Debatoplæg om Regionplan 2005: "Balance mellem vækst og miljø i Hovedstadsregionen. Hvordan?"
Debatoplæg om Regionplan 2005: "Balance mellem vækst og miljø i Hovedstadsregionen. Hvordan?"
Økonomiudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde tirsdag den 1. april 2003
J.nr. ØU 91/2003
2. Debatoplæg om Regionplan 2005: "Balance mellem vækst og miljø i Hovedstadsregionen. Hvordan?"
INDSTILLING
Økonomiforvaltningen indstiller at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,
·
at vedlagte udtalelse til Hovedstadens
Udviklingsråd (HUR) tiltrædes,
samt at Økonomiudvalget tiltræder,
· at udtalelsen til Hovedstadens Udviklingsråd (HUR) om debatoplægget til regionplan 2005 fremsendes inden debatperiodens udløb den 31. marts med forbehold for Borgerrepræsentationens senere stillingtagen.
RESUME
Hovedstadens Udviklingsråd (HUR) har udsendt et debatoplæg om Regionplan 2005 "Balance mellem vækst og miljø i Hovedstadsregionen. Hvordan?". Debatperioden løber frem til den 31. marts 2003.
HUR ser Regionplan 2005 som et led i en samlet udviklingsstrategi for Hovedstadsregionen. Derfor indeholder debatoplægget en række emner, som rækker ud over retningslinier for den fysiske og funktionelle udvikling af regionen. Det drejer sig bl.a. om international konkurrenceevne, Øresundssamarbejdet og erhvervsstrategi.
I en periode med vækst og behov for at styrke sammenhængen hen over Øresund og med det øvrige Sjælland er det vigtigt at fastholde en robust bærende struktur i Hovedstadsregionen. Fingerplanen fra 1947 fastlagde en hovedstruktur med byradialer, stationsnærhedsprincippet og grønne kiler, som har været retningsgivende for udviklingen helt frem til i dag. Det har resulteret i en hovedstruktur, hvor byudvikling er knyttet tæt sammen med udvikling af infrastruktur for biltrafik og kollektiv transport. Det er et robust skelet, som kan bære udviklingen mange år frem i tiden.
Et centralt element i den kommende regionplanlægning er derfor at sikre en fortsat bolig- og erhvervsudbygning i regionen, som understøtter den nuværende bystruktur, samt fastholde stationsnærhedsprincippet som krumtappen i byudviklingen. Kun gennem en tæt sammenhæng mellem byudviklingen og hele infrastrukturen for trafikken vil det være muligt at skabe en miljømæssig bæredygtig udvikling.
En af opgaverne i den kommende regionplan bliver at sikre mulighederne for et bredt udbud af de boligtyper, som befolkningen efterspørger - også arealer til nye parcelhusområder. Men udviklingen skal tilrettelægges dels ud fra en generel tilbageholdenhed med at inddrage nye arealer i det åbne land, dels på baggrund af regionale lokaliseringsprincipper for bolig og erhverv, der kan bidrage til at understøtte de gennemførte og planlagte investeringer i infrastrukturen. Set ud fra hensynet til miljø vil den fortsatte udvikling af en god, effektiv kollektiv transport være af central betydning.
HUR har sideløbende med debatten om Regionplanrevision 2005 udsendt et debatoplæg om "Akut udlæg af nye boligarealer". Økonomiforvaltningen har i et brev til HUR forud for debatoplæggets udarbejdelse anbefalet, at der kun åbnes for akut udlæg til særlige eller helt akutte behov for nye boligarealer.
Stationsnærhedsprincippet kommer under pres i den videre debat om Regionplan 2005. HUR har varslet udarbejdelse af et særskilt regionplantillæg med forslag om modernisering af princippet – forud for den endelige vedtagelse af Regionplan 2005.
Stationsnærhedsprincippet
har stået sin prøve, og det tætte samspil mellem byudvikling og trafik giver
befolkningen gode betingelser for et frit transportvalg. Stationsnær lokalisering
af vigtige rejsemål øger også robustheden over for fremtidige ændringer i
trafikbilledet, som følge af stærkt stigende trafik eller af en ændret prioritering
i samfundet.
Økonomiforvaltningen har den opfattelse, at en eventuel justering af retningslinierne for stationsnær lokalisering bør indgå i det samlede forslag til Regionplan 2005. Diskussion af stationsnærhedsprincippet bør indgå i de samlede overvejelser om en strategi for regionens udvikling.
Økonomiforvaltningen anbefaler, at Københavns Kommune i forbindelse med diskussionen om stationsnærhedsprincippet fastholder, at regionalt orienterede arbejdspladser og andre trafikintensive byformål skal lokaliseres nær ved knudepunktsstationer og andre velbetjente stationer i Regionplan 2005. Der bør tilskyndes til yderligere stationsnær fortætning. Eksisterende samt fremtidige stationsnære arealer bør tages i brug, inden mere perifere erhvervsarealer tillades omdannet til mere intensiv anvendelse.
Stationsnærhedsprincippet kan som hidtil fortolkes med en vis fleksibilitet under hensyntagen til de lokale trafikale forhold. Men det bærende princip, at den kollektive trafik skal være et reelt alternativ, som i praksis benyttes af en betydelig del af trafikanterne, bør ikke fraviges, når der er tale om trafikintensiv anvendelse.
Hovedstadsregionen er med i den europæiske elite, hvad angår vækst og erhvervsudvikling - men i den nedre ende. Der ligger en stor opgave for HUR i at tegne et præcist billede af regionens styrker og svagheder i den internationale konkurrence, samt udvikle en international udviklingsstrategi for regionen med udgangspunkt i en sådan analyse.
Øresundssamarbejdet bør afspejle sig i det kommende forslag til Regionplan 2005, hvor der i første omgang bl.a. kunne skabes et overblik over mulighederne for en udnyttelse af de potentialer, der ligger i et tæt samarbejde på tværs af sundet.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Hovedstadens Udviklingsråd (HUR) forbereder sig på at udarbejde en ny regionplan for Hovedstadsregionen inden udgangen af 2005. Som led i denne proces er der udsendt et debatoplæg med det formål at indkalde synspunkter og forslag til det videre arbejde med Regionplan 2005. Debatoplægget er sendt til offentlig høring i perioden fra den 20. januar til den 31. marts 2003.
Regionplan 2001 er udarbejdet som delplaner for henholdsvis Københavns og Frederiksbergs Kommuner, samt Københavns, Frederiksborg og Roskilde amter. Opgaven for HUR er nu at udarbejde en samlet plan for regionen, der integrerer og harmoniserer retningslinier for hele regionen.
HUR ser den kommende regionplan som et led i en samlet regional udviklingsstrategi. Derfor indeholder debatoplægget emner, som rækker ud over regionens fysiske indretning. Det gælder f.eks. spørgsmål om den internationale konkurrenceevne, samarbejdet med naboregionerne – herunder Øresundsregionens fremtid og den regionale erhvervsstrategi.
Fristen for at fremkomme med bemærkninger og ideer til den kommende regionplanlægning udløber den 31. marts 2003.
Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil
"Balance mellem vækst og miljø i
Hovedstadsregionen"
Overskriften på HUR's debatoplæg om Regionplan 2005 fremhæver balancen mellem vækst og miljø som et forhold af central betydning for regionens udvikling. Samtidig efterlyses et svar på, hvordan denne balance kan opnås.
Hovedstadsregionen er inde i en vækstperiode. Regionen er et sammenhængende område for bosætning og beskæftigelse, og nu går udviklingen i retning af en samlet Øresundsregion, hvor resten af Sjælland også er en aktiv del. I den sammenhæng er det vigtigt at slå fast, at væksten har fordelt sig jævnt i hele regionen. Denne udvikling er bl.a. skabt gennem en planlægning, som har bidraget til at sikre en effektiv og funktionsdygtig storby samtidig med, at det er lykkedes at fastholde en god tilgængelighed til natur og friluftsliv.
I en periode med vækst og behov for at styrke sammenhængen hen over Øresund og til det øvrige Sjælland er det vigtigt at fastholde en robust bærende struktur i Hovedstadsregionen. Svaret på debatoplæggets hovedspørgsmål om, hvordan der skabes balance mellem vækst og miljø må, efter Økonomiforvaltningens opfattelse være, at fastholde den nuværende bystruktur med den tætte sammenhæng med kollektiv transport. Fingerplanen fra 1947 fastlagde en hovedstruktur med byradialer, stationsnærhedsprincippet og grønne kiler, som har været retningsgivende for udviklingen helt frem til i dag. Hovedstrukturen er robust og kan bære udviklingen mange år frem i tiden.
Stationsnærhedsprincippet
har stået sin prøve og erfaringerne viser, at en stationsnær lokalisering af
trafikskabende funktioner giver et større brug af kollektiv transport til og
fra disse funktioner. Den nuværende bystruktur med et tæt samspil mellem byudvikling
og trafik giver befolkningen gode betingelser for et frit transportvalg. Stationsnær
lokalisering af vigtige rejsemål øger også robustheden over for fremtidige
ændringer i trafikbilledet som følge af stærkt stigende trafik eller af en
ændret prioritering i samfundet.
HUR har sideløbende med debatten om Regionplanrevision 2005 udsendt et debatoplæg om "Akut udlæg af nye boligarealer". Københavns Kommune har skriftligt tilkendegivet over for HUR, at regionplantillæg alene bør omhandle udlæg af by
arealer med en helt særligt og akut baggrund, så debatten om Regionplan 2005 ikke foregribes.
På et møde for regionens borgmestre på Louisiana om byudvikling og kollektiv trafik i september 2002 blev der taget hul på diskussionen om stationsnærhed. Efter mødet stod det klart, at der er et markant ønske fra mange sider om en modernisering af dette princip i regionplanlægningen. HUR har efterfølgende varslet udarbejdelsen et regionplantillæg med et forslag til en modernisering af stationsnærhedsprincippet – sideløbende med udarbejdelsen af Regionplan 2005.
Økonomiforvaltningen har den opfattelse, at en stillingtagen til eventuelle justeringer af retningslinierne for stationsnær lokalisering bør indgå i det samlede forslag til Regionplan 2005, og at diskussionen af stationsnærhedsprincippet bør indgå i de samlede overvejelser om en strategi for regionens udvikling.
Øresundssamarbejdet og den internationale
konkurrenceevne
Hovedstadsregionens økonomi er i stigende grad orienteret mod det internationale marked. Der er stor konkurrence mellem storbyregionerne både i og uden for Europa
I debatoplægget peges på, at betydningen af viden har medvirket til at ændre mønstret for, hvor virksomheder etablerer sig. Bymæssige kvaliteter og tilbud spiller her en stor rolle. Byomdannelse i eksisterende byområder bliver derfor langt mere interessant. Det samme gør de oplevelser og det kulturliv, som byerne kan tilbyde. HUR overvejer derfor at udvikle regionens egen "udenrigspolitik".
Den store vision for HUR er at knytte Hovedstadsregionen, Sjælland m.m. og Skåne tættere sammen. Et sådant regionalt marked med godt 3,5 mio. indbyggere vil give virksomheder mulighed for at trække på flere kompetencer og ydelser end tidligere. Regionen vil være konkurrencedygtig i forhold til andre europæiske storbyregioner. Debatoplægget efterlyser bud på et mere effektivt Øresundssamarbejde og muligheder for at etablere et fælles plangrundlag.
Økonomiforvaltningens bemærkninger
HUR har netop offentliggjort en international benchmarking af Hovedstadsregionen, hvad angår vækst og erhvervsbetingelser. Rapporten er udarbejdet af konsulentfirmaet COWI og sammenligner Hovedstadsregionen med Stockholm, Helsinki, Oslo, Berlin, Hamborg og Amsterdam.
Rapporten viser, at nok er Hovedstadsregionen med i eliten, men i den nedre ende. Der ligger derfor en stor opgave for HUR i at tegne et præcist billede af regionens styrker og svagheder i den internationale konkurrence, samt udvikle en international udviklingsstrategi for regionen med udgangspunkt i en sådan analyse.
Det er vigtigt løbende at stimulere integrationen i Øresundsregionen. Der er netop indgået en aftale mellem de Øresundsregionale samarbejdspartnere om etablering af en informations- og markedsføringsorganisation, der kan skabe international opmærksomhed om det store potentiale, der ligger Øresundsregionen med et samlet befolkningsgrundlag på godt 3,5 mio.
HUR er den naturlige hovedaktør på den danske side i forhold til Skåne. Øresundssamarbejdet bør afspejle sig i det kommende forslag til regionplan 2005, hvor der i første omgang bl.a. kunne skabes et overblik over mulighederne for at udnytte de potentialer, der ligger i et tæt samarbejde på tværs af sundet.
Øresundsregionen har en gunstig strategisk beliggenhed i Europa. Dette skyldes bl.a. den placering og funktion Kastrup Lufthavn har i det europæiske og skandinaviske rutenet. Øresundsforbindelsen spiller også en vigtig rolle i denne sammenhæng, men hvis den strategiske beliggenhed mellem Skandinavien og det øvrige Europa skal udnyttes optimalt, skal der etableres en fast forbindelse over Femern Bælt.
Der forventes ifølge regeringens trafikinvesteringsplan allerede i år en dansk-tysk stillingtagen til Femern Bælt projektet, som må tillægges stor betydning for Øresundsregionens internationale konkurrenceevne og dermed for hele områdets økonomiske udvikling. Projektet tillægges også på EU-niveau stor betydning. I hvidbogen om den europæiske transportpolitik frem til år 2010 er Femern Bælt forbindelsen således et af de højest prioriterede projekter i Europa.
Den regionale bystruktur
Hovedstadsregionen
og hele Øresundsregionen har som nævnt oplevet en befolknings- og
erhvervsmæssigt vækst i de seneste 10 år. Det forventes, at denne vækst fortsætter med en årlig befolkningstilvækst i
Hovedstadsregionen på ca. 8.000 indbyggere og et årligt boligbyggeri på ca.
5.000 boliger.
På denne baggrund lægges
der - med 5 skematiske bymodeller - op til en debat om, hvordan den kommende
byvækst og dermed udlæg af nye byarealer i Regionplan 2005 skal
tilrettelægges. Modeller illustrerer konsekvenser af forskellige strategier
for en byudvikling frem mod år 2040 med ca. 190.000 nye boliger.
I Tætby-modellen
- med en væsentlig andel etageboliger - er hovedvægten lagt på fortætning og
omdannelse af byområderne inden for Motorringvejen/Ring 3. Dette sætter fokus
på en udbygning af den kollektive trafik - Metrocityring og letbane langs Ring
3 - som vil give en markant forbedring for de mange, der allerede bor og
arbejder i tætbyen.
I
Fingerbymodellen - med en stor andel etageboliger - er hovedvægten lagt på
fortætning, byomdannelse og byudbygning inden for Fingerbyens område. Dette
kræver, at manglende - men planlagte - overordnede radiale og tværgående veje
samt kollektive trafikanlæg realiseres.
I
Ringstrukturmodellen - med relativ mange etageboliger - er hovedvægten lagt
på at etablere nye byområder langs Ring
3, Ring 5 og Købstadsringen. Dette anslås at kræve udlæg af ca. 1.100 ha.
nye byarealer, og vil sætte fokus på etablering af højklassede
tværforbindelser i Ring 5 og i Købstadsringen, samt af en letbane i Ring 3.
I modellen med forlængede
byfingre - med relativ mange
haveboliger – er hovedvægten lagt på at etablere nye byområder omkring fjernbanerne fra Køge og Roskilde og
nærbanerne fra Hillerød. Dette anslås at kræve udlæg af ca. 2.000 ha. nye byarealer
og vil kræve betydelige investeringer på nærbanerne i Nordsjælland.
I Kommunecentermodellen - med mange haveboliger og en stor andel parcelhuse – er hovedvægten
lagt på en byudvikling med omkring 17
kommunecentre mellem byfingrene og i det åbne land uden for Fingerbyen.
Denne byudviklingsmodel giver den største andel biltrafik og anslås at kræve udlæg af ca. 4.000 ha. nye byarealer.
Til sammenligning kan nævnes, at Københavns Kommunes areal omfatter knap 9.000
ha.
Tætby- og
Fingerbymodellerne har ikke umiddelbart konsekvenser for landskabs- og
naturværdierne i det åbne land, men presset på de bynære friluftsområder vil øges
på grund af befolkningstilvæksten. Ringstrukturmodellen vil medføre en opsplitning
af landområderne mellem byfingrene, og de forlængede byfingre og kan medføre konflikter
mellem byudvikling og landskabs- og naturværdier. Det vurderes endvidere i debatoplægget,
at flere kommunecentre i kommunecentermodellen er beliggende i områder med
landskabs- og naturværdier, som er vanskeligt forenelige med byvækst.
Erhvervsbyggeriets
lokalisering indgår ikke i bymodellerne, da der samlet set er rigelige
muligheder for erhvervsbyggeri i Hovedstadsregionen. Muligheder for erhvervsbyggeri
er ca. 3 gange så store, som det forventede erhvervsbyggeri på 12 mio. m²
etageareal i perioden 2000-2017.
I
debatoplægget peges der på, at Centralkommunerne rummer flere byudviklingsområder
til både erhverv og boliger med højklasset banebetjening ved Metroen og Øresundsforbindelsen,
ligesom den nye Ringbane fra Hellerup til Ny Ellebjerg Station betjener en
række meget velbeliggende omdannelsesmuligheder. I købstæderne for enden af byfingrene
findes de samme kvaliteter som i Centralkommunerne både med hensyn til
trafikbetjening og bymiljø, men i mindre skala.
Der er også
mulighed for at etablere nye stationer på S-banerne, som kan give mulighed for
ny erhvervsudvikling i udtjente erhvervsområder, eller mulighed for helt ny byudvikling.
Der er allerede udpegede sådanne nye stationsnære områder mellem Allerød og
Hillerød samt ved Frederikssund. Endelig kan en gennemførelse af et korridorprojekt
med letbane langs Ring 3 fremme omdannelsen af store industriarealer til
blandede kvarterer med boliger og erhverv.
Byggemuligheder i Hovedstadsregionen er på nuværende tidspunkt opgjort til:
Byggemuligheder |
Etageboliger |
Tæt/lav boliger |
Parcelhuse
|
Boliger
i alt |
på
ubebyggede arealer ved fortætning I
alt |
21.700 21.600 43.300 |
13.500 8.400 21.900 |
8.600 4.900 13.500 |
43.800 34.900 78.700 |
I forbindelse
med Regionplan 2005 vil der frem til 2017 være behov for at sikre byggemuligheder
for yderligere ca. 35.000 nye boliger, hvis boligbyggeriet i denne periode får
en sammensætning, som svarer til de seneste års byggeri. Denne fordeling - med
godt 40 % etageboliger, ca. 25 % tætlav-boliger og godt 30 % parcelhuse –
svarer til den fordeling, der er lagt til grund Kommunecentermodelen. De allerede
udpegede nye stationsnære byudviklingsområder mellem Allerød og Hillerød, samt
ved Frederikssund vil kunne rumme omkring 10.000 af de 35.000 nye boliger.
Der er som
nævnt sideløbende med debatten om Regionplanrevision 2005 udsendt et debatoplæg
om et tillæg til Regionplan 2002 om "Akut udlæg af nye boligarealer". Dette
skyldes, at flere kommuner - uanset ovennævnte byggemuligheder - har tilkendegivet,
at der allerede i dag er et akut behov for nye arealer til boliger, idet de
ikke har tilstrækkelige arealudlæg til at dække behovet frem til 2005.
Debatoplægget
indeholder forslag om udlæg af 23 større eller mindre arealer til boligformål,
som helt overvejende ligger uden for Fingerbyområdet. Det drejer sig om 7 arealudlæg
til mindre havehusbebyggelse til seniorboliger (ca. 200 boliger), 11 arealer
til almindelige havehusbebyggelse (knap 1.200 boliger) og 5 arealer, hvor
byggemulighederne endnu ikke er fastlagt. For flere af projekternes vedkommende
er der tale om arealudlæg i de grønne områder eller regionale friluftsområder.
I løbet af debatperioden kan meget vel fremkomme flere ønsker om akut udlæg af
nye boligarealer.
Økonomiforvaltningens bemærkninger
Fingerbyen –
som rummer omkring 85 % af regionens befolkning og en større andel af regionens
arbejdspladser - er under løbende forvandling. Det er derfor vigtigt, at
byomdannelsen får en fremtrædende plads i Regionplan 2005. I centralkommunerne
har byfornyelsen og byomdannelsen været i gang i en længere årrække, og en betydelig
del af de kommende års byggeri vil være knyttet til byomdannelse og fortætning
af udtjente havne - og erhvervsområder. Det
må forventes, at der også bliver et stadigt øget behov for byomdannelse i store
dele af den øvrige region, hvis man skal undgå fremvækst af store udtjente erhvervsområder.
Fingerbymodellen
forventes at kunne rumme mange års boligbyggeri uden nævneværdige udlæg af nye
byarealer, hvis de kommende års boligbyggeri får en sammensætning som svarer
til boligbyggeriets fordeling i de seneste 12 år. Samtidig antyder det meget
store byggemuligheder på nedslidte og mindre centralt beliggende erhvervsarealer,
der kan omdannes til boligformål. Der synes således ikke overordnet set at være
et presserende behov for at ændre denne Fingerbystruktur.
Parcelhusbyggeriet
– som er mest arealkrævende - har været meget fremtrædende i de seneste år, men
om dette vil være tilfældet på længere sigt er usikkert, bl.a. set i lyset af
antallet af ældre borgere i regionen er stigende. Nye udlæg af byarealer til
parcelhuse vil primært komme på tale uden for "Fingerbyen", hvor det må
antages, at det flere steder er vanskeligt at forene landskabs- og naturværdier
med byvækst. Ønsker om at opretholde de
store landskabs- og naturværdier i regionen - til glæde for regionens borgere
og mange turister - kan derfor også begrænse parcelhusbyggeriet.
Økonomiforvaltningen
har i forbindelse med høring fra HUR om behov for akut udlæg af boligarealer
tilkendegivet, at man finder det væsentligt, at det kommende regionplantillæg
herom alene kommer til at omhandle udlæg af byarealer med en helt særligt og
akut baggrund, således at man ikke ved disse udlæg forudskikker den samlede
regionplanlægning i forbindelse med Regionplan 2005. Økonomiforvaltningen mener
fortsat, at man i det videre arbejde med regionplantillægget bør begrænse
udlæggene af nye boligarealer til det absolut akutte, og at der i vurderingen
bør tages et stort hensyn til de grønne kiler samt værdifulde landskabs- og
naturværdier. Økonomiforvaltningen fremsender
en udtalelse herom til HUR, som svar på det offentliggjorte debatoplæg om "Akut
udlæg af nye boligarealer".
Samspillet mellem byudvikling og trafik
I debatoplægget beskrives ikke hvilke konkrete trafikanlæg, der bør fremmes i planperioden med henblik på at opfylde de gældende eller fremtidige målsætninger for den regionale hovedstruktur. Debatoplægget lægger i stedet op til en diskussion af stationsnærhedsprincippet.
Økonomiforvaltningens
bemærkninger
Stationsnærhedsprincippet har været gældende i regionplanlægningen siden Regionplan 1989. Stationsnærhedsprincippet virker. Nye undersøgelser viser, at 71 % af medarbejderne i medicinalvirksomheden Ferring i Ørestaden anvender kollektiv transport til og fra arbejdet. I 2002 offentliggjorde HUR en undersøgelse af bl.a. effekten af stationsnærhedspolitikken. I rapporten "Stationsnærhedspolitikken i hovedstadsområdet – baggrund og effekter" slås det fast, at der er betydelige trafikale effekter af en stationsnær lokalisering af arbejdspladser, mens den trafikale effekt af stationsnær lokalisering af boliger er mindre og knapt så afhængig af afstanden til stationen og af stationens art.
Den trafikale effekt
aftager kraftigt i de fleste byområder, når arbejdspladsen ligger mere end 500
– 700 m fra stationen. En undtagelse er City, hvor op til 1000 m synes at være
acceptabelt.
Ved perifert
beliggende stationer med begrænset betjening, få tog og busser pr. time, er de
trafikale effekter af stationsnær lokalisering af arbejdspladser begrænsede. De
hidtidige undersøgelser giver ikke belæg for "stationsnærhedsstatus" til
arealer ved busterminaler eller ved stationer på sidebanerne eller lokalbanerne.
I den kommende debat om stationsnærhed er det vigtigt at holde fast i sammenhængen mellem byudviklingen og trafik. En modernisering af stationsnærhedsprincippet bør ske på et sagligt grundlag ud fra en samlet vurdering af de overordnede hensyn i Hovedstadsregionens udvikling.
På baggrund af ovenstående anbefaler Økonomiforvaltningen, at Københavns Kommune i forbindelse med diskussionen om en eventuel nyfortolkning af stationsnærhedsprincippet fastholder, at princippet om regionalt orienterede arbejdspladser og andre trafikintensive byformål, f.eks. butikscentre og kontorhuse skal lokaliseres nær ved knudepunktsstationer og andre velbetjente stationer i Regionplan 2005. Der bør endvidere gives mulighed for og tilskyndes til yderligere stationsnær fortætning af regionale arbejdspladser i Hovedstadsregionen. Eksisterende og fremtidige
stationsnære arealer bør tages i brug, inden mere perifere erhvervsarealer tillades omdannet til mere trafikintensiv anvendelse.
Stationsnærhedsprincippet
kan som hidtil fortolkes med en vis fleksibilitet under hensyntagen til de
lokale trafikale forhold. Men det bærende princip, at den kollektive trafik
skal være et reelt alternativ, som i praksis benyttes af en betydelig del af
trafikanterne, bør af hensyn til helheden og mulighederne for at opfylde de
regionale målsætninger ikke fraviges, når der er tale om trafikintensive
anvendelseskategorier.
På boligsiden er der
ikke i samme grad trafikale argumenter for at koncentrere byggeriet tæt omkring
de vigtigste stationer. Og der er næppe heller plads til de kommende mange års
boligbyggeri i nærheden af større, velbetjente stationer. Det foreslås derfor,
at den fra nogle kommuner ønskede opblødning af stationsnærhedsprincippet
primært rettes mod boligsiden. Ikke på baggrund af udokumenterede forventninger
om, at lokalbanestationer eller busknudepunkter har en væsentlig effekt med
hensyn til reduktion af omfanget af biltrafik, men ved at sidestille
stationsnærhedsprincippet med andre lokaliseringsprincipper, som f.eks.
ønskerne om at bo i nærheden af regionens landskabelige herlighedsværdier.
Med lokalisering af
de vigtigste arbejdspladser og de største trafikmål i øvrigt tæt ved stationen
i den ene ende af rejsen, kan boligerne i den anden ende af rejsen betjenes af
en tilbringerbus, lokalbane eller stinet (amøbeprincippet), samtidig med at
muligheden for at rejse kollektivt med kun ét skift eller højst to bevares.
Udflytningen af
arbejdspladser fra centralkommunerne til den øvrige region, ikke mindst til
Københavns Amt, har medført en stigende trafik på tværs af fingrene.
Den overordnede kollektive
trafikstruktur – Fingerbyens radiale baner - er ikke velegnet til at afvikle
denne pendling på tværs af fingrene. En styrkelse af den kollektive trafik på
tværs af byfingrene, f.eks. i form af en bane i Ring 3 - korridoren, vil øge
den kollektive trafiks konkurrenceevne noget og medvirke til at øge knudepunkternes
attraktivitet.
De grønne kiler, miljø og bæredygtighed
Debatoplægget beskriver, hvordan Fingerbystrukturen har sikret en effektiv og funktionsdygtig storbyregion, der har kunnet optage vækst og udvikling på mange områder og samtidig har fastholdt de kvaliteter i kulturlandskabet og bymiljøet, der er med til at gøre regionen attraktiv. Et storbyproblem som dårlig tilgængelighed til natur, rekreation og et varieret kultur- og byliv er undgået.
Det konstateres i debatoplægget, at der er begyndt at vise sig alvorlige trafikproblemer i regionen. Gennem strategisk miljøvurdering af regionplanlægningen håber HUR bl.a. at kunne medvirke til at mindske miljøbelastningen. Som indikator for bæredygtig byudvikling i Hovedstadsregionen foreslås bl.a. fordelingen af trafikken på biltrafik, kollektiv trafik samt cykel- og gangtrafik. Også det samlede trafikarbejdes omfang bør medtages i denne forbindelse.
Der lægges i debatoplægget op til en diskussion af, hvilke regionale mål, der skal fastlægges for en bæredygtig udvikling, samt hvilke måleindikatorer, der skal anvendes.
Økonomiforvaltningens kommentarer
I en periode med vækst og behov for udbygning er det særlig vigtigt at fastholde en robust bærende bystruktur. Det er samtidig vigtigt at væksten sker på en måde, der giver god mobilitet for indbyggere og brugere med anvendelsen af mindst mulig energi og færrest mulige miljø- og sundhedsproblemer.
Set ud fra hensynet til miljø- og bæredygtighed vil den fortsatte udvikling af en god, effektiv kollektiv transport derfor være af central betydning.
En udvikling i balance må bygge på, at der tænkes langsigtet og ikke forbruges unødigt store arealer til byformål til skade for regionens fremtidige attraktivitet og udvikling. Nutidens vækst må ikke ske på en sådan måde, at der mistes potentiale for at tiltrække fremtidig vækst - eksempelvis ved at prioritere naturskønt beliggende boliger for de få her og nu over rekreative muligheder og naturoplevelser for de mange i fremtiden. Der er behov for at fastholde det gode og nære samspil mellem de bymæssige områder i centerbyer og byfingre og det åbne landskabs kvaliteter.
I Kommuneplan 2001 for København, i sektorplaner og i Agenda 21-strategien for København, der fremlægges inden udgangen af 2003, indgår mål om bæredygtig udvikling. Økonomiforvaltningen anbefaler, at der sker en koordinering af de overordnede miljøindikatorer i regionen. Københavns Kommunes udmeldinger om bæredygtighed vil blive konkretiseret ved udgangen af 2003, når den lokale Agenda 21-strategi er ved at være på plads.
Friluftslivet spiller en væsentlig rolle i borgernes liv, og det må veje tungt, at det almene uorganiserede friluftsliv omfatter langt flere borgere end de grupper, der bruger pladskrævende og støjende fritidsanlæg. Når der i debatoplægget tales om et stigende pres på de grønne områder især fra organiserede brugere, bør det vurderes kritisk, om dette er ensbetydende med et behov for flere anlæg, der griber afgørende ind i almenhedens muligheder for friluftsliv. At en aktivitet udfoldes i fritiden gør den ikke automatisk egnet til en placering i et grønt område, og man bør generelt være meget tilbageholdende med at planlægge for de fritidsanvendelser af grønne områder til en snæver kreds af brugere. Visse aktiviteter kan formentlig med fordel integreres i byområder, f.eks. i forbindelse med byomdannelse af ældre ekstensive erhvervsområder. Det er eksempelvis vigtigt at fastholde naturområder som Kalvebodkilen til fritidsaktiviteter, der er forenelige med naturinteresserne og den almene brug af området.
Fritidslivets samspil med trafik er ikke belyst i debatoplægget. Påvirkning fra trafikanlæg kan være en belastning for de grønne områder, og det mulige tab af rekreativ værdi skal tages med i betragtning i planlægningen
Tilgængeligheden til rekreative oplevelser er et væsentligt aspekt, da mange borgere er afhængige af kollektiv trafik eller cykel for at nå de grønne kiler og det åbne landskab. En sammenhængende stiplanlægning og en koordinering med kollektiv trafik er vigtige for at give borgerne en reel mulighed for at bruge de rekreative områder i regionen.
Behovet for at indvinde drikkevand i et storbyområde forudsætter en koordinering, så grundvandet beskyttes mod forurening fra erhverv mv., og indvindingen ikke påvirker lokale naturværdier urimeligt. Der er også naturgivne fælles udfordringer i det sammenhængende system af overfladevand. I København har investeringer i beskyttelse af overfladevand givet mærkbare resultater, men der er fortsat en høj belastning af fælles vandløbssystemer, som er et regionalt anliggende.
Debatoplægget har som sådan ingen økonomiske konsekvenser. Det vil i givet fald først blive aktuelt at udarbejde en økonomisk beregning af de konsekvenser, som forslaget til regionplan 2005 i givet måtte skønnes at have.
Økonomiforvaltningen har gennemført en administrativ høring af de øvrige forvaltninger i Københavns Kommune. Høringssvarene med tilhørende bemærkninger fra Økonomiforvaltningen fremgår af bilag D.
-
BILAG VEDLAGT
Bilag A: Københavns Kommunes bemærkninger til debatoplæg om Regionplan 2005 " Balance mellem vækst og miljø i Hovedstadsregionen. Hvordan?", udsendt af Hovedstadens udviklingsråd (HUR)
Bilag B: "Beretning. Regionplan 2005", udsendt af Hovedstadens Udviklingsråd, (HUR), december 2002. Bilaget er fremlagt i BR- sekretariatet.
Bilag C: "Debatoplæg. Regionplan 2005.
Balance mellem vækst og miljø i Hovedstadsregionen. Hvordan?". Udsendt af
Hovedstadens Udviklingsråd (HUR) i december 2002.
Bilag D: Administrative bemærkninger til "Debatoplæg om Regionplan 2005" fra de øvrige forvaltninger i Københavns Kommune – med tilhørende kommentarer fra Økonomiforvaltningen.
Bilag E: Debatoplæg om "Akut udlæg af nye boligarealer", udsendt af Hovedstadens Udviklingsråd (HUR)
Erik Jacobsen / Paul Sax Møller