Mødedato: 01.01.2006, kl. 15:00

Forslag til nye vedtægter for Københavns Erhvervsråd

Se alle bilag

Forslag til nye vedtægter for Københavns Erhvervsråd

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde søndag den 1. januar 2006

 

ØU 496/2005

 

 

4.                   Forslag til nye vedtægter for Københavns Erhvervsråd

 

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget anbefaler,

at Borgerrepræsentationen tiltræder forslag til nye vedtægter for Københavns Erhvervsråd,

 

RESUME

Københavns Erhvervsråd har i løbet af 2005 drøftet forskellige modeller til, hvorledes Erhvervsrådet i højere grad kan tilgodese behovet hos både Erhvervsrådets medlemmer samt Økonomiudvalget om at sikre en mere strategisk og udviklende erhvervspolitik i København. Erhvervsrådet og Økonomiudvalget har under drøftelser udtrykt ønske om, at erhvervspolitikken i højere grad dels fremstår som et centralt, strategisk udviklingsværktøj, og dels som omdrejningspunkt i den regionale udvikling, der bl.a. skal udmøntes i det kommende regionale Vækstforum under Region Hovedstaden.

Københavns Erhvervsråd har på den baggrund tiltrådt et forslag om at oprette et forretningsudvalg i Københavns Erhvervsråd med deltagelse af otte medlemmer:

·        Overborgmesteren,

·        Beskæftigelses- og Integrationsborgmesteren,

·        3 repræsentanter udpeget af erhvervslivets organisationer i Erhvervsrådet,

·        2 repræsentanter udpeget af arbejdstagerorganisationerne i Erhvervsrådet,

·        samt 1 repræsentant fra uddannelsesinstitutionerne i Erhvervsrådet.

Selve Erhvervsråd vil som hidtil bestå af 24 medlemmer.

I løbet af foråret 2005 har et udvidet Økonomiudvalg drøftet kommunens interne struktur i henhold til kommunalreformen. Økonomiudvalget har i den forbindelse besluttet, at den overordnede erhvervspolitik og erhvervsfremmeaktiviteter på udviklings- og strategisk niveau skal være forankret i Økonomiudvalget og –forvaltningen – herunder Københavns Erhvervsråd, det regionale vækstforum, EVU, Wonderful Copenhagen samt Copenhagen Capacity.

Derudover er der tre øvrige forslag til vedtægtsændringer:

·        DA Region Hovedstadsområdet har nedlagt den regionale struktur pr. 31. december 2005, og det foreslås derfor at fjerne indstillingsretten til et medlem, som DA havde. Der stilles forslag om at denne plads i stedet udpeges personligt af Erhvervsrådets formandskab, således at der fortsat er 24 medlemmer af Erhvervsrådet, herunder 3 personligt udpegede medlemmer.

·        Københavns Erhvervsråd har tidligere været vært ved en årlig større erhvervskonference. Dette bliver foreslået ændret således, at det løbende kan vurderes om denne konference skal afvikles, eller om der i stedet skal være flere mindre arrangementer som debatmøder, rundbordssamtaler.

·        Det bliver endvidere foreslået, at beslutninger om vedtægtsændringer kræver tiltrædelse af mindst halvdelen af Erhvervsrådets medlemmer i stedet for, som tidligere, ¾ af Erhvervsrådets medlemmer.

På Borgerrepræsentationens møde den 1. juni 1995 blev Københavns Erhvervsråd stiftet. Udpegningsperioden følger den kommunale valgperiode, og der skal derfor pr. 1. januar 2006 udpeges for en ny fire-årig periode.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Københavns Erhvervsråd blev stiftet i 1995 og består af 24 medlemmer fra henholdsvis arbejdsmarkedets parter, erhvervsorganisationer, uddannelsesinstitutioner og Københavns Borgerrepræsentation. Overborgmesteren er formand for Københavns Erhvervsråd. Formandskabet udgøres af Overborgmesteren og næstformanden i Erhvervsrådet, som udpeges af erhvervslivets organisationer i Erhvervsrådet.

Erhvervsrådet har til formål at medvirke til udvikling af byens erhvervsliv gennem:

·        Informationsudveksling,

·        Høring om og forslag til erhvervsfremmeinitiativer,

·        Fremme af samarbejdet mellem kommune, erhvervsliv og uddannelsesinstitutioner,

·        Høring om andre forhold af væsentlig betydning for erhvervslivet i kommunen.

 

Københavns Erhvervsråd udarbejder bl.a. oplæg til Københavns Kommunes Erhvervspolitisk Strategi og de erhvervspolitiske handlingsplaner.

Københavns Erhvervsråd nedsatte en arbejdsgruppe på møde den 26. januar 2005 med henblik på at drøfte Erhvervsrådets fremtidige sammensætning. Baggrunden var, at adskillige af Erhvervsrådets medlemmer efterlyste en højere grad af beslutningskompetence og inddragelse i forbindelse med kommunens generelle politikker overfor virksomheder. Denne arbejdsgruppe har holdt to møder i løbet af foråret 2005.

Der var enighed i arbejdsgruppen om, at Erhvervsrådets størrelse og sammensætningen med mange forskellige aktører medfører, at det kan være vanskeligt at målrette diskussioner m.m. på møderne. Men samtidig har Erhvervsrådet opnået gode resultater, når medlemmerne stiller konkrete forslag, og der nedsættes en arbejdsgruppe under Erhvervsrådet, som skal belyse et tema nærmere. Af eksempler kan nævnes at både de kreative erhverv, Team Copenhagen og den opsøgende rådgivningsenhed er udsprunget af arbejdsgrupper nedsat af Erhvervsrådet.

I løbet af foråret 2005 har Københavns Økonomiudvalg drøftet kommunens interne struktur i henhold til den kommende kommunalreform. Økonomiudvalget har besluttet at den overordnede erhvervspolitik og erhvervsfremmeaktiviteter på udviklings- og strategisk niveau skal være forankret i Økonomiudvalget og –forvaltningen – herunder Wonderful Copenhagen, Copenhagen Capacity, EVU, Regionale Vækstforum og Københavns Erhvervsråd.

Det overordnede formål med forslaget om nye vedtægter for Københavns Erhvervsråd er således at tilgodese behovet hos både Erhvervsrådets medlemmer samt Økonomiudvalget om at sikre en mere strategisk og udviklende erhvervspolitik i København, hvor erhvervspolitikken i højere grad anvendes som omdrejningspunkt i bl.a. den regionale udvikling, som skal udmøntes i det kommende regionale Vækstforum under Region Hovedstaden.

Oprettelse af et forretningsudvalg i Erhvervsrådet

Formålet med at oprette et forretningsudvalg er at kunne fokusere på en mere strategisk og udviklende erhvervspolitik sammen med medlemmerne i Erhvervsrådet. Formålet er endvidere at matche vækstforumet på regionalt plan og sikre en koordinering. Et forretningsudvalg skal også være en platform for at formidle budskaber – f.eks. intentionen om København som drivkraft og omdrejningspunkt for vækst i både den regionale og nationale udvikling.

Københavns Erhvervsråd har godkendt følgende model for et forretningsudvalg:

·        En fast kreds på 8 medlemmer:

-         Overborgmesteren, formand for Erhvervsrådet,

-         Beskæftigelses- og integrationsborgmesteren,

-         3 repræsentanter udpeget af erhvervslivets organisationer i Erhvervsrådet,

-         2 repræsentanter udpeget af arbejdstagerorganisationer i Erhvervsrådet,

-         1 repræsentant fra uddannelsesinstitutioner i Erhvervsrådet.

 

Erhvervsrådets næstformand udpeges blandt erhvervslivets organisationer i Erhvervsrådet.

 

·        Københavns Kommunes repræsentant i det regionale vækstforum tilknyttes forretningsudvalget som observatør.

·        Der bør holdes møde som minimum hver 3. måned i forretningsudvalget.

·        Formanden/forretningsudvalget bør kunne indkalde øvrige borgmestre eller ressourcepersoner til møderne for at drøfte specifikke forslag/temaer.

Det kommende forretningsudvalg får følgende opgaver:

·        Udmønte den regionale erhvervspolitik,

·        Fremsætte forslag til konkrete initiativer, tiltag m.m.

·        Udgøre følgegruppe for større projekter.

Det samlede Københavns Erhvervsråd skal mødes mindst 4 gange årligt.

Erhvervsrådet skal fastligge den kommunale erhvervspolitik – herunder:

·        Udarbejde oplæg til strategi og handlingsplan,

·        Komme med udtalelser til Københavns Borgerrepræsentation om kommunens erhvervspolitik,

·        Komme med indspil til og vedtage en samlet arbejdsplan for Københavns Erhvervsråd,

·        Nedsætte nye arbejdsgrupper og deltage i disse.

Øvrige forslag til vedtægtsændringer

Tre personligt udpegede:
DA Region Hovedstadsområdet har nedlagt den regionale struktur i 2005, og det er derfor naturligt at fjerne den indstillingsret til et medlem, som DA havde. Der stilles derfor forslag om, at denne plads bliver personligt udpeget af formandsskabet, således at der fortsat er 24 medlemmer i Erhvervsrådet, og at der er i alt 3 personligt udpegede pladser.

I perioden 2001-2005 har der været to personligt udpegede pladser. Formålet er at sikre en branchemæssig, aldersmæssig og kønsmæssig balance i Erhvervsrådet. Disse personer kan kun udpeges for én periode.

Diverse arrangementer:
Københavns Erhvervsråd har tidligere afholdt en årlig større erhvervskonference. Dette bliver foreslået ændret således, at det løbende kan vurderes om denne konference skal afvikles, eller om der i stedet skal være flere mindre arrangementer som debatmøder, rundbordssamtaler. Baggrunden for denne ændring er, at det kan være en fordel at målrette arrangementer efter de aktiviteter eller projekter der kører i stedet for at afvikle en årlig stor konference, der er forholdsvis ressourcekrævende.

Vedtægtsændringer:
Det bliver endvidere foreslået, at § 10 ændres således at beslutninger om vedtægtsændringer kræver tiltrædelse af mindst halvdelen af Erhvervsrådets medlemmer i stedet for som tidligere ¾ af Erhvervsrådets medlemmer.

ØKONOMI

Det vurderes at oprettelse af et forretningsudvalg til Erhvervsrådet vil kræve yderligere 1 ekstra årsværk til erhvervsområdet til at sekretariatsbetjene forretningsudvalget samt kvalificere forslag til indsatsområder, projekter m.m. Økonomiforvaltningen vil derfor foretage de nødvendige ressourcemæssige tilpasninger, der vil gøre det muligt at varetage det udvidede opgaveportefølje på erhvervsområdet.

 

MILJØVURDERING

Sagen er ikke omfattet af Økonomiforvaltningens bruttoliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ANDRE KONSEKVENSER

-

HØRING

Forslaget har været drøftet på møde i Københavns Erhvervsråd den 14. september 2005. Der var ikke fremmødt det fornødne antal medlemmer, og det samlede forslag kunne derfor ikke tiltrædes. På mødet var der generel stor opbakning til forslaget om vedtægtsændringer, men oftere mødehyppighed i det samlede Erhvervsråd blev efterlyst. Dette ønske er tilgodeset i indeværende forslag, der vil medføre mindst fire årlige møder i et forretningsudvalg samt mindst fire årlige møder i det samlede Erhvervsråd mod fire møder i Københavns Erhvervsråd i dag.

Det reviderede forslag er efterfølgende sendt i skriftlig høring blandt Erhvervsrådets medlemmer. På den baggrund har Københavns Universitet indsendt et høringssvar, hvori det fremgår, at Københavns Universitet generelt kan bakke op om forslaget, men at de samtidig vurderer, at uddannelsesinstitutionerne bør have to pladser i et forretningsudvalg for at kunne skabe en bedre balance.

Formandskabet for Erhvervsrådet vurderer imidlertid ikke, at der er behov for at justere yderligere, idet forretningsudvalgets sammensætning på passende vis afspejler sammensætningen i det samlede Erhvervsråd.

 

BILAG

Forslag til Vedtægter for Københavns Erhvervsråd.

 

 

Bjarne Winge

 

/Paul Sax Møller

 

Bilag

Til top