Mødedato: 01.03.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Startredegørelse for lokalplan ”Christiansholm” (Papirøen), Christianshavn

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget skal tage til stilling til,om der skal igangsættes udarbejdelse af lokalplan og foretages en ændring af kommuneplanrammen med henblik på udvikling af Christiansholm (Papirøen) til et attraktivt bymiljø.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget godkendte,  

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder forslag til lokalplan ”Christiansholm” på baggrund af de intentioner og anbefalinger, der fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 1.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender,  

  1. at Økonomiforvaltningen samtidig udarbejder forslag til tillæg til Kommuneplan 2015, der bl.a. ændrer rammerne for området fra boligområde til boliger og serviceerhverv mv., som det fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 1.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget samt Økonomiudvalget godkendte på møder henholdsvis den 21.,  24. og 29. september 2015 at fastlægge de foreløbige rammer for en kultur- og fritidsfunktion på Christiansholm samt rammer for den videre dialog med grundejerne herom

By & Havn har den 11. februar 2016 offentliggjort resultatet af konkurrencen om en masterplan, der er By & Havns overordnede ønske for byudviklingen af Christiansholm (Papirøen). På baggrund heraf ønsker By & Havn, at der udarbejdes et forslag til en lokalplan. Forslaget kræver lokalplan, idet den gældende lokalplan (nr. 331 ”Holmen II”) forudsætter, at der tilvejebringes en kommuneplantillæg og supplerende lokalplan for byggeri på Christiansholm.

Løsning

By & Havn har gennemført en konkurrence om en ny masterplan for Christiansholm (Papirøen), hvor vinderforslaget (bilag 4) viser en fortætning af øen med udadvendte stueetager i forslagets haller. Der er ønske om, at en kultur- og fritidsfunktion – eksempelvis en svømmehal - bliver placeret i det nordvestlige hjørne, hvor en overliggende karrébebyggelse med tre højere bebyggelser er omkranset af en ny havnepromenade og med et indre grønt byrum. Udformningen af den nord- og sydvendte kaj med mindre bygninger og husbåde i kanalrummet tilfører variation og danner kontrast til den øvrige bebyggelses skala. Forslaget omfatter omkring 45.000 m2 etageareal, hvilket svarer til en bebyggelsesprocent på ca. 150. I vinderforslaget anvises der plads til 33.500 m2 til boliger, og omkring 10.000 m2 til kommunale kultur- og fritidsfunktioner samt 2500 m2  til publikumsorienterede funktioner af mere privat karakter. Kultur- og fritidsfunktioner og øvrige publikumsorienterede funktioner placeres overvejende i stueetagen, der udgør ca. 8.500 m2.

Bebyggelsen svarer i højde til Krøyers Plads bebyggelsen i hovedparten af bebyggelsen, men hæves op tre steder, mod øst, nord og vest til ca. 40 m svarende til scenetårnene på Operaen og Skuespilhuset.

Bebyggelsen svarer i højde til Krøyers Plads bebyggelsen i hovedparten af bebyggelsen, men hæves op tre steder, mod øst, nord og vest til ca. 40 m svarende til scenetårnene på Operaen og Skuespilhuset.

Konkurrencen har ikke omfattet trafikforhold til og fra øen. Dette skal bearbejdes i den efterfølgende fase, hvor der vil blive lagt vægt på de mange bløde trafikanter, der passerer området.

Christiansholm (Papirøen) bliver i dag anvendt til et street food marked, som har lejekontakt frem til udgangen af 2017. Forvaltningen er i dialog med ejerne om mulighed for at bevare marked på en anden placering, når kontrakten udløber.

Som det fremgik af den tidligere indstilling til udvalgene har Grønlandske Handels Plads, Kuglegården og dele af Dokøen indgået i overvejelserne om et nyt plangrundlag. På nuværende tidspunkt er der dog ikke fremkommet konkrete ønsker til et nyt plangrundlag for disse arealer. Forvaltningerne finder derfor, at lokalplanforslaget alene nu bør omfatte Christiansholm (Papirøen). De øvrige områder vil på et senere tidspunkt kunne inddrages i planlægningen.

Der henvises i øvrigt til bilag  2 faktaark.

Byliv

I Teknik- og Miljøudvalgets vision for 2025 Fællesskab København’ er målet, at København skal være en levende by med gode muligheder for hverdagsliv i byens rum samtidig med, at byen skal fremtræde gæstfri, at københavnerne er med til at udvikle byen og at der er plads til forskellighed. Med forslaget til et nyt Christiansholm (Papirøen) skabes der rammer for et mangfoldigt byliv med plads til både besøgende og beboere på øen. Havnepromenaden, en kultur- og fritidsfunktion samt stuetager og kantzoner, der åbner op for publikumsorienterede funktioner henvender sig til mange mennesker samtidige med, at de kommende beboere kan tage del heri eller trække sig tilbage til private friarealer. Både bilparkering og stor andel af cykelparkering vil ske i kælder. Der er ikke adgang til parkeringskælderen direkte fra bebyggelsen. Adgangen sker via det offentlige byrum. Målet hermed er at få flere ud i det offentlige rum og hermed styrke bylivet.

Kontrasten mellem den åbne havnepromenade og det grønne, indre byrum er effektfuld. Det indre grønne rum har med sit beskyttede klima gode forudsætninger for at understøtte byliv og være et ligeværdigt alternativ til udsigten over havnen fra havnepromenaden. .

Øen ligger centralt for gående og cyklende, der med de nye broer sikres gode forbindelser til Indre By og de grønne områder på Amager med Kløvermarken og Amager Strandpark.

Bæredygtighed

Det nye Christiansholm (Papirøen) bidrager til en ansvarlig by ved at indtænke ressourceudnyttelsen i bygningsdesignet både i materialeanvendelsen, brug af solceller og begrønning.

Almene boliger

Lokalplanområdet ligger i Christianshavns skoledistrikt, hvor den almene boligandel udgør 0-20 %. Det betyder, at det i henhold til kommuneplanens retningslinjer er et område, hvor den almene boligandel med fordel kan øges, hvorfor der vil blive stillet krav om almene boliger.

Parkering

Christiansholm (Papirøen) forudsættes i tillæg til Kommuneplan 2015 fastlagt til et område for boliger og serviceerhverv med krav om 1 parkeringsplads pr. 150 m2 etageareal. I overensstemmelser hermed etableres der 300 parkeringspladser. Parkering sker i kælder, der rummer både cykel- og bilparkering.

Kommuneplan

København vokser ifølge de seneste prognoser til mere end 655.000 indbyggere i år 2025, svarende til en vækst på 33 procent på 20 år. Ved at bruge områdets naturgivne og kulturhistoriske kvaliteter kan der skabes et kvarter med stærk identitet.

Christiansholm (Papirøen) skal udvikles som et blandet bolig- og erhvervsområde med fokus på at skabe en kulturel destination i København, og samtidigt fungere som et velfungerende og attraktivt boligområde.

Realisering af projektet forudsætter en lokalplan med kommuneplantillæg og Økonomiforvaltningen indstiller derfor, at der sammen med lokalplanen udarbejdes et kommuneplantillæg for bl.a. den ændrede anvendelse, bygningshøjder og bebyggelsens tæthed (bebyggelsesprocent).

Omverdensinddragelse

Der har fra start været stor interesse omkring udviklingen af Christiansholm (Papirøen). Forvaltningerne har i den anledning afholdt:

  • Forudgående offentlig høring - 17 høringssvar
  • Borgerpanel – 466 svar
  • Åben idékonkurrence om offentlig funktion - 160 forslag,
  • Offentligt møde – ca. 100 deltagere
  • Facebook: 78 opslag, 255 kommentarer, 2143 likes, 1883 følgere, 55 delinger af opslag.

Herudover afholder By & Havn et offentligt møde om vinderprojektet for masterplankonkurrence den 25. februar 2016.

For efterfølgende borgerinddragelse se under afsnittet ”den videre proces”.

Anbefalinger til den videre planlægning

Forvaltningerne vil i det videre samarbejde med bygherre og rådgiver særligt fokusere på følgende temaer:

  • Områdets egenart – herunder bebyggelsens ydre fremtræden
  • Boligkvalitet - herunder variation i beboersammensætning bl.a. ved at stille krav om almene boliger
  •  Byliv - herunder, hvordan boligernes friarealer spiller sammen med de offentlige byrum, sikring af frodighed i ”den grønne hal”, samt kantzoner inkl. mellem det bebyggede miljø og vandarealerne, herunder skabe mulighed for gennemsejling fra Trangraven til Arsenalgraven.
  • Fleksibilitet - herunder anvendelsesmuligheder  til kulturfunktioner, erhverv og boliger i dele af stueetagerne.
  • Kultur- og fritidsfunktion - Rammer for en fremtidig konkurrence af eventuel svømmehal med sammenhængende og havnebad samt evt. yderligere kultur- og fritidsaktiviteter.
  • Kulturarv - Genanvendelse af konstruktioner/ reminiscenser fra de eksisterende haller i ny kontekst
  •  Trafik og parkering – Der skal sikres tilgængeligheden til og fra øen, samt sikre hensyn og påvirkning både lokalt og til omkringliggende områder inkl. internt cirkulation på øen.

Stadsarkitekten vil deltage under behandling af indstillingen i Teknik- og Miljøudvalget.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

 

Videre proces

Når udvalgene har godkendt startredegørelsen, gennemfører forvaltningerne en intern høring af relevante instanser – herunder Christianshavns Lokaludvalg og Indre by Lokaludvalg med henblik på bidrag til udarbejdelse af lokalplanforslaget.

Herudover holdes at offentligt møde om vinderprojektet og det videre arbejde, arrangeret i dialog med Lokaludvalgene for Indre By og Christianshavn.

Når planarbejdet sættes i gang, vil Teknik- og Miljøforvaltningen foretage en screening af de miljømæssige konsekvenser med henblik på at vurdere, om der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer (MPP).

Forvaltningerne forventer at forelægge forslag til lokalplan med henblik på vedtagelse i Borgerrepræsentationen juni 2016, hvorefter det sendes i offentlig høring i 8 uger. Lokalplanen ventes endeligt vedtaget ultimo 2016.

 

 

                    Mikkel Hemmingsen                     Pernille Andersen

 

 

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,  

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder forslag til lokalplan ”Christiansholm” på baggrund af de intentioner og anbefalinger, der fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 1.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender,  

  1. at Økonomiforvaltningen samtidig udarbejder forslag til tillæg til Kommuneplan 2015, der bl.a. ændrer rammerne for området fra boligområde til boliger og serviceerhverv mv., som det fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 1.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 22. februar 2016

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi ønsker ikke, at der stilles krav om almene boliger.”

Beslutning

Dagsordenspunkt 8: Startredegørelse for lokalplan ”Christiansholm” (Papirøen), Christianshavn (2016-0019471)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 1. marts 2016

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 22. februar 2016:

”Vi ønsker ikke, at der stilles krav om almene boliger.”
Til top