhvervsråd, inddrages i arbejdet, og erhvervs- og vækstpolitikkens strategiske mål koordineres desuden med regionssamarbejdet Copenhagen Business Region. Copenhagen Business Region er et samarbejde mellem Region Hovedstaden, Region Sjælland og kommunerne om at skabe vækst, arbejdspladser, velfærd og bedre service.
Økonomi
Videre proces
- Københavns Erhvervsråd etableres i april 2014.
- Forslag til erhvervs- og vækstpolitik udarbejdes i marts–juni.
- Økonomiudvalget forelægges status på arbejdet med erhvervs- og vækstpolitikken i maj-juni.
- Erhvervsrådet kommer med input til erhvervs- og vækstpolitikken i april–juni.
- De relevante fagudvalg behandler konkrete områder af politikken vedrørende eget ressort i juni-august.
- Borgerrepræsentationen behandler kommuneplanstrategi: 18. juni 2014
- Økonomiudvalget behandler forslag til erhvervs- og vækstpolitikken: 12. august 2014
- Økonomiudvalgets budgetseminar i august.
- Borgerrepræsentationen behandler erhvervs- og vækstpolitikken: 21. august 2014.
Beslutning
Dagsordenspunkt 5: Status på Erhvervs- og Vækstpolitik
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 1. april 2014
Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning. Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning.