Debatoplæg om Regionplan 2005: "Balance mellem vækst og miljø i Hovedstadsregionen. Hvordan?"
Debatoplæg om Regionplan 2005: "Balance mellem vækst og miljø i Hovedstadsregionen. Hvordan?"
Økonomiudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde tirsdag den 1. april 2003
J.nr. ØU 91/2003
2. Debatoplæg om Regionplan 2005: "Balance mellem vækst og miljø i Hovedstadsregionen. Hvordan?"
INDSTILLING OG BESLUTNING
Økonomiforvaltningen indstiller at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,
·
at vedlagte udtalelse til Hovedstadens
Udviklingsråd (HUR) tiltrædes,
samt at Økonomiudvalget tiltræder,
· at udtalelsen til Hovedstadens Udviklingsråd (HUR) om debatoplægget til regionplan 2005 fremsendes inden debatperiodens udløb den 31. marts med forbehold for Borgerrepræsentationens senere stillingtagen.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 1. april 2003
Anbefalet med følgende 2 tilføjelser til udtalelsen til Hovedstadens Udviklingsråd:
1. "En forudsætning for en hensigtsmæssig balance mellem økonomisk vækst og byudvikling er en betydelig investering i den kollektive trafik, herunder busser" tilføjes efter 3. afsnit
2. "Endvidere bør der i den kommende regionplan foretages en prioritering af vandforsyningsinteresser i forhold til naturinteresser og andre sektorinteresser" tilføjes før 2. sidste afsnit.
Ø afgav følgende bemærkning:
"Enhedslisten finder debatoplægget visionsløst, idet oplægget ikke angiver nødvendige trafikindgreb såsom kørselsafgifter og massive investeringer i kollektiv trafik. Enhedslisten vender sig mod en overflødig og trafikskabende Fehmernbro".
Behandling: Borgerrepræsentationen.
RESUME
Hovedstadens Udviklingsråd (HUR) har udsendt et debatoplæg om Regionplan 2005 "Balance mellem vækst og miljø i Hovedstadsregionen. Hvordan?". Debatperioden løber frem til den 31. marts 2003.
HUR ser Regionplan 2005 som et led i en samlet udviklingsstrategi for Hovedstadsregionen. Derfor indeholder debatoplægget en række emner, som rækker ud over retningslinier for den fysiske og funktionelle udvikling af regionen. Det drejer sig bl.a. om international konkurrenceevne, Øresundssamarbejdet og erhvervsstrategi.
I en periode med vækst og behov for at styrke sammenhængen hen over Øresund og med det øvrige Sjælland er det vigtigt at fastholde en robust bærende struktur i Hovedstadsregionen. Fingerplanen fra 1947 fastlagde en hovedstruktur med byradialer, stationsnærhedsprincippet og grønne kiler, som har været retningsgivende for udviklingen helt frem til i dag. Det har resulteret i en hovedstruktur, hvor byudvikling er knyttet tæt sammen med udvikling af infrastruktur for biltrafik o g kollektiv transport. Det er et robust skelet, som kan bære udviklingen mange år frem i tiden.
Et centralt element i den kommende regionplanlægning er derfor at sikre en fortsat bolig- og erhvervsudbygning i regionen, som understøtter den nuværende bystruktur, samt fastholde stationsnærhedsprincippet som krumtappen i byudviklingen. Kun gennem en tæt sammenhæng mellem byudviklingen og hele infrastrukturen for trafikken vil det være muligt at skabe en miljømæssig bæredygtig udvikling.
En af opgaverne i den kommende regionplan bliver at sikre mulighederne for et bredt udbud af de boligtyper, som befolkningen efterspørger - også arealer til nye parcelhusområder. Men udviklingen skal tilrettelægges dels ud fra en generel tilbageholdenhed med at inddrage nye arealer i det åbne land, dels på baggrund af regionale lokaliseringsprincipper for bolig og erhverv, der kan bidrage til at understøtte de gennemførte og planlagte investeringer i infrastrukturen. Set ud fra hensynet til miljø vil den fortsatte udvikling af en god, effektiv kollektiv transport være af central betydning.
HUR har sideløbende med debatten om Regionplanrevision 2005 udsendt et debatoplæg om "Akut udlæg af nye boligarealer". Økonomiforvaltningen har i et brev til HUR forud for debatoplæggets udarbejdelse anbefalet, at der kun åbnes for akut udlæg til særlige eller helt akutte behov for nye boligarealer.
Stationsnærhedsprincippet kommer under pres i den videre debat om Regionplan 2005. HUR har varslet udarbejdelse af et særskilt regionplantillæg med forslag om modernisering af princippet – forud for den endelige vedtagelse af Regionplan 2005.
Stationsnærhedsprincippet
har stået sin prøve, og det tætte samspil mellem byudvikling og trafik giver
befolkningen gode betingelser for et frit transportvalg. Stationsnær lokalisering
af vigtige rejsemål øger også robustheden over for fremtidige ændringer i trafikbilledet,
som følge af stærkt stigende trafik eller af en ændret prioritering i samfundet.
Økonomiforvaltningen har den opfattelse, at en eventuel justering af retningslinierne for stationsnær lokalisering bør indgå i det samlede forslag til Regionplan 2005. Diskussion af stationsnærhedsprincippet bør indgå i de samlede overvejelser om en strategi for regionens udvikling.
Økonomiforvaltningen anbefaler, at Københavns Kommune i forbindelse med diskussionen om stationsnærhedsprincippet fastholder, at regionalt orienterede arbejdspladser og andre trafikintensive byformål skal lokaliseres nær ved knudepunktsstationer og andre velbetjente stationer i Regionplan 2005. Der bør tilskyndes til yderligere stationsnær fortætning. Eksisterende samt fremtidige stationsnære arealer bør tages i brug, inden mere perifere erhvervsarealer tillades omdannet til mere intensiv anvendelse.
Stationsnærhedsprincippet kan som hidtil fortolkes med en vis fleksibilitet under hensyntagen til de lokale trafikale forhold. Men det bærende princip, at den kollektive trafik skal være et reelt alternativ, som i praksis benyttes af en betydelig del af trafikanterne, bør ikke fraviges, når der er tale om trafikintensiv anvendelse.
Hovedstadsregionen er med i den europæiske elite, hvad angår vækst og erhvervsudvikling - men i den nedre ende. Der ligger en stor opgave for HUR i at tegne et præcist billede af regionens styrker og svagheder i den internationale konkurrence, samt udvikle en international udviklingsstrategi for regionen med udgangspunkt i en sådan analyse.
Øresundssamarbejdet bør afspejle sig i det kommende forslag til Regionplan 2005, hvor der i første omgang bl.a. kunne skabes et overblik over mulighederne for en udnyttelse af de potentialer, der ligger i et tæt samarbejde på tværs af sundet.