Mødedato: 01.02.2005, kl. 15:00

Koncept for tilsyn (Sundheds- og Omsorgsudvalget)

Koncept for tilsyn (Sundheds- og Omsorgsudvalget)

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 1. februar 2005

 

 


J.nr. ØU 62/2005

 

16. Koncept for tilsyn (Sundheds- og Omsorgsudvalget)

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundhedsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at godkende at tilsyn med plejehjem, visiterede dagtilbud og kommunale og private leverandører af personlig og praktisk hjælp fremover gennemføres i henhold til den beskrevne metode

 

at drøfte hvorvidt tilsynsopgaven skal udføres, som hidtil af den kommunale tilsynsenhed, eller helt eller delvist af private tilsynsfirmaer

 

at Borgerrepræsentationen bemyndiger Sundheds- og Omsorgsudvalget til fremover at træffe beslutninger vedrørende tilsynsmetoder og organisering

 

Sundhedsforvaltningen indstiller,

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at temaet i de anmeldte tilsyn på plejehjem i år 2005 er "implementering af BUM på plejehjem, herunder plejehjemmets arbejde med opsætning af mål for pleje og omsorg".

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 27. januar 2005

Sundhedsborgmester Inger Marie Bruun-Vierø stillede forslag om at 2. at-punkt formuleres således: "At Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at tilsynsopgaven udføres delvist af private tilsynsfirmaer".

 

Der var afstemning om forslaget:

 

FOR

IMOD

UNDLOD

Inger Marie Bruun-Vierø (B)

   X

 

 

Tanwir Ahmad (B)

 

   X

 

 

Jens Johansen (F)

 

 

    X

 

Heinrich Metz (F)

 

  

    X

 

Mona Heiberg (A)

 

  

 

 

Johannes Nymark (A)

 

 

 

 

Taner Yilmaz (A)

 

  

    X

 

Bente Møller (Ø)

 

  

 

 

A. Ben Haddou (D)

 

   X

 

 

Lise Helweg (V)

 

  

 

 

Carl Chr. Ebbesen (O)

 

               

 

 

 

Forslaget bortfaldt hermed.

 

Indstillingen blev herefter godkendt.

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført, idet det forudsættes, at udgifterne relateret til udførelsen af tilsynsopgaven – hvad enten opgaven varetages af den kommunale tilsynsmyndighed eller helt eller delvist af private tilsynsfirmaer – afholdes inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetramme."     

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 1. februar 2005

B stillede ændringsforslag om,

"at tilsynsopgaverne udføres delvist af private tilsynsfirmaer."

For stemte 5 medlemmer: B, D, O og V

Imod stemte 5 medlemmer: A, F og Ø

Ændringsforslaget bortfaldt dermed på grund af stemmelighed.

Indstillingen blev herefter anbefalet uden afstemning.

 

 

Behandling: Borgerrepræsentationen.

 

 

RESUME

Tilsynsopgaven er begrundet i Servicelovens § 75 h.

Sundhedsforvaltningens erfaringer med tilsyn i 2004 danner udgangspunkt for koncept for tilsyn og for organisatorisk placering fremover.

På det uanmeldte tilsyn bliver pleje/omsorgen for beboerne kontrolleret. Om  beboerne får den hjælp, de har krav på, om hjælpen ydes efter behov, og om beboerne inddrages i de daglige opgaver. Oplevelsen af indflytning, madens kvalitet, rengøring, arrangementer og daglig træning og aktivitet berøres. Derudover kontrolleres den plejefaglige dokumentation i form af  stamdata, plejeplaner og medicinhåndtering og medicindokumentation. Plejepersonalets kendskab og informationsniveau om den enkelte beboer undersøges.

Ved uanmeldte tilsyn er den metodiske tilgang studie/observation af dokumen­tationsmateriale (pleje-handleplaner og medicin). Åben samtale med et udvalgt antal beboere og deres kontaktpersoner.

På plejehjemsområdet fjernes fokusområdet Fysiske rammer, idet der er vedtaget en ældreboligplan, hvor boligsekretariatet varetager opgaverne på dette område. De øvrige fokusområder, herunder medicinområdet, videreføres uændret.

På det anmeldte tilsyn tages der udgangspunkt i et spørgeskema, som plejehjemmet har udfyldt inden tilsynet. På tilsynet er der taget afsæt i særlige problemfelter, som er identificeret ud fra besvarelsen af spørgeskemaet. Tilsynet har gruppeinterview med repræsentanter for brugere og pårørende og et gruppeinterview med medarbejderrepræsentanter. Der har været særlig fokus på organisation og ledelse, medarbejdertrivsel og beboer-/pårørenderåds generelle opfattelse af plejehjemmet.Derudover sættes fokus på de handlingsplaner som plejehjemmene har udarbejdet efter tidligere tilsyn.

Tilsynene på hjemmeplejeområdet, dagtilbudsområdet og tilsynet med private firmaer udføres ud fra samme metodiske tilgang som på plejehjemmene. Disse tilsyn har generelt fungeret godt, hvorfor der ikke foreslås større ændringer i tilsynskoncepterne.

Tilsynsrapporter sendes fortsat i høring i bruger-/pårørenderåd, på institutionen, og i det lokale ældreråd, og offentliggøres på Københavns Kommunes hjemmeside.

I 2004 er alle tilsyn blevet udført af Tilsynsenheden. På de uanmeldte tilsyn er det foregået i et samarbejde med visitatorer fra de lokale pensions- og omsorgskontorer.

Formålet med at alle tilsyn udføres af Tilsynsenheden er primært at sikre en ensartet vurdering af serviceniveauet i hele byen. Formålet med visitatorernes deltagelse var dels at inddrage den lokale viden om institutionerne og dels at udbrede viden lokalt om tilsynene. Erfaringerne har dog vist, at målsætningerne kun i mindre omfang er blevet opfyldt og at ressource anvendelsen ikke har stået mål med resultaterne, hvorfor de lokale visitatorer ikke deltager i tilsynene i 2005.

Sundhedsforvaltningen indstiller, at tilsyn med plejehjem, visiterede dagtilbud og kommunale og private leverandører af personlig og praktisk hjælp fremover gennemføres i henhold til den i sagsfremstillingen beskrevne metode.

Erfaringerne med dannelsen af den kommunale tilsynsenhed har været gode. Dels har det bidraget til udvikling af tilsynene og dels har det bidraget til at bevare fokus på tilsynsopgaven i Sundhedsforvaltningen. Serviceloven åbner dog mulighed for at tilsynsopgaven, eller dele heraf, kan overlades til private firmaer. Der er ikke hjemmel til at overføre myndighedsudøvelse til private. Et privat firma kan derfor konkludere i tilsynsrapporten, om opgaverne løses i overensstemmelse med såvel de politisk vedtagne kvalitetsstandarder som med de konkrete individuelle afgørelser om hjælp, men kan ikke tage stilling til, hvorvidt indsatsen er god nok. Det er alene kommunalbestyrelsen, der kan tage stilling til, hvorvidt indsatsen er god nok, og hvilken opfølgning der i givet fald skal være på tilsynet.

Sundhedsforvaltningen indstiller derfor at det drøftes, hvorvidt tilsynsopgaven skal udføres, som hidtil af den  kommunale tilsynsenhed, eller helt eller delvist af private tilsynsfirmaer.

Tilsynsopgaven er i 2004 blevet stabiliseret og det indstilles derfor, at Borgerrepræsentationen bemyndiger Sundheds - og Omsorgsudvalget til fremover at træffe afgørelser for så vidt angår tilsynsmetoder og -form samt tilsynenes organisering.

Tilsynets årsrapport forelægges fortsat Borgerrepræsentati onen i april måned.

I 2005 sker der udrulning af BUM på plejehjem, hvorfor Sundhedsforvaltningen indstiller, at gøre dette til et tema i de anmeldte tilsyn på plejehjem. Temaet vil blive behandlet i lighed med "Måltidet", som har været tema i 2004. Dette vil med andre ord sige en dialog med plejehjemmet om, hvorledes hjemmet arbejder med implementering af BUM-modellen, herunder mål for pleje og omsorg hos beboerne.


 


Til top