Projekt for revitalisering af Sønder Boulevard (Bygge- og Teknikudvalget)
Projekt for revitalisering af Sønder Boulevard (Bygge- og Teknikudvalget)
Økonomiudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde tirsdag den 1. marts 2005
J.nr. ØU 85/2005
28. Projekt for revitalisering af Sønder Boulevard (Bygge- og Teknikudvalget)
INDSTILLING OG BESLUTNING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at der gives en anlægsbevilling på 20,7 mio. kr. på Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3, vejanlæg) til etablering af projektet som beskrevet i denne indstilling og tilhørende bilag
at der til finansiering af projektet overføres 20,7 mio. kr. af midlerne afsat til Handlingsplan for trafikafvikling i København 2000-2005 (konto 2.22.3, vejanlæg) til Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3, vejanlæg)
at der til dækning af øgede driftsudgifter gives Vej & Park et rammeløft fra budget 2006 på 285.000 kr. (konto 2.11.1 vejvedligeholdelse)
Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 2. februar 2005
Anbefalet
Økonomiforvaltningen
indstiller,
at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet beslutningen om en revitalisering af Sønder Boulevard – og de dermed forbundne merudgifter til drift, som projektet medfører – er en konsekvens af en beslutning i forbindelse med vedtagelsen af budget 2000."
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 1. marts 2005
Anbefalet.
Behandling: Borgerrepræsentationen.
RESUME
Den 3. december 2003 besluttede Bygge- og Teknikudvalget, at alle de reserverede midler til iværksættelse af Vesterbro Trafik- og Byrumsplan i 2004-2005 skulle prioriteres til renovering af Sønder Boulevard, og at projektet skulle udvikles inden for rammerne af program for Projekt for revitalisering af Sønder Boulevard (BTU 579/2003).
Programmet var resultatet af en proces, hvor borgerne havde haft mulighed for at komme med gode idéer og ønsker til, hvad Sønder Boulevard skulle kunne i fremtiden. Programmet beskriver således rammerne for projektet, forvaltningens visioner og borgernes ønsker til indhold og aktiviteter.
SLA Landskabsarkitekter - der efterfølgende blev ansat som rådgiver på projektet udarbejdede herefter tre forskellige principper for udmøntning af programmet, idet forvaltningen fandt det formålstjenstligt at få belyst forskellige muligheder at skabe en grøn ramme for den rekreative anvendelse af midterarealet.
Principperne viste, at der var flere måder at skabe en grøn ramme for de aktiviteter, som borgerne ønsker at Sønder Boulevard skal rumme i fremtiden. Efter at Bygge- og Teknikudvalget i juni 2004 havde drøftet de forskellige princippers kvaliteter (BTU 325/2004) valgte forvaltningen at arbejde videre på at skabe mulighed for mange oplevelser ved at etablere en grøn ramme af varierende beplantning plantet i en skiftende rytme.
I september 2004 kunne forvaltningen således præsentere et dispositionsforslag for borgerne. Borgerne havde mange konstruktive kommentarer til dispositionsforslaget og med afsæt i disse er det foreliggende projektforslag blevet udarbejdet.
Projektforslaget bygger på et ønske om at nyfortolke den klassiske boulevard, så Sønder Boulevard får et nutidigt udtryk og samtidig danner en grøn ramme for borgernes rekreative aktiviteter.
En forudsætning herfor er at Sønder Boulevard i overensstemmelse med Vesterbro Trafik- og Byrumsplan bliver trafiksaneret så hastigheden nedsættes og den gennemkørende trafik begrænses ved at lukke for Sønder Boulevard ved Enghavevej.
Strækningen mellem Skelbækgade og Ny Carlsberg Vej indrettes derfor som bydelsgade (40 km/t.) med hævede flader, mens strækningen mellem Ny Carlsberg Vej og Enghavevej indrettes som lokalgade (30 km/t.) med kuglebump. Endvidere foreslås det at vejprofilet indsnævres til ét spor i hver retning. Parkeringssporet opretholdes på hele strækningen.
Den foreslåede ramme skabes af forskellige træer, plantet i en skiftende rytme. Træerne foreslås plantet forholdsvis store, så anlægget i løbet af få år vil fremtræde med tydelig karakter i gaderummet. De eksisterende træer ved Dybbølsgade og Ny Carlsberg Vej bevares.
Midterarealet foreslås bearbejdet og givet en overflade i varierende niveauer. Størstedelen af fladerne vil bestå af græs, men der ud over arbejdes der med grus, beton og asfalt. Fordelt på hele strækningen foreslås der etableret en række større og mindre pladsdannelser/mødesteder med mulighed for ophold, marked, musik og udeservering. Pladsdannelserne/mødestederne møbleres med bænke og papirkurve samt stativer med poser til hundeefterladenskaber.
Endvidere foreslås der etableret en staudehave med blomster, en have med staudegræsser samt faciliteter til basketball, fodbold og leg.
Den eksisterende vejbelysning foreslås renoveret og opkvalificeret med et nyt armatur, som fremhæver gadens buede forløb. Armaturet vil endvidere forbedre lyskvaliteten på fortov og cykelsti, og give en rumlig belysning af facaderne. Inde på parkbåndet foreslås etableret en punktvis belysning, som fremhæver særlige træer og specielle steder.
Projektforslaget er robust overfor forandringer. Det indeholder mange oplevelsesmuligheder og en høj grad af sanselighed pga. den varierede beplantning og bearbejdning af fladen.
Borgerne har fået forelagt projektforslaget den 4. november 2004 og har efterfølgende haft mulighed for at kommentere forslaget skriftligt. Borgermødet og de indkomne kommentarerne til projektforsalget er overvejene positive.
Projektforslaget vurderes at kunne gennemføres inden for den givne økonomiske ramme og planlægges gennemført i 2005.
Projektforslaget blev behandlet af Bygge- og Teknikudvalget den 12. januar 2005 med indstilling om Bygge- og Teknikudvalgets godkendelse, men efter drøftelse mellem Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomiforvaltningen, er det valgt at genfremsætte forslaget med indstilling om Bygge- og Teknikudvalgets anbefaling af særskilt bevilling til projektet, idet Borgerrepræsentationen tidligere alene har besluttet, at Bygge- og Teknikudvalget skulle udarbejde forslag til projekt.