Mødedato: 01.04.2003, kl. 15:00

Vedrørende proceduren ved besættelse af stillinger som administrerende direktør

Vedrørende proceduren ved besættelse af stillinger som administrerende direktør

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 1. april 2003

 

 

 

J.nr.             ØU 79/2003

 

 

1.                   Vedrørende proceduren ved besættelse af stillinger som administrerende direktør

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget tiltræder forslaget til procedure ved besættelse af stillinger som administrerende direktør i Kommunen.

 

 

RESUME

Økonomiudvalget besluttede i sit møde den 15. august 2000 en procedure til anvendelse ved besættelse af stillinger som administrerend e direktør.

 

Denne procedure har været anvendt i en række tilfælde. Der blev på grundlag af de foreliggende erfaringer – og i overensstemmelse med enigheden herom på Økonomiudvalgets møde den 11. juni 2002 – foretaget en evaluering og udarbejdet forslag til ny procedure i efteråret 2002. Økonomiudvalget behandlede sagen i sit møde den 8. oktober 2002. Sagen blev udsat, indtil processen omkring ansættelse af den administrerende direktør i Bygge- og Teknikforvaltningen var afsluttet, således at også erfaringerne herfra kunne indgå i overvejelserne.

 

Denne indstilling er udarbejdet med henblik på Økonomiudvalgets fornyede behandling af sagen.

 

Det foreslås herefter Økonomiudvalget, at der træffes beslutning om, at følgende model anvendes fremover:

·        Økonomiudvalget udpeger et rent politisk sammensat ansættelsesudvalg bestående af 5 medlemmer af Økonomiudvalget, herunder altid overborgmesteren (som formand) og den relevante ressortborgmester.

·        En administrativt sammensat høringsgruppe nedsættes til støtte herfor.

·        En konsulent tilknyttes som bistand i processen.

·        Økonomiforvaltningen varetager sekretariatsfunktionen.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Grundlaget for proceduren ved besættelse af stillinger som administrerende direktør.

Det følger af tjenestemandsvedtægtens § 3, stk. 1, at medlemmer af enhedsforvaltningernes direktioner vælges af Borgerrepræsentationen efter indstilling af Økonomiudvalget. Hvis Borgerrepræsentationen ikke ønsker at vælge den, der er indstillet af Økonomiudvalget, gør Økonomiudvalget indstilling om valg af en anden. Dette gentages om fornødent, indtil valg har fundet sted. Samtidig skal Borgerrepræsentationen gøres bekendt med alle ansøgninger om den pågældende tjenestemandsstilling. Tilsvarende gælder for overenskomstansatte.

 

Reglerne om varetagelse af medarbejderinteresser i forbindelse med ansættelser/forfremmelser er fastsat i "Rammebestemmelser om medarbejdernes medvirken ved ansættelse/forfremmelse i Københavns Kommune". Efter rammebestemmelserne sker medarbejderrepræsentanternes medvirken – efter en procedure fastlagt af samarbejdsudvalget – i et hensigtsmæssigt samarbejde med ledelsen, normalt i et ansættelsesudvalg. Disse regler tager ikke sigte på besættelse af stillinger som administrerende direktør.

 

Forslag til ny model:

Overvejelserne har ført til, at det foreslås, at følgende procedure – med såvel et politisk som et administrativt forberedende udvalg – anvendes fremover. Den nærmere proces fastlægges af ansættelsesudvalget efter forslag fra konsulenten i det enkelte tilfælde således, at udvalget sikres en løbende indflydelse i processen.

·        Økonomiudvalget nedsætter blandt Økonomiudvalgets medlemmer et ansættelsesudvalg på 5 medlemmer. Overborgmesteren og den relevante borgmester er "fødte" medlemmer af udvalget.

Ansættelsesudvalget varetager følgende opgaver:

Ansættelsesudvalget vælger konsulentfirma og fastlægger den nærmere proces – herunder antallet af interviewrunder – efter forslag fra konsulenten. Ansættelsesudvalget afgiver indstilling om besættelse af stillingen til Økonomiudvalget.

·        Der nedsættes – på samme måde som hidtil – en høringsgruppe bestående af ledere og medarbejdere[1].

Høringsgruppen varetager følgende opgaver:

Høringsgruppen skal fungere som støtte for ansættelsesudvalget i processen, herunder gennemføre samtaler med kandidaterne mv. Høringsgruppen udarbejder anbefaling til besættelse af stillingen.

·        Et konsulentfirma bistår i processen. Konsulentfirmaet vælges i hvert enkelt tilfælde af ansættelsesudvalget efter forslag fra Økonomiforvaltningen.

Konsulentfirmaet varetager følgende opgaver:

Alle relevante opgaver i processen, herunder udarbejdelse af udkast til jobprofil og stillingsannonce, kontakt til ansøgerne, bistand til såvel ansættelsesudvalg som høringsgruppe ved udvælgelse af kandidater, gennemførelse af interviews, tests og referencetagning mv.

·        Økonomiforvaltningen varetager sekretariatsfunktionen for såvel ansættelsesudvalg som høringsgruppe.

 

 

ØKONOMI

Udgiften ved ansættelse af en administrerende direktør afholdes inden for den enkelte forvaltnings budget.

 

 

MILJØVURDERING

-

 

ANDRE KONSEKVENSER

-

 

HØRING

Københavns og Frederiksbergs Fællesrepræsentation har givet sin accept til den foreslåede procedure.

 

BILAG

-

 

Erik Jacobsen

                                            /Hans Simmelkjær

 



[1] Høringsgruppen er hidtil sammensat, som følger:

-          en ledelsesrepræsentant for Kommunen udpeget af og blandt de administrerende direktører,

-          en medarbejderrepræsentant blandt Kommunens medarbejdere udpeget af Københavns og Frederiksbergs Fællesrepræsentation,

-          en ledelsesrepræsentant udpeget af den relevante borgmester blandt lederne i den pågældende forvaltning, og

-          en medarbejderrepræsentant udpeget af og blandt medarbejderne i den pågældende forvaltnings hoved-

samarbejdsudvalg.

Ligestillingsperspektivet tilgodeses ved udpegning af såvel en mand som en kvinde til hvert af hvervene som repræsentant i høringsgruppen. Ansættelsesudvalget foretager på dette grundlag den endelige sammensætning af gruppen.

Til top