Mødedato: 01.04.2014, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Anlægsbevilling til udvidelse af fritidshjemmet Svanemøllen, Østerbro

Se alle bilag

Der skal tages stilling til anlægsbevilling til udvidelse af  fritidshjemmet Svanemøllen, afdelingen Vokseværket med 1 fritidshjemsgruppe i tilstødende ledige lokaler i bygning 15 på det det tidligere Øresundshospital.

Tidligere beslutninger

Børne- og Ungdomsudvalget (BUU) anbefaler over for Økonomiudvalget (ØU) og Borgerrepræsentationen (BR),

  1. at der gives en anlægsbevilling i 2014 på i alt 4.490.000 kr. til udvidelse af fritidshjemsafdelingen Vokseværket, Carl Nielsens Alle 15C med 28 pladser i tilstødende kommunale lokaler. Der anvises dækning for bevillingen på BUUs anlægsramme.

For de bevillingsmæssige konsekvenser og detaljer om anlægsbevillingen se tabel 1, 2 og 3 i økonomiafsnittet.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger for så vidt angår indstillingens ejendomsfaglige indhold. Der henvises i øvrigt til Københavns Ejendommes udtalelse, der er vedlagt som bilag.

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Som følge af det store kapacitetsmæssige pres på byens folkeskoler mangler fritidsområdet også pladser til de mange elever. Der er pasningsgaranti for de yngste børn i fritidsinstitutioner og for at sikre, at alle elever får tilbudt en plads i nærheden af deres skole, blev der i Budget 2013 afsat midler til at udbygge fritidsområdet med 29 nye grupper. Grupperne bliver etableret tæt på de skoler, hvor behovet er størst og på de skoler, som forventes at blive udbygget i de kommende år.

Det øgede kapacitetspres på Strandsvejsskolen kan håndteres inden for skolens nuværende rammer, men behovet for fritidshjemspladser er stigende. Derfor søges der i denne indstilling om midler til at etablere en ny fritidshjemsgruppe til Strandvejsskolens elever, hvorefter skolens behov for fritidshjemspladser er opfyldt ifølge de seneste prognoser.

Løsning

Strandvejsskolen har fritidshjemmet "Svanemøllen" tilknyttet, som består af 3 fritidshjemsafdelinger Nord, Strand og Vokseværket. Afdeling Vokseværket, som nu foreslås udvidet, er beliggende i stueetagen af bygning 15 på det tidligere Øresundshospital, som ejes af Københavns Kommune. Fritidshjemsafdelingen kan udvides ved at inddrage den tilstødende sydfløj på 183 m2, som tidligere har været anvendt af AIDS-Fonden. Vokseværket kan herved opnormeres fra 88 pladser (4 grupper) til 116 pladser (5 grupper).

De nye lokaler består af en række små rum, som sammenlægges med de eksisterende lokaler ved at etablere et sammenhængende korridorforløb igennem den nye fløj og ned til institutionens nuværende hovedindgang. Korridorforløbet indrettes med en funktionsvæg, som understøtter de forskellige aktiviteter i de tilstødende rum, hvorved den nye og gamle del bindes sammen. De nye rum indrettes til en række værkstedsaktiviteter og et fælles tumlerum.

Den ændrede anvendelse af lokalerne fra kontor- til institutionsformål medfører en del bygningsmæssige arbejder herunder etablering af mekaniks ventilation og forbedrede brand- og akustiske forhold.

Brugerinddragelse

Projektet er udarbejdet i tæt samarbejde med et byggeudvalg bestående af ledelse og medarbejdere fra Vokseværket, og brugerne er yderst tilfredse med projektet.

Tidsplan

Pladserne forventes ibrugtaget november 2014.

Praktikpladser

På grund af projektets størrelse er der ikke krav om ansættelse/indgåelse af uddannelsesaftaler i henhold til lov om erhvervsuddannelser.

Høring i Københavns Ejendomme

Høringssvar fra Københavns Ejendomme fremgår af bilag 2. Høringssvaret giver ikke forvaltningen anledning til bemærkninger.

Økonomi

I budget 2013 blev der afsat 128,1 mio. kr. (2014 p/l) til etablering af 29 fritidshjem/KKFO-grupper. Anlægsbevilling til den nye fritidshjemgruppe tilknyttet Strandvejsskolen finansieres af denne ramme.

De bevillingsmæssige konsekvenser og detaljer om anlægsbevillingen fremgår af tabel 1 og 2. Tabel 3 viser, hvordan anlægsbevillingen er opdelt på kategorier.


Tabel 1. Fritidshjemmet Carl Nielsens Allé - Bevillingsmæssige konsekvenser

At-punkt

Udvalg

Bevilling

Funktion

Indtægt (I) / Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr. (2014 p/l)

Varig? Ja/nej

2014

 

1

BUU

3324 - Anlæg

5.25.15.3

U

-4.278

Nej

1

ØU

3550 – København Ejendomme

5.25.15.3

U

4.278

Nej

I alt

0

 

Tabel 2. Fritidshjemmet Carl Nielsens Allé – frigivelse af anlægsmidler  

Udvalg

Projekt

Bevilling

Funktion

Beløb i 1.000 kr. (2014 p/l)

2014

BUU

Fritidshjemmet Carl Nielsens Allé

3324 - Anlæg

5.25.15.3

212

ØU

Fritidshjemmet Carl Nielsens Allé

3550 - Københavns Ejendomme

5.25.15.3

4.278

I alt

-

-

-

4.490

 

Tabel 3. Kategorisering af anlægsbevillingen til Fritidshjemmet Carl Nielsens Allé

1.000 kr. (2014 p/l)

2014

Ekstern rådgivning

666

 Heraf byggerådgivning

666

Interne udgifter

97

 Heraf adm.bidrag BUF

22

 Heraf adm.bidrag KEjd

75

Anlæg af projektet

3727

 Heraf Byggeomkostninger

3537

 Heraf montering mv.

190

I alt

4.490

 

Der er tidligere givet anlægsbevilling til 2 nye fritidshjemsgrupper ved Amager Fælled Skole (BR 23/5 2013) og 4 nye grupper i forbindelse med Børnebyen på Prinsessegade på Christianshavn (BR 12/12 2013). Anlægsbevillinger vedrørende de resterende 22 fritidshjem/KKFO grupper fremsættes løbende i takt med, at der udarbejdes projekter.

Benchmark

De 29 grupper, der skal etableres for budget 2013 midler vil i gennemsnit koste 4,42 mio. kr., hvilket er på niveau med gruppen på Carl Nielsens Allé. De hidtidige udbygninger fra 2013-bevillingen, dvs. 2 grupper ved Amager Fælled Skole kostede 3,56 mio. kr. pr. gruppe, mens gruppeprisen på Prinsessegade er 5,75 mio. kr. Anlægsudgiften varierer meget fra projekt til projekt, selvom projekterne udføres efter samme funktionsprogram og i samme kvalitet. Generelt er nybygning dyrest, tilbygninger billigere, mens ombygninger er de billigste - især hvis der er tale om ombygning af eksisterende lokaler som f.eks. basislokaler. Anlægsudgiften påvirkes endvidere af i hvor høj grad, projektet udløser krav om nye tekniske installationer og/eller adgangsforhold.

Driftsøkonomi

De årlige driftsudgifter for de nye fritidshjemspladser ekskl. husleje forventes at blive 997.208 kr., svarende til 35.615 kr. pr. plads. Hvis pladserne i stedet blev etableret på en institution, hvor driftsudgifterne svarer til gennemsnittet for alle institutioner, ville den årlige driftsudgift have været 1.108.531 kr. Det svarer til 39.590 kr. pr. plads. De lavere driftsudgifter skyldes bl.a., at der er tale om en udvidelse af et eksisterende fritidshjem, der ikke udløser et grundbeløb.

Der anvises dækning for driftsudgiften på funktion 5.25.15.1, fritidshjem.

Videre proces

Efter fremlæggelse af sagen for BUU fremlægges sagen for ØU og BR.



Else Sommer                /Knud Langberg

Oversigt over politisk behandling

Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU), at udvalget overfor Økonomiudvalget (ØU) og Borgerrepræsentationen (BR) anbefaler,

  1. at der gives en anlægsbevilling i 2014 på i alt 4.490.000 kr. til udvidelse af fritidshjemsafdelingen Vokseværket, Carl Nielsens Alle 15C med 28 pladser i tilstødende kommunale lokaler.

Der anvises dækning for bevillingen på BUUs anlægsramme. For de bevillingsmæssige konsekvenser og detaljer om anlægsbevillingen se tabel 1, 2 og 3 i økonomiafsnittet.

 

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 19. marts 2014

Indstillingen blev godkendt, idet formuleringen om praktikpladser ændres fra "På grund af projektets størrelse er der ikke krav om ansættelse/indgåelse af uddannelsesaftaler i henhold til lov om erhvervsuddannelser" til "På grund af projektets størrelse er der ikke krav om beskæftigelse af praktikanter i henhold til lov om erhvervsuddannelser".

Beslutning

Dagsordenspunkt 14: Anlægsbevilling til udvidelse af fritidshjemmet Svanemøllen, Østerbro

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 1. april 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top