Mødedato: 01.03.2005, kl. 15:00

Redegørelse om udarbejdelse af en bevarende lokalplan og kommuneplantillæg for rækkehusbebyggelsen ved Mimosavej ("Mimosavej") (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

Redegørelse om udarbejdelse af en bevarende lokalplan og kommuneplantillæg for rækkehusbebyggelsen ved Mimosavej ("Mimosavej") (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 1. marts 2005

 

 


J.nr. ØU 80/2005

 

16. Redegørelse om udarbejdelse af en bevarende lokalplan og kommuneplantillæg for rækkehusbebyggelsen ved Mimosavej ("Mimosavej") (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Nærværende redegørelse om de planmæssige forudsætninger m.v. fremsendes til Bygge- og Teknikudvalgets og Økonomiudvalgets drøftelse med henblik på iværksættelse af arbejdet med forslag til en lokalplan og et kommuneplantillæg, som skal sikre de bevaringsværdige kvaliteter for rækkehusbebyggelsen mellem Sallingvej, Gyvelvej, Mimosavej og Lupinvej.

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 23. februar 2005

Drøftedes

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 1. marts 2005

Drøftet.

 

 

Behandling:-

 

 

RESUME

Med baggrund i en generalforsamlingsbeslutning har bestyrelsen for Vejlauget af ejere af en rækkehusbebyggelse ved Mimosavej anmodet Københavns Kommune om at udarbejde en bevarende lokalplan for rækkehusene. Baggrunden er, at utidssvarende servitutter ikke i nødvendigt omfang sikrer bebyggelsens helhed og karakteristika.

Rækkehusområdet er omfattet af Byplan nr. 85, der i punkt 5 fastlægger bebyggelse som bebyggelsesplan, men den indeholder ikke bebyggelsesregulerende, herunder bevarende, bestemmelser. I byplanen henvises til en privatretlig deklaration af 27. august 1923 om bebyggelsen og dennes anvendelse. Det fremgår af punkt 2 i deklarationen, at bygningens karakter af lav rækkehusbebyggelse ikke må forandres, og at taget eller facaderne ikke må forandres, hvidtes, farves eller males.

Rækkehusene er opført i 1924 ved arkitekt Thorkild Henningsen og præmieret af Københavns Kommune året efter.

Bebyggelsen er i bygningsregistreringen (SAVE) registreret med høj bevaringsværdi, skalatrin 3, og i Københavns Kommuneplan 2001 indgår bebyggelsen i de i hovedstrukturen udpegede bevaringsværdige bebyggelser af særlig byarkitektonisk værdi på grund af helhedspræg eller større sammenhængende træk.

Bebyggelsen har i dag en sådan alder, at større reparations- og vedligeholdelsesarbejder kan forventes igangsat, og en udskiftning af vinduer og udvendige døre kan blive aktuel. Udnyttelse af loftrum har indtil nu medført isætning af ovenlysvinduer, der med en placering og størrelse bryder den arkitektonisk betydningsfulde helhed, som de ubrudte tagflader skaber.

Herudover kan der forventes ønsker om nedtagning af skorstene, etablering af udhuse, carporte, udestuer og andet, som i væsentlig grad vil påvirke bebyggelsens særlige karakter.

Den gældende deklaration har ikke bestemmelser, der fuldt ud regulerer en sådan udvikling. Hertil kommer, at deklarationen kan ophæves såfremt ¾ af vejlavets medlemmer godkender det. Deklarationen danner således ikke et tilstrækkeligt grundlag for en sikring af rækkehusområdets bevaringsværdier, herunder håndhævelse af disse fra kommunens side.

Det vurderes derfor, at de hidtil gældende servitutbestemmelser bør afløses af tidssvarende bestemmelser til sikring af områdets samlede bevaringsværdier. Dette forudsætter udarbejdelse af en lokalplan.

Lokalplanen skal sikre rækkehusområdet som et boligområde. Planen skal endvidere sikre, at den bevaringsværdige bebyggelse ikke nedrives eller ombygges, samt at der ikke opføres yderligere bebyggelse, idet der dog i begrænset omfang muliggøres opførelse af carporte, mindre udhuse og lignende.

Lokalplanforslaget skal medtage bestemmelser om bygningsdetaljers udformning, materialer og farver.

I forbindelse med fjernelse af bebyggelse på grund af ildebrand eller anden force majeure situation skal opførelse af erstatningsbyggeri ske med samme omfang, placering, materialer, udformning og ydre fremtræden som eksisterende bebyggelse. Herved vil bebyggelsesprocenten på enkeltejendomme blive op mod 120. Området er i dag kommuneplanmæssigt fastlagt som et boligområde (B1-område) med en maksimal bebyggelsesprocent på 40. Lokalplanen forudsætter derfor, at der udarbejdes et tillæg til kommuneplanen, der muliggør vedtagelse af lokalplanen.

Lokalplanen vil erstatte punkt 5 i Byplan nr. 85.

Planforslaget vurderes ikke at medføre, at der skal foretages en miljøvurdering efter reglerne i lov om miljøvurdering af planer og programmer. Indstillingen er ikke omfattet af Bygge- og Teknikforvaltningens og Økonomiforvaltningens positivlister over sager, der skal miljøvurderes.


 


Til top