Mødedato: 01.02.2012, kl. 12:30
Mødested: Næsbyholm

Budget 2013: Økonomiske rammer for udvalgenes budgetbidrag for 2013 og budgetoverslagårene 2014-2016 (Indkaldelsescirkulære 2013)

Se alle bilag

Med Indkaldelsescirkulæret for 2013 igangsættes arbejdet med budget 2013. Udvalgenes budgetrammer fastlægges på baggrund af vedtaget budget 2012, pris- og lønregulering, konsekvenser af beslutninger i Borgerrepræsentationen mv. Udvalgene skal på baggrund budgetrammerne frem mod 7. maj 2012 udarbejde budgetforslag.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at udvalgene anmodes om at udarbejde budgetbidrag for 2013 indenfor de i bilag 1 beskrevne budgetrammer, samt at udvalgene indsender bidraget til Økonomiforvaltningen senest den 7. maj 2012.

  2. at investeringspuljen finansierer initialinvesteringer knyttet til tværgående effektiviseringer, herunder forslag vedr. administrationsplanen eller digitaliseringsstrategien, samt forvaltningsspecifikke effektiviseringer vedr. administrationsudgifter. Tilbagebetalingstiden på investeringerne må højest være 6 år.

  3. at driftsmidler til anlægsprojekter fra budget 2012, der endnu ikke er afsluttet, samles under Økonomiudvalget til udmøntning samtidig med færdiggørelsen af anlægsprojekterne.

  4. at Økonomiforvaltningen bemyndiges til at udmelde justeringer af de udmeldte budgetrammer som følge af beslutninger i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, herunder justeringer som følge af den nye befolkningsprognose for 2013.

  5. at udvalgene anmodes om at følge de retningslinjer, der er opstillet i bilag 1 samt de retningslinjer for skabeloner, som Økonomiforvaltningen udsender efter vedtagelsen af Indkaldelsescirkulæret.

Problemstilling

Med indkaldelsescirkulæret igangsættes budgetprocessen for 2013. Udvalgene bedes indsende budgetbidrag senest d. 7. maj 2012. Budgetbidragene skal udarbejdes på baggrund af de budgetrammer, der fremgår i bilag 1, samt de justerede budgetrammer, der udsendes af Økonomiforvaltningen d. 21 marts. I bilag 1 fremgår desuden retningslinjer for udarbejdelsen af budgetbidragene. Udvalgene anmodes om at aflevere budgetforslag inden for disse retningslinjer.


Københavns Kommunes økonomi

Københavns Kommune har grundlæggende en sund økonomi. Kommunen står stadig overfor en kraftig vækst i antallet af indbyggere. I 2025 forventes indbyggertallet at stige med 85.300 siden 2012. Det giver en række udfordringer i forhold til den fysiske udbygning af byen og tilpasningen af byens tilbud til den ændrede befolkningssammensætning.

Med regeringens udmelding om nulvækst i de kommunale serviceudgifter består der en udfordring i at tilbyde gode kommunale tilbud til byens nye indbyggere indenfor en uændret serviceudgiftsramme.  

Herudover vil kommunens økonomi blive udfordret i de kommende år af en række statslige initiativer herunder justeringer af tilskuds- og udligningssystemet.

 

Sammenholdt med forventningen om fortsat stramme økonomiaftaler med regeringen er det nødvendigt fortsat at tilvejebringe betydelige effektiviseringstiltag internt i kommunen for at kunne iværksætte nye initiativer i 2013. Samtidig skaber det et behov for at finansiere udgifterne i forbindelse med den voksende befolkning og øge kvaliteten i opgaveløsningen gennem innovation og nytænkning og ikke blot ved at øge omkostningerne.

 

Budgetlægningen for 2013 vil således lægge vægt på, at der igangsættes en række langsigtede initiativer, der adresserer investerings- og udviklingsbehovet i byen, samt behovet for lavere driftsudgifter.

Løsning

Udvalgenes samlede serviceudgifter i de nuværende budgetrammer for 2013 opgøres til i alt 23.258 mio. kr. Det er målsætningen, at der årligt prioriteres 100 mio. kr. varigt i service til nye politiske prioriteringer, efter der er taget højde for demografireguleringer og effektiviseringsstrategi.

I lighed med tidligere år forventes der merudgifter som følge af befolkningstilvæksten. Disse er indarbejdet i budget 2013. Endvidere er fejlen vedr. demografiregulering under Børne- og Ungdomsudvalget på 72,9 mio. kr. (2011 p/l) indarbejdet. Der foreligger et nyt skøn for befolkningsudviklingen med udgangen af februar.

En lang række tidsbegrænsede aktiviteter svarende til 166,5 mio. kr. ophører med udgangen af 2012 og videreføres ikke i 2013. Det vedrører primært initiativer fra tidligere års budgetaftaler, men også senere besluttede politiske prioriteringer. Borgerrepræsentationen har besluttet, at udvalgene i forbindelse med udarbejdelsen af budgetbidrag 2013 skal tage stilling, hvilke aktiviteter, der ønskes videreført, og indarbejde aktiviteterne i driftsbudgettet.


Områder der håndteres med Indkaldelsescirkuleret for budget 2013

Med Indkaldelsescirkulæret til budget 2013 er en række områder håndteret. Af de største skal nævnes:

  • Udbetaling Danmark (UDK)

  • Barselfonden
  • Driftsmidler til endnu ikke færdiggjorte anlægsprojekter

Udbetaling Danmark (UDK)

Københavns Kommune skal ultimo 2012 og primo 2013 overføre udbetalingsopgaverne på områderne folke- og førtidspension, boligstøtte, barselsdagpenge og familieydelse til UDK. Det er opgaver, der i dag hører under hhv. ØU, BIU og SOU, og overførslen af opgaver og medarbejdere vil medføre et internt udgiftsfald under disse tre udvalg. Modsatrettet udgiftsfaldet skal Københavns Kommune fra 2013 betale en andel af Udbetaling Danmarks samlede udgiftsbase svarende til befolkningsandelen i kommunen. Det forventes i 2013 at give en forværring af råderummet på 21,2 mio. kr.  Fra 2018 forventes UDK at påvirke råderummet positivt.

Af bilag 1 fremgår de foreløbige korrektioner under hvert udvalgs ramme. Der vil blive udarbejdet en fællesindstilling til BIU, SOU, ØU med efterfølgende forelæggelse for BR i april 2012, om overdragelse af opgaver og medarbejdere til UDK. I indstillingen vil finansiering og kommunes udgiftsreduktion blive fremlagt og efterfølgende vil de endelig korrektioner for 2013 og frem blive indarbejdet i juni-indstillingen.


Barselsfonden

Der forventes på nuværende tidspunkt et større mindreforbrug i barselsfonden i 2011. Økonomiforvaltningen vil når det endelig regnskabsresultat foreligger udarbejde en indstilling i marts om evt. korrektioner af barselsfonden budget for 2012 og 2013 samt forslag til håndtering af mindreforbruget i 2011.


Driftsmidler til endnu ikke færdiggjorte anlægsprojekter

I forbindelse med budgetvedtagelsen for budget 2012 blev der afsat 0,7 mio. kr. i 2013, 3,1 mio. kr. i 2014 og 4,1 mio. kr. i 215 i afledte driftsudgifter til anlægsprojekter. Midlerne blev med budgetvedtagelsen afsat i de relevante fagudvalgs budgetter.

 

Midlerne omplaceres med Indkaldelsescirkulæret for budget 2013 i en pulje under Økonomiudvalget til udmøntning ved færdiggørelsen af anlægsprojekterne. Denne procedure vil blive anvendt fremadrettet i forbindelse med afsættelsen af afledte driftsudgifter til anlægsprojekter.


Effektiviseringsstrategi

Borgerrepræsentationen vedtog med budget 2012 at fortsætte kommunens ambitiøse effektiviseringsstrategi. Formålet med strategien er at effektivisere kommunens drift og derved frigøre servicemidler til andre opgaver.

 

Effektiviseringsstrategien indebærer, at der skal effektiviseres for 250 mio. kr. i 2013 p/l. Heraf skal de 50 mio. kr. findes ved effektiviseringer på tværs af forvaltningerne, mens de 200 mio. kr. skal findes forvaltningsspecifikt.

 

Initialinvesteringer knyttet til de tværgående effektiviseringer, herunder forslag vedr. administrationsplanen og digitaliseringsstrategien, samt forvaltningsspecifikke effektiviseringer på administrationsområdet finansieres af investeringspuljen i budget 2013 på 40 mio. kr. i anlæg og 10 mio. i drift. Tilbagebetalingstiden på en effektivisering må højst være 6 år, for at kunne anvende investeringspuljen. Ansøgninger skal fremsendes til Økonomiforvaltningen inden 1. april 2012.

 

Stigende profiler fra de tidligere års effektiviseringsstrategier på 92,8 mio. kr. i forvaltningsspecifikke effektiviseringer og 40,1 mio. kr. i tværgående effektiviseringer fratrækkes det årlige måltal på 250 mio. kr., så der i budget 2013 skal effektiviseres for yderligere 116,2 mio. kr. Effektiviseringsstrategien for 2013 er nærmere beskrevet i bilag 1 og bilag 4.


En effektiv budgetproces med fokus på eksekvering

Sidste år blev der udarbejdet et meget stort antal budgetnotater, hvilket medførte et stort ressourceforbrug og flere notater var af svingende kvalitet. Økonomiforvaltningen vil derfor til budgetforhandlingerne for 2013 bestille de budgetnotater, som forventes efterspurgt hos forvaltningerne. Der fastsættes i budgetprocessen for 2013 ikke en tidsfrist for aflevering af budgetnotater, da der kan være behov for notater helt frem til der foreligger en budgetaftale.

 

En forudsætning for at kunne øge implementeringshastigheden er, at de sager, som efter forvaltningernes og udvalgenes ønske skal indgå i budgetforhandlingerne, har været igennem den nødvendige sagsbehandling i forvaltningen og evt. udvalgsbehandling inden budgetforhandlingerne. Det omfatter også eventuelle høringer mv. Derved sikres det, at beslutningsgrundlaget er fyldestgørende i forhold til, at sagerne kan udmøntes med budgetvedtagelsen.

 

Se yderligere i bilag 1.


Kvalitetssikring af databehandling

På baggrund af fejl i forudsætningerne for budget 2012 er Intern Revision blevet anmodet om at udarbejde en skriftlig redegørelse samt gennemgang af kvalitetssikringen af Økonomiforvaltningens budgetmodel. Intern Revision skal endvidere undersøge praksis for Økonomiforvaltningens og fagforvaltningernes kvalitetstjek af såvel rammer som aktivitetstilpasningen, herunder fastlæggelse af klar rolle- og ansvarsfordeling.

 
Intern Revisions rapport foreligger medio februar, og fremsendes herefter til Økonomiudvalget. Rapporten behandles på et efterfølgende møde i Økonomiudvalget med deltagelse af Intern Revision.

I bilag 1 er oplistet en række tiltag, som Økonomiforvaltningen vil implementere for at højne kvalitetssikringen af beregningen af udvalgenes budgetrammer. Heri indgår en præcisering af rollefordelingen mellem Økonomiforvaltningen og fagforvaltninger forvaltningernes rolle i kvalitetssikringen af udvalgenes budgetrammer. Tiltagene er drøftet med Intern Revision. Udvalgenes samlede budgetrammer for 2013, som fremgår af bilag 1 har været til kontrol i forvaltningerne.

Videre proces

På baggrund af de udmeldte budgetrammer i bilag 1 og korrektioner blandt andet som følge af aktivitetstilpasningen i marts fremsender hvert enkelt udvalg et budgetforslag til Økonomiforvaltningen senest den 7. maj 2012.

Økonomiforvaltningen står til rådighed for alle Borgerrepræsentationens medlemmer, såfremt der er spørgsmål til kommunens budget, produkterne til budgettet, processen for vedtagelsen af budgettet mv. Medlemmerne kan henvende sig herom til Økonomiforvaltningens direktion.

 

Høring

Forvaltningerne er løbende blevet hørt omkring budgetkorrektionerne fra det vedtagende budget 2012 og frem til nu. 

 
        Claus Juhl

 

                                                                   /Bjarne Winge

 

 

 

 

 

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning den 1. februar 2012.

Pia Allerslev (V) fremsatte følgende ændringsforslag: ”Venstre foreslår, at 3. at-punkt erstattes af følgende at-punkt: ”at driftsmidler til anlægsprojekter fra budget 12, der endnu ikke er afsluttet samles under Økonomiudvalget, og at efterfølgende udmøntning så vidt muligt sker i forbindelse med sagerne om bevillingsmæssige ændringer.””

 

Indstillingen blev uden afstemning godkendt med det stillede ændringsforslag.

 

Et enigt Økonomiudvalg afgav følgende protokolbemærkning:

”Økonomiudvalget opfordrer alle forvaltningerne til at komme med investeringsforslag inden den 1. april 2012 med henblik på at give mulighed for partierne for at vurdere om investeringspuljen (2. at-punkt) skal forhøjes.”

Til top