Mødedato: 01.02.2012, kl. 12:30
Mødested: Næsbyholm

Ledertalenter med anden etnisk baggrund

Se alle bilag
Indstillingen omhandler beslutning om at gøre en indsats for at øge mangfoldigheden blandt ledere i Københavns Kommune.

Tidligere beslutninger

Under ’Permanentgørelsen af kommunens lederudviklingstalent program’ (LUP) i Budgetaftalen for 2012, blev det besluttet, at kommunen skal gøre en særlig indsats for at øge mangfoldigheden blandt ledere i Københavns Kommune. Denne indstilling udmønter dette.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

1.       at nedenstående initiativer for at gøre en særlig indsats for at udvikle ledertalenter blandt medarbejdere med anden etnisk baggrund end dansk, godkendes.

Problemstilling

I forbindelse med det nye integrationsbarometer bad BIF om, at ØKF trak tal på hvor mange ledere i kommunen, som har anden etnisk baggrund end dansk. Tallene viser, at 1,5 % af kommunens ledere stammer fra ikke vestlige lande, og at 1,6 % stammer fra andre vestlige lande end Danmark (i alt 3,1 %) (tallene stammer fra 1. maj 2010).

 

I ’Inklusionspolitikken 2011-2014’ er et af målene, at kommunen skal arbejde for at få en mere blandet leder- og medarbejderskare. Indtil nu har kommunen ikke haft nogen initiativer, der adresserer lederniveauet, mens der på medarbejdersiden fx er besluttet at oprette 30 integrations- og oplæringsstillinger om året.

Løsning

ØKF har fået udarbejdet et oplæg til et lederuddannelsesprogram for 15-20 deltagere, der er målrettet etniske minoriteter. Programmet er en kombination af uddannelse og et mentorforløb. Netop mentorforløb forventes at være særlig vigtige, da etniske minoriteter ikke i samme grad som etniske majoriteter har rollemodeller indenfor ledelse (se bilag).

 

I 2005 var 9,9 % af arbejdsstyrken i Københavns Kommune fra ikke-vestlige lande, mens kun 7,5 % af de ansatte stammede fra ikke-vestlige lande. Disse tal er steget til at arbejdsstyrken i 2011 fra ikke vestlige lande er på 11 %, mens 13,4 % af kommunens ansatte kommer fra ikke-vestlige lande. Andelen af de ansatte fra ikke vestlige lande er altså steget med knap 6 % på fem år (se tabel 1).

 

 

 

 

 

Tallene for fordelingen på lederniveau har ikke tidligere være trukket, hvorfor det ikke er muligt at vurdere udviklingen. Næste opgørelse forventes klar i andet kvartal af 2012.


Målgruppen

For at få et succesfuldt forløb er det vigtigt, at deltagerne udgør en relativt homogen gruppe. Derfor foreslås det, at vi gennemfører projektet i en afgrænset faggruppe i enten SUF eller KFF, der med henholdsvis 21,2 % og 15,4 % ansatte fra ikke vestlige lande, er de forvaltninger med størst andel ansatte med anden etnisk baggrund end dansk.

Økonomi

Udgifter i 1.000 kr.

 

Undervisning og program

350

Lokaler og forplejning

75

Samlet

425

 

Udgiften finansieres af økonomiforvaltningens bevillingen til tværgående kompetenceudvikling.

Videre proces

ØKF vil så hurtigt som muligt opstarte et samarbejde med SUF eller KFF om at igangsætte projektet. Projektet afvikles og evalueres i løbet af 2012.

Claus Juhl                    /Bjarne Winge

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning den 1. februar 2012.

Anna Mee Allerslev (B) fremsatte følgende ændringsforslag: ”Det Radikale Venstre foreslår, at der tilføjes et 2. at-punkt med følgende ordlyd: ” at lederudviklingsprogrammet evalueres efter første runde med henblik på en egentlig integration i den ordinære LUP-uddannelse.””

 

Indstillingen blev uden afstemning godkendt med det stillede ændringsforslag.

 

Carl Christian Ebbesen (O) afgav følgende protokolbemærkning: ”Dansk Folkeparti mener, at det altid er klogt at træne og uddanne ledertalenter, men det er urimeligt, at danskere med ledertalent ikke får samme mulighed.

Til top