Mødedato: 01.04.2008, kl. 15:15

Seniorordninger

Seniorordninger

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 1. april 2008

 

ØU 114/2008

 

 

3.                   Seniorordninger

 

 

 

Indstilling om anvendelse af et beløb på 8 mio. kr. til seniorordninger. Beløbet er afsat i budget 2008.

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget, at Økonomiudvalget godkender

1.                  at midlerne til seniorordninger fordeles ud fra antallet af over 55-årige medarbejdere i grupperne social- og sundhedspersonale, sygeplejersker og pædagoger,

 

2.                  at der gives tillægsbevillinger i 2008 på 3,059 mio. kr. til Børne- og Ungdomsudvalget, 3,359 mio. kr. til Sundheds- og Omsorgsudvalget og 1,582 mio. kr. til Socialudvalget til seniorordninger for de tre nævnte personale-grupper med bevillingsmæssig dækning inden for Økonomiudvalgets ramme,

 

3.                  at de tre udvalg senest den 30. november 2008 rapporterer om midlernes anvendelse. Rapporteringen skal indeholde en vurdering af den forventede fastholdelseseffekt.

 

PROBLEMSTILLING

Der er afsat 8 mio. kr. i budget 2008 til seniorordninger målrettet personalegrupper med et særligt rekrutteringsbehov eller med tidlig afgangsalder. Anvendelse af de 8 mio. kr. skal besluttes i Økonomiudvalget efter forarbejde i en arbejdsgruppe.

 

LØSNING

Ifølge BR-vedtagelsen skal midlerne anvendes til at gøre det nemmere at fastholde ældre medarbejdere. Som eksempler på personalegrupper nævnes social- og sundhedspersonale, sygeplejersker, pædagoger og evt. lærere. Det indstilles, at de 8 mio. kr. anvendes på social- og sundhedspersonale, sygeplejersker og pædagoger, og at der følgelig kun tildeles midler til de tre nævnte udvalg, der beskæftiger disse personalegrupper. Der er ca. 3500 medarbejdere over 55 år i de tre personalegrupper i de tre forvaltninger. Brugen af pengene sker efter forvaltningernes beslutning – i fornødent omfang efter forhandling med de forhandlingsberettigede organisationer. Forvaltningerne skal rapportere om deres anvendelse af pengene senest den 31. januar 2009 for at sikre indsamling af viden med henblik på det videre arbejde med seniorordninger.

 

Generelt kan peges på, at ældre medarbejdere naturligvis er forskellige, og at individuelle aftaler efter en dialog om handlemuligheder vil være værdifulde i forsøget på at fastholde de ældre medarbejdere. Der peges i det følgende på nogle muligheder:

-                     Uændret pensionsindbetaling ved nedsat tid

-                     Seniorkurser med henblik på tidlig afklaring af de ældre medarbejdere s præferencer og af           hvad der kan påvirke dem til at blive længere på arbejdsmarkedet

-                     Bedre arbejdsvilkår, f.eks. mindre andel af belastende brugere

-                     Hensyntagen til personlige ønsker om arbejdstidens placering

-                     Opkvalificering med henblik på hel eller delvis overtagelse af andre jobfunktioner

-                     Tilbud om vikararbejde

-                     Seniorfridage

-                     Fridage ved børnebørns eller forældres sygdom

-                     Sundhedsfremme

 

Med "sundhedsfremme" tænkes særligt på oplysningsindsats, kurser og temadage inden for sundhedsmæssige emner som hukommelse, kroppens signaler, kost, faldforebyggelse, medicin, motion, sorg, tab. Det er hensigten herigennem at gøre det muligt for deltagerne at forhøje eller bevare livskvaliteten ved at håndtere aldersbetingede forandringer mest hensigtsmæssigt. Et andet tilbud kan være tilbud om betalt fysioterapi en time om ugen.

 

Indstillingen har været drøftet med de tre forvaltninger, der har haft lejlighed til at give udtryk for deres præferencer, som i forkortet form ser ud som følger:

 

Børne- og Ungdomsforvaltningen

Forvaltningens andel af midlerne ønskes i 2008 primært anvendt på institutions- og skoleområdet, som rammes af strukturtilpasninger. Forvaltningen forestiller sig, at pengene fortrinsvis skal gå til medarbejdere, der er kommet i "klemme" som følge af den igangværende strukturtilpasning i forvaltningen.

 

Det bemærkes, at midlerne ikke bør anvendes til at løse problemer affødt af strukturtilpasninger, medmindre anvendelsen har et fastholdelsesperspektiv.

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Det primære ønske er at kunne anvende midler til fortsat indbetaling af fuldt pensionsbidrag ved nedsættelse af arbejdstiden. Forvaltningen ønsker at stå ubundet med hensyn til hvilke personalegrupper, der kan få denne begunstigelse.

Det sekundære ønske er at kunne anvende midler til sundhedsfremmende foranstaltninger specifikt rettet mod seniorer.

 

Det bemærkes, at ønsket om at stå ubundet mht. valg af personalegrupper ikke er foreneligt med BR-vedtagelsen.

 

Socialforvaltningen

Som indsatsområder peges på

-                     Forskellige typer af seniorstillinger med en kombination af nedsat arbejdstid og tilskud, fx i       form af fuld pensionsberegning.

-                     Fleksibel efterløn og delpension. Kombination af ordninger og stillingstyper, så en gradvis         til­bagetrækning til efterløn/delpension kan ske.

-                     Seniorkurser, hvor ønsker til seniorkarriere og senioraftale kan afklares – herunder økonomi,       fleksibel efterløn, delpension mv.

 

Indstillingen har videre været drøftet med Københavns og Frederiksbergs Fællesrepræsentation, der har peget på, at mulighed for kortere arbejdstid med uændret pensionsindbetaling er en væsentlig motivationsfaktor for længere forbliven på arbejdsmarkedet.

 

Det bemærkes, at der senere i 2008 vil komme en ny indstilling om seniorordninger. Denne indstilling vil dels omhandle anvendelsen af de 16. mio. kr. der er afsat i budget 2009 og dels anvendelse af de midler, der med virkning fra 2009 tilføres Københavns Kommune som en konsekvens af aftalen mellem KL og KTO om udmøntningen af trepartsaftalernes seniorelement.

 

Aftalen mellem KL og KTO indebærer, at medarbejdere over 60 år med virkning fra 2009 får

-                     2 fridage med løn i det kalenderår vedkommende fylder 60 år

-                     3 fridage med løn i det kalenderår vedkommende fylder 61 år

-                     4 fridage med løn i det kalenderår vedkommende fylder 62 år

For en række personalegrupper indtræder retten til fridage fra det 58. år. Det gælder bl.a. social- og sundhedspersonale og pædagogisk personale. Det er videre aftalt, at der til de enkelte kommuner overføres et beløb til seniorordninger. Beløbet vil for Københavns Kommunes vedkommende i hvert af årene 2009-2011 udgøre ca. 8 mio. kr.

 

ØKONOMI

Midlerne fordeles ud fra antallet af over 55-årige medarbejdere i grupperne social- og sundhedspersonale, sygeplejersker og pædagoger Begrundelsen er, at der kan konstateres meget akutte behov for at fastholde medarbejdere inden for disse grupper. Dette giver følgende fordeling:

Børne- og Ungdomsudvalget: 3,059 mio. kr.

Sundheds- og Omsorgsudvalget: 3,359 mio. kr.

Socialudvalget: 1,582 mio. kr.

Personale på selvejende institutionerne indgår. Der er ca. 3500 medarbejdere i målgruppen. For at illustrere rækkevidden af de 8 mio. kr. kan det som eksempel nævnes, at hvis prisen på en seniorordning ligger på f.eks. 5.000 kr. vil 1600 medarbejdere kunne blive omfattet. Ved en pris på 10.000 kr. vil 800 medarbejdere kunne blive omfattet.

 

VIDERE PROCES

Bevillingerne fordeles til udvalgenes rammer i 2008 via tillægsbevilling. De samlede bevillingsmæssige ændringer vil blive håndteret i førstkommende sag til Borgerrepræsentationen om bevillingstekniske ændringer.

 

BILAG

-

 

 

Claus Juhl                                                                                           Bjarne Winge

 

 

Til top