Søg

Gå ikke glip af vigtig Digital Post fra Københavns Kommune

Skoleholdervej: Ny indgang til Bispebjerg kirkegård

En af dette års i alt 7 nominerede bygninger til Bygningspræmiering er fornyelsen af Skoleholdervej ved Bispebjerg kirkegård. Læs projektteamets præsentation af byggeriet her.

Den grønne dagligstue 

Det nye byrum er kvarterets fælles grønne dagligstue, og er samtidig et hængsel mellem byen og kirkegården. I et enkelt greb er 40 meter af den lange mur langs Skoleholdervej trukket tilbage fra fortovet, så der skabes en lomme i byen, med en fin visuel kontakt til kirkegårdens store grønne rum. 

Den nye indgang ligger på Skoleholdervej i den sydlige del af kirkegården. Den nye plads er 40 m bred - ligesom Gravervænget, som støder til på den anden side af Skoleholdervej.
Fotograf
Astrid Maria Rasmussen

De forskudte mure bryder med Skoleholdervejs langstrakte, lige forløb og er med til at trække kirkegårdens grønne karakter ud på gaden. De to nye murstykker er placeret på hver sin side af den eksisterende kirkegårdssti, hvor de skaber nye indgange og ubesværet binder bevægelsen på kirkegården sammen med byens flow. 

Oplyste murstykker 

Murstykkerne oplyses nedefra af et bånd af varmt lys, mens pladsen rammes af et let strejflys fra masten. Kombinationen af de forskellige lyskilder forvandler byrummet til en ‘pejsestue’ under de store træers løvtag. Belysningen, der tænder 20 minutter efter solnedgang året rundt, er med til at gøre pladsen til et trygt og vedkommende sted, selv i de mørke timer af døgnet. 

Lyselementerne langs muren giver pladsen et varmt og hjemligt udtryk, lidt ligesom en pejsestue. Lyset er indstillet så det tændes 20 minutter efter solnedgang året rundt.
Fotograf
Naja Viscor

Pladsens terræn er udformet således at niveauforskellen mellem kirkegården og Skoleholdervej udjævnes, hvilket gør kirkegården lettilgængelig for gangbesværede. Desuden er terrænet tilpasset de store, eksisterende træer, hvilket skabet to plateauer, hvor det er muligt at gøre ophold på de klassiske københavnerbænke.

En ny lethed i den robuste mur 

De nye murstykker taler form- og materialemæssigt sammen med den oprindelige røde mur, mens en ny, elegant detaljering er med til at give dem deres egen karakter. De fire perforerede sektioner giver sammen med de sorte metalgitre mellem murene et diskret kig ind til kirkegården og tilfører den ellers robuste mur en ny lethed. Desuden er det ene murstykke konstruktivt friholdt fra jorden, for at gøre plads til rødderne fra det store eksisterende birketræ.

En invitation til en et grønt uderum 

Med sin beliggenhed i Københavns Nordvestkvarter indskriver projektet sig i en bymæssig sammenhæng, hvor der er langt mellem de grønne uderum, og ved at skabe et nyt indgangsparti til Kirkegården, inviteres naboerne ind til en helt nyt brug af kirkegårdsrummet.

De perforerede sektioner i muren og de transparente gitre skaber kig ind til kirkegården og tilfører en lethed til projektet.
Fotograf
Naja Viscor

Fakta

Bygherre

Københavns Kommune

Projektteam

VEGA landskab

Lightscapes

Troelsgaard Rådgivende Ingeniører

Fakta om byggeriet

Adresse: Skoleholdervej

Bydel: Nordvest

Kategori: D. Bymiljø

Funktion: Indgang til kirkegård, Byrum