Mødedato: 01.04.2003, kl. 15:00

Pris- og kvalitetskrav vedrørende frit valg i hjemmeplejen (Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget)

Pris- og kvalitetskrav vedrørende frit valg i hjemmeplejen (Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget)

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 1. april 2003

 

 


J.nr. ØU 94/2003

 

15. Pris- og kvalitetskrav vedrørende frit valg i hjemmeplejen (Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget)

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, at det godkendes,

 

at der foretages en opdeling af frit valgsordningen for praktisk hjælp i 15 voksenteamdistrikter og 4 handicapcenterdistrikter - i alt 19 distrikter

 

at der foretages en opdeling af frit valgsordningen for personlig bistand i 15 voksenteamdistrikter og 4 handicapcenterdistrikter - i alt 19 distrikter

 

at Indkøbsordningen går fra at være opdelt i bydele til at være opdelt  i 15 voksenteamdistrikter og 4 handicapcenterdistrikter - i alt 19 distrikter

 

at hjemmesygeplejeydelserne ikke omfattes af frit valg

 

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning i mødet den 19. marts 2003

Jan Rix Rasmussen deltog under punktets behandling.

Indstillingens 3 første at'er blev tiltrådt.

 

Venstre, Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti stillede følgende ændringsforslag: "Hjemmesygeplejeydelserne skal omfattes af frit valg"

Udvalget ønskede afstemning om ændringsforslaget, der faldt med følgende stemmeafgivelse:

MEDLEM

FOR

IMOD

UNDLOD

FRAVÆRENDE

Frank Hedegaard, F

 

X

 

 

Rikke Fog-Møller, Ø

 

X

 

 

Manu Sareen, B

 

 

 

X

Taner Yilmaz, A

 

X

 

 

Finn Rudaizky, A

 

X

 

 

Thor Grønlykke, A

 

X

 

 

Bo Asmus Kjeldgaard, F

 

X

 

 

Michael Rosenmark, V

X

 

 

 

Jesper Schou Hansen, V

X

 

 

 

Majbritt Mamsen, C

X

 

 

 

Carl Christian Ebbesen, O

X

 

 

 

RESULTAT

4

6

0

1

 

Majbritt Mamsen (C) ønskede afstemning om indstillingens 4. at, der blev tiltrådt med følgende stemmeafgivelse:

MEDLEM

FOR

IMOD

UNDLOD

FRAVÆRENDE

Frank Hedegaard, F

X

 

 

 

Rikke Fog-Møller, Ø

X

 

 

 

Manu Sareen, B

 

 

 

X

Taner Yilmaz, A

X

 

 

  ;

Finn Rudaizky, A

X

 

 

 

Thor Grønlykke, A

X

 

 

 

Bo Asmus Kjeldgaard, F

X

 

 

 

Michael Rosenmark, V

 

X

 

 

Jesper Schou Hansen, V

 

X

 

 

Majbritt Mamsen, C

 

X

 

 

Carl Christian Ebbesen, O

 

X

 

 

RESULTAT

6

4

0

1

 

Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti ønskede følgende protokolleret: "Hjemmesygeplejeydelserne skal omfattes af frit valg. Der kan ikke sagligt argumenteres for, at en kommunal leverandør af hjemmesygeplejen er bedre end en privat leverandør"

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

 

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført."

 

Se vedlagte notat.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 1. april 2003

Punkterne 15-23 (ØU 94/2003, ØU 95/2003, ØU 97/2003, ØU 96/2003, ØU 98/2003, ØU 99/2003, ØU 100/2003, ØU 101/2003 og ØU 102/2003) behandledes under ét.

 

Anbefalet.

 

V, C og O ønskede at videreføre deres protokolbemærkning fra Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets møde den 19. marts 2003.

 

 

Behandling: Borgerrepræsentationen.

 

 

RESUME

Frit valgs modellen blev første gang behandlet på Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets møde den 18. september 2002 (jf. FAU 408/2002), hvor udvalget tiltrådte en godkendelsesmodel. Det vil sige, de private leverandører, der lever op til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens pris- og kvalitetskrav indenfor ydelseskategorierne praktisk hjælp og personlig bistand, vil blive godkendt.

 

Hensigten var, at lovgivningen skulle træde i kraft pr. 1. januar 2003 på Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens område.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har i forbindelse med behandlingen af "Pris- og kvalitetskrav vedrørende frit valg i hjemmeplejen " (FAU 555/2002) vedtaget de fremlagte pris- og kvalitetsmæssige krav. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget valgte at opdele Indkøbsordningen i bydele, hvilket skyldes et politisk ønske om at imødekomme borgernes ønsker om en tæt kontakt til de lokale handlende.

 

Samtidig blev det besluttet, at de private leverandører skal levere enten personlig bistand i hele kommunen og / eller praktisk hjælp i hele kommunen.

 

På Økonomiudvalgets møde tirsdag den 28. januar 2003, blev der umiddelbart rejst tvivl om punktet "Frit valg af leverandør af personlig og praktisk hjælp" i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens hjemmepleje herunder pris- og kvalitetskrav. Det skete på baggrund af Socialministeriets svar på en generel henvendelse fra Sundhedsforvaltningen til Socialministeriet. Spørgsmålet gik på om kommunen kan kræve om de private leverandører skal levere til hele kommunen eller udvalgte geografiske områder.

 

I forlængelse af sidstnævnte blev sagen taget af Borgerrepræsentationens dagsorden og Socialministeriet blevet kontaktet vedrørende afklaring på en række spørgsmål.  Referat af møde i Socialministeriet er vedlagt som bilag.

 

Da den private og den kommunale leverandør jf.Socialministeriet skal have samme vilkår, betyder det, at   Familie – og Arbejdsmarkedsforvaltningen skal foretage en opdeling af hjemmeplejen i  bydele / distrikter svarende til den kommunale leverandørs organisatoriske opdeling. Der kan ikke stilles krav om at praktisk hjælp og personlig bistand skal kunne leveres i hele kommunen, når den kommunale leverandør leverer i distrikter.

 

Efterfølgende har der været afholdt møde med Indenrigs- og Sundhedsministeriet om mulighederne for, at en kommune kan have to hjemmesygeplejeordninger. Dette  var foranlediget, af at Sundhedsforvaltningen også foreslår frit valg i hjemmeplejen.  Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har tidligere besluttet, at der ikke skal indføres frit valg i hjemmeplejen. Indenrigs- og Sundhedsministeriet udtalte på mødet, at der i loven intet var  til hinder for at der kunne være to forskellige ordninger i samme kommune. I Københavns Kommune kan denne opdeling sagligt begrundes i, at de to målgrupper som de to forvaltninger er væsentligt forskellige. Referat af mødet med Indenrigs- og Sundhedsministeriet er vedlagt som bilag.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har efterfølgende indarbejdet ovenstående tilbagemeldinger i denne indstilling.

 

Før endelig behandling i Borgerrepræsentationen har der været nogle høringssvar fra Det Sociale Brugerråd, Ældrerådenes Fællesudvalg, Centerrådene på Handicapcenter Syd og Valdemarsgade. Disse høringssvar er vedlagt som bilag.


 


Til top