Endelig vedtagelse af Kommuneplan 2005
Endelig vedtagelse af Kommuneplan 2005
Økonomiudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde søndag den 1. januar 2006
ØU 495/2005
13. Endelig vedtagelse af Kommuneplan 2005
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,
at forslag til Københavns Kommuneplan 2005 efter fremlæggelse for offentligheden nu vedtages endeligt med de i bilag 1 foreslåede ændringer.
Økonomiudvalgets
beslutning i mødet den 22. november 2005
Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag:
1. at Tippen udlægges som rekreativt område
2. at Karens Minde udlægges som rekreativt område
3. at O3-området ved DSB-arealet (aktivitetsparken) på ydre Nørrebro ændres til O1-område
4. at C2-området bag Føtex på ydre Nørrebro ændres til O2-område
Sagen blev drøftet og udsat til næste uges møde.
RESUME
Borgerrepræsentationen vedtog på sit møde den 12. maj 2005 at offentliggøre et forslag til Kommuneplan 2005 i perioden fra den 20. maj til den 20. september 2005. Samtidig vedtog Borgerrepræsentationen en kommunikationsstrategi for den offentlige debat. Der er gennemført tre borgermøder om planforslaget, samt et orienteringsmøde for interessegrupper, lokalråd m.fl. om indholdet af det fremlagte planforslag. Bilag 2 rummer et resume af aktiviteterne, samt et referat af de synspunkter, der er fremkommet under debatten. Dertil kommer en forvaltningsmæssig evaluering af aktivitetsniveauet, der peger i retning af et behov for at tænke i nye måder at gennemføre den offentlige debat på.
I høringsperioden er indkommet i alt 258 henvendelser fra offentlige myndigheder, organisationer, private m.fl., heraf godt 80 enslydende indsigelser om mindste grundstørrelse for B1-områder i kommuneplanforslagets rammedel, og godt 60 indsigelser vedr. bevarelse af villaer i Rosenvænget på Østerbro.
Bilag 1 rummer en gennemgang af henvendelserne med forvaltningen bemærkninger og forslag til indstilling. Bilaget danner grundlag for Borgerrepræsentationens endelige vedtagelse af forslag til Kommuneplan 2005. Bilaget indeholder desuden en gennemgang af suppleringer af kommuneplanforslaget, som er blevet aktuelle som følge af politiske vedtagelser efter at forslaget til Kommuneplan 2005 blev vedtaget af Borgerrepræsentationen til offentliggørelse. Det drejer sig bl.a. om justeringer af den grønne cykelrute, parkeringsstrategi og reviderede trafikstøjretningslinier, samt de tillæg til Kommuneplan 2001, som er blevet vedtaget endeligt siden udarbejdelse af forslaget til Kommuneplan 2005.
Indsigelserne falder overvejende i flg. emner:
Forslag til ændringer i rækkefølgen for byudviklingen, havneomdannelse – især i Nordhavn, konvertering af erhvervsarealer til boligformål, indsigelser mod de nye rammeområder for kreative erhverv, detailhandel, trafik, Tippen, Nokken, byens profil m.v.
Københavns Kommune har modtaget en indsigelse fra Hovedstadens Udviklingsråd vedr. udlæg af et areal til støjende fritidsaktiviteter på Vestamager. Forvaltningen indstiller i bilag 1, at området udtages af kommuneplanforslaget.
Den netop vedtagne Regionplan 2005 rummer yderligere to forhold af betydning for Københavns Kommune. Det gælder en tidsrækkefølge, der efter krav fra Miljøministeriet er indarbejdet i regionplanen, og som betyder, at udbygningen af Refshaleøen, Nordhavn udenfor det stationsnære område, Tippen i Sydhavn og Ørestadsbydelen Sundby på Amager Fælled først forudsættes at ske efter udløbet af planperioden. Tidsrækkefølgen vurderes at være i overensstemmelse med rækkefølgen for byomdannelsen i kommuneplanforslaget/Hovedstrukturen kap. 1.
HUR's forhandlinger med staten har også åbnet mulighed for en justering af detailhandelsbestemmelserne i regionplanen, således at der i Københavns Kommune kan etableres 7 butikker med særligt pladskrævende varer op til 5000 m² bruttoareal, samt 3 butikker med op til 3000 m². Det er en udvidelse i forhold til de gældende rammer med 2 butikker på op til 5000 m² og 3 butikker på op til 3000 m². Kommuneplanforslaget foreslås justeret i overensstemmelse med denne ændring.
SAGSBESKRIVELSE
Offentliggørelse og
debat
Den 12. maj 2005 vedtog Borgerrepræsentationen at offentliggøre forslaget til Københavns Kommuneplan 2005 til debat. Debatperioden har løbet fra den 20. maj til den 20. september 2005. Samtidigt vedtog Borgerrepræsentationen en kommunikationsstrategi, der i videst muligt omfang skulle medvirke til aktivt at inddrage offentligheden i processen. Strategien indebar bl.a. afholdelse af tre borgermøder, samt et orienteringsmøde for lokalråd, og interessegrupper m.fl. Samlet set har godt 170 borgere og repræsentanter fra interesseorganisationer m.fl. deltaget i en dialog med politikere og embedsmænd om planforslagets indhold.
Kommuneplanforslaget har været tilgængeligt i elektronisk form på kommunens hjemmeside i debatperioden. Det har samtidigt været muligt at sende e-mails direkte til forvaltningen med spørgsmål til og synspunkter på forslaget. Det har ikke været udnyttet i særlig høj grad. Forslaget har været lagt på kommunens hjemmeside med mulighed for debat i tilknyttede debatfora. Muligheden har stort set ikke været benyttet. Debatten om kommuneplanforslaget har været annonceret ved plakatopslag i bydelene, banner på Rådhusets facade, samt annoncering i dags- og lokalpresse m.v.
Forslaget har desuden været fremlagt på samtlige biblioteker og medborgerhuse i kommunen, samt i Københavnerinformation.
Selve kommuneplanforslaget med bilag er blevet udsendt i ca. 1000 eksemplarer til offentlige myndigheder, interesseorganisationer m.fl. og er tillige udleveret i ca. 200 eksemplarer på de afholdte borgermøder.
Indenfor fristen til at komm e med bemærkninger, indsigelser m.v. er i alt modtaget 258 henvendelser.
Niveauet for inddragelse af borgere og interesseorganisationer vurderes samlet set at være moderat og der vil være behov for at se på nye muligheder og måder at inddrage og engagere borgerne i bred forstand i en dialog om udviklingen af København og kommuneplanlægningen.
Bilag 2 indeholder en vurdering de initiativer, der blev iværksat som led i den
brede offentlige debat om kommuneplanforsalget.
Opsamling af offentlighedsfasen og forslag
til ændringer
Bilag 1 er grundlaget for den endelige vedtagelse af kommuneplanforslaget. Bilaget rummer en oversigt over, samt en gennemgang og vurdering af samtlige henvendelser, herunder e-mails, der er indkommet i offentlighedsperioden. I dette arbejde har de forvaltninger, hvis fagområde er berørt i de enkelte henvendelser, deltaget.
Bilaget indeholder en række mindre ændringsforslag, som ikke er affødt af henvendelser i offentlighedsperioden, men som forvaltningerne - efter at forslaget er udarbejdet - har vurderet som hensigtsmæssige, enten på grund af ændringer i de forudsætninger, som ligger til grund for forslaget, eller som følge af de beslutninger, der i mellemtiden er truffet i fagudvalg/Borgerrepræsentationen.
Bilag 1 indledes med en oversigt over
samtlige indkomne henvendelser og en opsummering af samtlige forslag til ændringer
af kommuneplanforslaget, som forvaltningernes gennemgang af de indkomne
henvendelser har resulteret i.
Dernæst følger en nøjere gennemgang og
vurdering af henvendelserne fra offentlige myndigheder. samt en gennemgang og
vurdering af henvendelserne fra organisationer, private m.v.
Det bemærkes, at der desuden vil blive tale om at foretage mindre, redaktionelle rettelser i forbindelse med trykning af den endelige plan, samt bl.a. indarbejdelse af de forslag til tillæg til Kommuneplan 2001, som er blevet vedtaget endeligt siden udarbejdelsen af forslaget til Kommuneplan 2005.
Indsigelserne falder overvejende i flg. emner:
Forslag til ændringer i rækkefølgen for byudviklingen, havneomdannelse – især i Nordhavn, konvertering af erhvervsarealer til boligformål, indsigelser mod de nye rammeområder for kreative erhverv, detailhandel, trafik, Tippen, Nokken, byens profil m.v.
Ingen af de foreslåede ændringer i forslaget til Kommuneplan 2005 vurderes at have en sådan karakter eller omfang, at der brydes med forslagets hovedprincipper og hovedstruktur, således at fornyet offentlig fremlæggelse eller supplerende høringer, jf. planlovens § 27, stk. 3, er fundet nødvendige.
Forholdet til regionplanlægning og en
ændret planlovgivning
Hovedstadens Udviklingsråd vedtog på sit møde den 25. oktober 2005 forslaget til Regionplan 2005 for Hovedstadsregionen endeligt. Regionplan 2005 udgør herefter det overordnede planlægningsmæssige grundlag for udarbejdelse og vedtagelse af kommuneplanforslag i Hovedstadsregionen.
Gennemførelse af den nye kommunalreform har bl.a. resulteret i ændringer i Lov om planlægning pr. 1. januar 2006 ændringer. Regionplan 2005 bliver herefter et landsplandirektiv, hvor ændringer kun kan finde sted efter aftale med Miljøministeriet.
HURs kompetence til at udarbejde regionplantillæg og fremkomme med indsigelser til kommunens planlægning, jf. planlovens § 29, bortfalder. VVM - pligtige anlæg vil stadig skulle udarbejdes af HUR i 2006, der på dette punkt bistår Miljøministeriet. Pr. 1. januar 2007 overgår færdiggørelsen heraf til enten kommunerne eller Miljøministeriet.
Forslag til Kommuneplan 2005 er i vidt omfang allerede bragt i overensstemmelse med Regionplan 2005, idet regionplanen er udarbejdet på baggrund af oplæg fra de fem enheder, herunder Københavns Kommune. I forbindelse med den offentlige høring om regionplanforslaget har Miljø- og Energiministeriet fremsendt en række indsigelser, som efter forhandling mellem ministeriet og HUR har resulteret i ændringer i regionplanen, bl.a. med konsekvens er for kommuneplanlægningen i Hovedstadsregionen..
Det gælder bl.a. indarbejdelse af en tidsrækkefølge for byudvikling i regionen, som ikke var indeholdt i det oprindelige forslag til Regionplan 2005. Det fremgår af den vedtagne regionplan, at " I Københavns Kommune forudsættes udbygningen af Refshaleøen, Nordhavn udenfor det stationsnære område, Tippen i Sydhavn og Ørestadsbydelen Sundby på Amager Fælled først at ske efter udløbet af planperioden". Tidsrækkefølgen vurderes at være i overensstemmelse med rækkefølgen for byomdannelsen i kommuneplanforslaget/Hovedstrukturen kap. 1.
HUR's forhandlinger med staten har også åbnet mulighed for en justering af detailhandelsbestemmelserne i regionplanen, således at der i Københavns Kommune kan etableres 7 butikker med særligt pladskrævende varer op til 5000 m² bruttoareal, samt 3 butikker med op til 3000 m². Det er en udvidelse i forhold til de gældende rammer med 2 butikker på op til 5000 m² og 3 butikker på op til 3000 m². Kommuneplanforslaget foreslås justeret i overensstemmelse med denne ændring.
HUR har i skrivelser af 30. august og 21. september 2005 fremsendt sine bemærkninger til Forslag til Kommuneplan 2005. HUR's bemærkninger, der er resultatet af statens indsigelser, vedrører krav om at:
- At bestemmelsen om støjende fritidsanlæg på Vestamager udgår af kommuneplanforslaget
- At der indarbejdes en kort, som viser internationale fuglebeskyttelses- og habitatområder i Københavns Kommune
Forvaltningen indstiller i bilag 1, at bemærkningerne imødekommes.
Den videre proces
Efter Borgerrepræsentationens vedtagelse af forslaget til Kommuneplan 2005 vil forslaget blive færdigredigeret og vedtagne ændringer indarbejdet. Herefter vil den endelige version blive trykt og udsendt. Kommuneplanen vil herefter bestå af 4 hæfter:
- Hovedstruktur
- Rammer
- Byudviklingsstrategi
- Bydelsplan for Valby
Miljøvurderingen vil blive optrykt som et bilag til kommuneplanen i begyndelsen af 2006. Der vil blive udarbejdet et oversigtskort med rammerne for Københavns Kommune. Kommuneplanen vil forefindes i en digital form på kommunens hjemmeside, samt under hjemmesidens GIS - portal, så borgerne også har adgang til planbestemmelserne via adresser.
Økonomiforvaltningen planlægger at bearbejde byudviklingsstrategien så den evt. kan indgå i en markedsføring af København.
ØKONOMI
Der er udarbejdet en analyse af de kommunaløkonomiske konsekvenser af den foreslåede byudviklingsstrategi og rækkefølgen for byomdannelsen. Resultatet af analysen er indarbejdet i Byudviklingsstrategien.
Der er samlet forbrugt 440.000 kr. ved årsskiftet 2004/05 til udarbejdelse af Valby bydelsplan. Beløbet er finansieret af Valby Lokaludvalg og Økonomiforvaltningens 8. kontor i fællesskab.
I forbindelse med den
endelige vedtagelse af bydelsplanen for Valby afsættes der ikke midler til realisering
af projekter i planen. En stillingtagen til realisering af projekter vil foregå
i forbindelse med kommunens årlige budgetplanlægning.
MILJØVURDERING
Der er udarbejdet en særskilt miljøvurdering af
kommuneplanforslaget, som vil blive optryk som bilag til Kommuneplan 2005.
BILAG VEDLAGT
Bilag 1 - Vurdering af indsigelser og Økonomiforvaltningens og øvrige forvaltningers forslag til ændringer
Bilag 2 - Vurdering
af borgermøder, orienteringsmøde, annoncering og hjemmeside
BILAG FREMLAGT I
BORGERREPRÆSENTATIONENS SEKRETARIAT:
- Samtlige indkomne indsigelser
- Forvaltningens referater af borgermøder og orienteringsmøde
- Borgernes evaluering af borgermøderne om kommuneplanforslaget
Bjarne Winge
/ Paul Sax Møller