Mødedato: 01.03.2005, kl. 15:00

Redegørelse om udarbejdelse af lokalplan for "Parken" samt tillæg til Kommuneplan 2001 (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

Redegørelse om udarbejdelse af lokalplan for "Parken" samt tillæg til Kommuneplan 2001 (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 1. marts 2005

 

 


J.nr. ØU 69/2005

 

15. Redegørelse om udarbejdelse af lokalplan for "Parken" samt tillæg til Kommuneplan 2001 (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Nærværende redegørelse fremsendes til Bygge- og Teknikudvalgets og Økonomiudvalgets drøftelse med henblik på iværksættelse af arbejdet med forslag til en ny lokalplan med tilhørende forslag til kommuneplantillæg, som muliggør såvel regulering af aktiviteterne i det eksisterende stadion "Parken" med hensyntagen til omgivelserne, som udskiftning af den eksisterende ældre tribune og opførelse af yderligere kontorbebyggelse i tilknytning hertil.

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 2. februar 2005

Til mødet forelå et supplerende notat af 1. februar 2005 fra Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen.

Drøftedes.

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 1. marts 2005

Drøftet.

 

 

Behandling:-

 

 

RESUME

PARKEN Sport & Entertainment A/S, der ejer stadionanlægget "Parken" på ejendommen matr. nr. 6152 Udenbys Klædebo Kvarter, København, har anmodet om udarbejdelse af en lokalplan og tillæg til Kommuneplan 2001, der dels muliggør udskiftning af den eksisterende ældre tribune fra 1950`erne ("Coca Cola-tribunen") med en ny tribune og opførelse af yderligere bebyggelse til serviceerhverv i ejendommens nordlige og vestlige hjørne for at færdiggøre anlægget, dels regulerer de fremtidige aktiviteter i "Parken" med hensyntagen til det omliggende bykvarter.

Selskabet har fremsendt et skitseprojekt til udskiftning af såvel ovennævnte tribune som yderligere bebyggelse til serviceerhverv i tilknytning hertil, jf. nedenfor under sagsbeskrivelsen.

I forslaget til kommuneplantillægget foreslås "Parken" og Østerbro Stadion fastlagt til et O3*-område med særlig bestemmelse om, at der kan opføres et fodboldstadion i højst 6 etager og med en maksimal bygningshøjde på 35 m, samt om, at det i lokalplan kan tillades at beregne bebyggelsesprocenten under ét for flere ejendomme, samt at indrette op til 30.000 m2 etageareal til serviceerhverv som en del af "Parkens" bygningsanlæg.

Langs Østerbrogade fastlægges der endvidere et S2-område som omfatter ejendommen matr. nr. 5281 Udenbys Klædebo Kvarter, København, og et O2-område med Skt. Jakobs Kirke og tilhørende menighedshus og præstebolig.

Lokalplanforslaget tænkes at omfatte samme område som den gældende lokalplan nr. 137, altså såvel "Parken" og Østerbro Stadion nordøst herfor som erhvervsbygningen og Sankt Jacobs Kirke mv. mod Østerbrogade. Denne lokalplan, der er i overensstemmelse med rammerne i Kommuneplan 2001, fastlægger stadionanlæggets anvendelse til idrætsformål uden nogen form for begrænsning i antal og størrelse af sportslige arrangementer, hvilket indebærer, at disse kan udvides ubegrænset, alene afhængig af efterspørgslen.

Stadionanlæggets placering i et tæt bykvarter gør en regulering af disse aktiviteter ønskelig, samtidig med, at påvirkningen på omgivelserne af såvel de lovlige sportslige som ikke-sportslige arrangementer næppe lader sig adskille, hvilket gør det ønskeligt, at antallet af større arrangementer, der vurderes mest belastende for omgivelserne, reguleres.

Med henblik på en sådan regulering fastsættes derfor en maksimumsgrænse for det årlige antal større arrangementer i "Parken" samtidig med, at der ikke fremover skelnes mellem sportslige og ikke-sportslige arrangementer. Hermed muliggøres fremover i større omfang konferencer, udstillinger, events, koncerter, selskaber o. lign. samtidig med, at antallet af større sportslige aktiviteter begrænses.

Antallet af større arrangementer – hvorved forstås alle typer arrangementer med mere end 10.000 tilskuere/deltagere - begrænses af hensyn til omgivelserne til højst 75 årligt, ligesom der fastsættes maksimum for støjbelastningen i relation til omgivelserne, jfr. nedenfor under sagsbeskrivelsen.

Endvidere åbnes der mulighed for i tilknytning til stadionanlægget at opføre yderligere (12-13.000 m2) etageareal til serviceerhverv i form af kontorer, hotel, restaurant etc., placeret i anlæggets nordlige og vestlige hjørne samt mulighed for etablering af et biografcenter el. lign. i kælder under den ny tribune.

Den maksimale bebyggelsesprocent i lokalplanområdet fastholdes uændret på 110, og parkeringsdækningen fastsættes til 1 parkeringsplads pr. 100 m2 nyt etageareal til serviceerhverv. Udskiftning af eksisterende tribune med en ny forudsættes ikke at medføre yderligere parkeringskrav, da tilskuerkapaciteten ikke ændres nævneværdigt ved udskiftningen. Den nødvendige parkering for den supplerende kontorbebyggelse etableres af Parken enten på egen grund elle r i nyt anlæg under Øster Allé.

Vej & Park har gennem nogen tid arbejdet på et projekt til omlægning af Øster Allé. Ifølge projektet samles den kørende trafik i den sydlige side af vejen, hvorved det blandt andet vil være muligt at udvide fortovet langs Parken betydeligt og etablere parkering herunder. Adgangsforholdene for publikum til Parken vil herved blive væsentligt forbedrede, og der skabes mulighed for, at regulere fodgængertrafikken og skabe bedre forhold for de tilgrænsende boligbebyggelser samt for at det frigjorte vejareal kan indrettes til rekreative og kulturelle formål.

Planforslagene vurderes ikke at medføre, at der skal foretages en miljøvurdering efter reglerne i lov om miljøvurdering af planer og programmer. Indstillingen er ikke omfattet af Bygge- og Teknikforvaltningens og Økonomiforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes. Da der er tale om planmæssige ændringer af Danmarks nationalstadion, der er beliggende i et tæt bymæssigt område, vurderes det på trods heraf imidlertid hensigtsmæssigt at lade udarbejde en miljørapport.


 


Til top