Ændret parkering for biler og cykler i Middelalderbyen
I Middelalderbyen, hovedstadens historiske hjerte, skal der være mere plads til at gå og cykle, til at slå sig ned på en bænk, til lokalt byliv og til grønne pauser mellem de gamle huse.
Det kræver i første omgang, at bilerne optager mindre plads end i dag. Derfor er der fra 2024 færre parkeringspladser i gaderne. På den frigjorte plads er der kommet flere cykelstativer og på sigt mulighed for at indrette bedre og hyggeligere byrum.
De nye parkeringsforhold er fuldt gældende fra december 2024. Så hold øje med skiltene i Middelalderbyens gader, og læs mere her på siden om de nye regler.
De nye p-regler i Middelalderbyen
Her får du et hurtigt overblik over, hvad der gælder hvor.
Nye p-regler for alle: Parkering er KUN tilladt i afmærket p-bås
Biler i Middelalderbyen må kun parkere i de afmærkede p-båse. Mange af p-båsene er desuden reserveret til særlige formål, bl.a. erhvervsparkering. Alternativet er at benytte p-husene i området.
Af- og pålæsning er stadig tilladt.
Lastbiler over 18 ton må fortsat hverken standse eller parkere i området.
Find mere praktisk information i FAQ-fanerne nederst på siden
P-muligheder med beboerlicens
Som førhen kan du på hverdage kl. 10-17 ikke parkere i 'prikgaderne' med din beboerlicens til Indre By. Se prikgaderne i Indre By
Øvrig tid kan du parkere i p-båse i gaderne, med mindre de er reserveret til andre formål.
Med beboerlicens kan du til gengæld parkere hele døgnet i fire private p-anlæg, hvor kommunen har reserveret et antal p-pladser. Det gælder Israels Plads (indkørsel ved Linnésgade 1), Københavns Universitet i Øster Farimagsgade (indkørsel ved Nansensgade 98), Nyropsgade 43 og Vognmagergade 5.
Læs mere nederst på siden i fanen "Til dig der bor i Middelalderbyen"
Status på projektet
Grøn: I det grønne område har vi i 2024 ændret parkeringen, optegnet p-båse og opsat nye cykelstativer.
Lilla: I det lilla område (Nørre Kvarter) etablerer vi i 2026 den endelige. Det sker efter en evaluering i 2025 af ændringerne i det grønne område.
Det betyder det nye zoneskilt i Middelalderbyen
- Biler og andre køretøjer under 18 ton må kun parkere inden for afmærkede p-båse og p-baner. Mange af de afmærkede pladser er derudover reserveret til særlige brugere, bl.a. ambassader, handicappede og erhvervskøretøjer (i dagtimerne).
- Biler og andre køretøjer under 18 ton må standse i gaderne for at læsse af og på.
- Lastbiler over 18 ton må lige som før hverken parkere, læsse af eller på i gaderne.
MERE INFO OM DE NYE PARKERINGSFORHOLD
Det er der sket i Middelalderbyen i 2024
Vis alle
Bilparkering
- Der var tidligere ca. 820 almindelige p-pladser i Middelalderbyens gader. Af disse er ca. 525 almindelige p-pladser nedlagt i 2024 og yderligere ca. 75 p-pladser forventes nedlagt i Nørre Kvarter i 2026. Der vil herefter samlet set være ca. 220 almindelige p-pladser tilbage, som alle kan benytte - de ligger især i randen af Middelalderbyen.
- De tidligere 138 erhvervspladser til biler på gule plader er i 2024 udvidet til 150 erhvervspladser. I tidsrummet 17.00-07.00 og i weekenden kan alle anvende disse erhvervspladser.
- De tidligere 68 p-pladser til besøgende med handicapparkeringskort er i 2024 udvidet med 7 ekstra, så der fremover er 75 pladser besøgspladser
- De eksisterende 15 handicappladser reserveret bestemte nummerplader er bevaret.
Cykelparkering
- På de frigjorte gadearealer er der i 2024 opsat ca. 1.000 nye cykelstativer, heraf 77 specialdesignede stativer til ladcykler
- De historiske pladser har fået fjernet ca. 500 cykelstativer, som er flyttet ud i de tilstødende gader.
- I Nørre Kvarter opsættes de resterende ca. 100 cykelstativer i 2026.
Ensretninger
- På enkelte ensrettede strækninger er det blevet tilladt cykler at køre i mod ensretningen
- Rådhusstræde er blevet ensrettet for biler fra Nybrogade til Nytorv
- Gåsegades ensretning er vendt, så den nu går fra Farvergade mod Vandkunsten
Se kort med ensretninger i og omkring Rådhusstræde og Gåsegade
Max. 30 km/t
Der er i december 2024 indført en hastighedsgrænse på 30 km/t i hele Middelalderbyen bortset fra to gennemkørende ruter ved Bremerholm, hvor 40 km/t er bevaret, og ved Christians Brygge, som er planlagt til at få max. 40 km/t i 2025.
Nørre Kvarter kommer med i 2026
I 2024 har vi ændret på parkeringsforholdene i hele Middelalderbyen bortset fra Nørre Kvarter. I 2025 evaluerer vi effekten af de nuværende ændringer. På baggrund af evalueringen udarbejder vi en løsning for Nørre Kvarter, som skal politisk vedtages og efter planen indføres i 2026.
Baggrunden for at ændre bil- og cykelparkeringen i Middelalderbyen
De ændrede parkeringsforhold er første skridt til at virkeliggøre en samlet Byrums- og Trafikplan for Middelalderbyen. Planen skal omdanne Middelalderbyen, så de historiske bygninger og byrum træder tydeligere frem, og så der bliver mere plads til at gå, cykle og opholde sig.
Det kræver, at bilerne optager mindre plads end i dag. Derfor er bilparkeringen flyttes væk fra gaderne, og cykelparkeringen forbedret. Det sker på en måde, så hverdagen, vareleveringen og den øvrige, lokale logistik fortsat kan fungere
Den samlede Byrums- og Trafikplan er udviklet hen over flere år i dialog med bydelens beboere, erhvervsliv og brugere og blev besluttet af Københavns Borgerrepræsentation i februar 2023. Hent Byrums- og Trafikplan for Middelalderbyen
Beslutningen om at nedlægge 600 bilparkeringspladser i Middelalderbyens gader og etablere ny cykelparkering blev truffet 6. oktober 2022 af Borgerrepræsentationen som en del af Budget 2023. Se side 37 i Budgetaftalen (PDF, budgetnotat nr. TM295)
Den 26. februar 2024 vedtog Teknik- og Miljøudvalget principperne for den fremtidige bil- og cykelparkering. Heri indgik bl.a. høringssvar fra lokale beboere og erhvervsliv. Se referat af Teknik- og Miljøudvalgets beslutning
Til dig der bor i Middelalderbyen
Vis alle
Hvor kan jeg parkere fremover med min beboerlicens?
P-pladser i private p-anlæg
Har du beboerlicens til Indre By, har du adgang til at parkere hele døgnet i fire private p-anlæg, hvor kommunen har reserveret et antal p-pladser til beboere i området. Det drejer sig om følgende p-anlæg:
- Israels Plads ved H.C. Ørstedsparken (p-kælder, indkørsel ved Linnésgade 1)
- Vognmagergade 5 nær Gothersgade (p-kælder)
- Københavns Universitet ved Øster Farimagsgade (gadepladser, indkørsel ved Nansensgade 98)
- Nyropsgade 43 nær Vesterport Station (p-kælder, indkørsel i vejens midte)
Læs om de private p-pladser: Din beboerlicens gælder også på udvalgte private parkeringspladser | Københavns Kommune
Sådan benytter du de private p-anlæg med din beboerlicens
Parkering med beboerlicens foregår enten med nøglebrik eller via en app. Følg anvisningerne her:
- Sådan parkerer du med beboerlicens under Israels Plads (nøglebrik)
- Sådan parkerer du med beboerlicens i Vognmagergade, Øster Farimagsgade og Nyropsgade (appen Visitors)
Derudover er Københavns Kommune i gang med at renovere et underjordisk p-anlæg ved Langebro. Anlægget under Langebro forventes færdigt i slutningen af 2026. Der er desuden planlagt et privat p-anlæg under Dantes Plads. I begge disse p-anlæg reserveres et antal p-pladser til beboere med licens til Indre By.
Almindelige p-pladser i gaderne: aften, nat og weekend
Du kan også parkere i en af de ca. 220 p-båse, der er tilbage. De ligger især i randen af Middelalderbyen, fx omkring Frederiksholms Kanal. Vær opmærksom på, at alle de centrale gader er såkaldte 'prikgader', hvor man ikke kan parkere med sin beboerlicens på hverdage mellem kl. 10.00-17.00, sådan som reglerne også været tidligere. Se prikgaderne på kort (PDF)
Erhvervspladser i gaderne: aften, nat og weekend
På hverdage mellem kl. 17.00 og 7.00 og i hele weekenden kan du desuden parkere på de ca. 150 erhvervspladser, som kun er reserveret til gulplade-biler i på hverdage i dagtimerne. Erhvervspladserne ligger jævnt fordelt i hele kvarteret.
Se oversigtskort med de forskellige typer p-båse i Middelalderbyen
Parkering i egen gård o.lign.: Ingen ændringer
P-pladser på private arealer, fx i ejendommens gård eller private p-kælder, er ikke omfattet af de nye parkeringsregler.
Hvad gør jeg, når jeg skal hente, aflevere eller flytte tunge ting?
Det er tilladt at standse for at læsse varer af og på i det meste af Middelalderbyen. Da der samtidig bliver færre parkerede biler, som optager areal langs kantstenen, vil der generelt blive bedre plads til at læsse af og på.
Kun steder, hvor der er skiltet med et lokalt standsningsforbud, må man ikke standse for at læsse af og på. Det samme gælder steder, hvor det er ulovligt ifølge Færdselsloven, fx nær ved vejkryds.
Hvordan får jeg adgang til de private p-anlæg med min beboerlicens?
Har du beboerlicens til Indre By, har du adgang til at parkere hele døgnet i fire private p-anlæg, hvor kommunen har reserveret et antal p-pladser til beboere i området. Det drejer sig om følgende p-anlæg:
- Israels Plads ved H.C. Ørstedsparken (p-kælder, indkørsel ved Linnésgade 1)
- Vognmagergade 5 nær Gothersgade (p-kælder)
- Københavns Universitet ved Øster Farimagsgade (gadepladser, indkørsel ved Nansensgade 98)
- Nyropsgade 43 nær Vesterport Station (p-kælder, indkørsel i vejens midte)
Læs om de private p-pladser: Din beboerlicens gælder også på udvalgte private parkeringspladser | Københavns Kommune
Sådan benytter du de private p-anlæg med din beboerlicens
Parkering med beboerlicens foregår enten med nøglebrik eller via en app. Følg anvisningerne her:
Hvad gør mine gæster, som kommer i bil?
Gæster og andre besøgende i Middelalderbyen henvises til at benytte de offentligt tilgængelige p-huse og p-kældre i kvarteret. De kan også parkere i gaderne, hvis der er ledigt i én af de ca. 220 almindelige p-båse, som bevares - især i randen af området. Vær opmærksom på, at en del af disse p-båse er reserveret til særlige formål, bl.a. handicapparkering.
Hverdage mellem kl. 17.00 og 7.00 og i weekenden kan alle desuden parkere i de ca. 150 p-båse, der er skiltet som erhvervspladser. Erhverspladserne ligger jævnt fordelt i hele kvarteret.
Husk, at besøgende i Middelalderbyen skal betale for parkering (rød og grøn betalingszone).
Fra lørdag kl. 17.00 til mandag kl. 8.00 er parkering gratis, dog kun indtil den 1. april 2025. Herefter er der betalingsparkering alle ugens dage.
Se oversigtskort med de planlagte parkeringsmuligheder i Middelalderbyen
Hvor kan håndværkere, der kommer hos mig, parkere?
Håndværkere kan parkere på en af de ca. 150 erhvervspladser, som er reserveret til biler på gule plader på hverdage kl. 7.00-17.00. Derudover kan håndværkere parkere på de ca. 220 almindelige P-pladser, som er bevaret i gaderne - især i randen af Middelalderbyen. Endelig er det muligt at parkere i p-huse og p-kældre i området.
Af- og pålæsning vil fortsat være tilladt i hele Middelalderbyen.
Se oversigtskort med de planlagte p-pladser i Middelalderbyen, herunder erhvervspladserne
Hvad skal der være i stedet for parkeringspladser?
Samtidig med, at der er nedlagt parkeringspladser, er der sat nye cykelstativer op på en del af de frigjorte gadearealer. På den måde kommer der bedre styr på cykelparkeringen i gaderne, og de historiske pladser bliver friholdt for parkerede cykler. Samtidig betyder de færre parkerede biler, at der bliver mere plads på kørebanen til cyklister og til fodgængere, som skal krydse gaden.
Nedlæggelsen af parkeringspladserne i Middelalderbyen er første skridt i en samlet Byrums- og Trafikplan for Middelalderbyen. Planen skal skabe mere plads til fodgængere og cyklister, til ophold uden kommercielt indhold, til lokalt byliv og til grønne pauser mellem de historiske bygninger. Planen indeholder en række flagskibsprojekter, som afventer bevilling ved kommende budgetforhandlinger.
Kan restauranter og cafeer udvide deres udeservering, hvor der før var parkering?
Det kræver en tilladelse fra kommunen at have udeservering på byens veje, fortove og pladser. Københavns Kommune giver som udgangspunkt ikke tilladelse til udeservering på selve kørebanen. Hvis denne praksis skal ændres, vil det kræve en politisk beslutning.
Til dig der driver erhverv i Middelalderbyen
Vis alle
Hvor må man parkere, og hvor må man læsse af og på?
Af- og pålæsning
Det er tilladt at standse for at læsse varer af og på i det meste af Middelalderbyen hele døgnet. Kun i gågaderne er varelevering begrænset til tidsrummet kl. 4.00-11.00.
Der er enkelte steder skiltet med et lokalt standsningsforbud, så her er af- og pålæsning ikke tilladt. Det samme gælder på steder, hvor det er ulovligt at standse ifølge Færdselsloven, fx i vejkryds,
Parkering med gul nummerplade
Biler på gule plader kan ske alle hverdage kl. 7.00-17.00 parkere på de ca. 150 særligt reserverede erhvervspladser. Derudover er det muligt at parkere på de ca. 220 almindelige p-pladser, som er bevaret og indrettet som afmærkede p-båse. Der kan også parkeres i de offentligt tilgængelige p-huse og p-kældre i kvarteret.
Se oversigtskort med de forskellige typer p-pladser i Middelalderbyen, herunder erhvervspladserne
Læs om de generelle vilkår for erhvervsparkering
Parkering med papegøjeplade og hvid nummerplade
Kunder, leverandører og andre i bil med hvid nummerplade eller papegøjeplade henvises til at parkere i kvarterets p-huse og p-kældre eller på de ca. 220 almindelige p-pladser i gaderne, som bevares. Disse almindelige p-pladser afmærket som p-båse og har betalingsparkering fra mandag kl. 8.00 til lørdag kl. 17.00, øvrig tid gratis. Fra 1. april 2025 er der betalingsparkering alle dage.
Hvad koster det at parkere i Middelalderbyen?
Både erhvervsbiler og andre biler skal betale for at parkere i Middelalderbyen (rød og grøn zone). Der er betalingsparkering alle dage bortset fra lørdag kl. 17.00 til mandag morgen kl. 8.00, hvor parkeringen er gratis, dog kun indtil den 1. april 2025. Herefter er der betalingsparkering alle ugens dage.
Er din butik eller virksomhed hjemmehørende i licenszone Indre By, kan du enten købe en erhvervslicens (til gulpladebil) eller et periodekort (til papegøjeplade og hvid nummerplade).
Hvor kan mine kunder og medarbejdere parkere?
Kunder og medarbejdere henvises til at benytte de offentligt tilgængelige p-huse og p-kældre i kvarteret. De kan også parkere i gaderne, hvis der er ledigt på en af de ca. 220 almindelige p-pladser, som er bevaret og indrettet som p-båse.
Hverdage mellem kl. 17.00 og 7.00 og i weekenden kan alle desuden parkere i de ca. 150 p-båse, der er skiltet som erhvervspladser.
Betaling for parkering
Middelalderbyen er en del af rød og grøn betalingszone. Det betyder, at bilister skal betale for parkering i gaderne alle dage bortset fra lørdag kl. 17.00 til mandag kl. 8.00, hvor parkering er gratis, dog kun t.o.m. 1. a 2pril 2025. Herefter er der betalingsparkering alle ugens dage.
Se mere om parkering og priser på kk.dk/parkering
De offentligt tilgængelige p-huse er privat drevet og har egne prissatser for parkering.
Kan jeg etablere udeservering på en nedlagt P-plads?
Det kræver en tilladelse fra kommunen at have udeservering på byens veje, fortove og pladser. Københavns Kommune giver som udgangspunkt ikke tilladelse til udeservering på kørebanen. Hvis denne praksis skal ændres, vil det kræve en politisk beslutning.
Jeg har erhvervslicens til Indre By - hvor kan jeg parkere?
Med din erhvervslicens kan du frit parkere i de afmærkede p-båse, hvoraf ca. 150 er reserveret til biler på gule plader. Der kan være andre restriktioner i p-båsene, som skal følges.
Se oversigtskort med de forskellige typer p-pladser i Middelalderbyen, herunder erhvervspladserne
Til dig der arbejder eller studerer i Middelalderbyen
Vis alle
Hvor kan jeg parkere bilen?
Arbejder eller studerer du i Middelalderbyen, og tager du bilen, henvises du til at benytte de offentligt tilgængelige p-huse og p-kældre i kvarteret. Du kan også parkere i gaderne, hvis der er ledigt på en af de ca. 220 almindelige p-pladser, som er bevaret og indrettet som p-båse. Disse p-båse ligger især i randen af området, fx omkring Frederiksholms Kvarter
Se oversigtskort med p-båse i Middelalderbyen fra 2024
Betaling for parkering
Middelalderbyen er en del af rød og grøn betalingszone. Det betyder, at bilister skal betale for parkering i gaderne alle dage bortset fra lørdag kl. 17.00 til mandag kl. 8.00, hvor parkering er gratis, dog kun frem til 1. april 2025. Herefter er der betalingsparkering alle ugens dage.
Se mere om parkering og priser på kk.dk/parkering
De offentligt tilgængelige p-huse er privat drevet og har egne prissatser for parkering.
Hvor kan jeg stille cyklen?
Der er opsat ca. 1.000 flere cykelstativer i gaderne, og flere af dem er specielt designet til ladcykler.
Samtidig er en del cykelstativer rundt omkring på kvarterets torve flyttet ud i de nærliggende gader, så der bliver mere åbent i de historiske byrum.
Vi opfordrer cyklister til at benytte cykelstativerne, så henstillede cykler ikke optager plads på fortovene og andre steder, hvor de er i vejen for de gående.
Se oversigtskort med plan for bil- og cykelparkering fra 2024
Hvor kan man parkere med handicapparkeringskort?
De p-båse, der er reserveret til besøgende med handicapparkeringskort, er øget til 75 pladser.
Derudover kan man benytte de ca. 220 almindelige p-båse i Middelalderbyens gader i det omfang, de er ledige. Disse ligger især i randen af området, fx omkring Frederiksholms Kanal.
Se oversigtskort med alle p-båse i Middelalderbyen fra 2024, herunder besøgspladser for handicappede
Til dig der leverer varer, håndværks- eller serviceydelser i Middelalderbyen
Vis alle
Hvor kan jeg læsse af og på?
Af- og pålæsning
Det er tilladt at standse for at bringe og hente varer og passagerer i det meste af Middelalderbyen.
Kun hvis der er skiltet med et lokalt standsningsforbud, må man ikke standse for at læsse af og på. Det samme gælder, hvor det er ulovligt ifølge Færdselsloven, fx i vejkryds.
Særlige læssepladser til lastbiler
Der er 24 læssepladser reserveret til lastbiler på 3,5-18 tons på hverdage kl. 8.00-12.00.
Se oversigtskort med p-båse i Middelalderbyen fra 2024, herunder erhvervspladser og læssepladser
Hvor kan jeg parkere?
Parkering med gul nummerplade
Biler på gule plader kan alle hverdage kl. 7.00-17.00 parkere på de ca. 150 særligt reserverede erhvervspladser. Derudover kan man parkere i én af de ca. 220 almindelige p-båse samt i de offentligt tilgængelige p-huse og p-kældre i kvarteret.
Læs om de generelle vilkår for erhvervsparkering
Parkering med papegøjeplade og hvid nummerplade
Biler med hvid nummerplade eller papegøjeplade henvises til at parkere i kvarterets p-huse og p-kældre eller i én af de ca. 220 almindelige p-både i gaderne. Disse p-båse ligger især i randen af området, fx omkring Frederiksholms Kanal.
Middelalderbyen er en del af rød og grøn betalingszone. Det betyder, at bilister skal betale for parkering i gaderne alle dage bortset fra lørdag kl. 17.00 til mandag kl. 8.00, hvor parkering er gratis, dog kun frem til 1. april 2025. Herefter er der betalingsparkering alle ugens dage.
Se mere om parkering og priser på kk.dk/parkering
De offentligt tilgængelige p-huse er privat drevet og har egne prissatser for parkering.
Kort med alle typer p-båse i Middelalderbyen
Hvad gør lastbiler over 18 ton?
Det hidtidige standsnings- og parkeringsforbud for lastbiler over 18 ton gælder stadig.
Det er dog muligt for firmaer, der benytter tunge køretøjer i forbindelse med udførelse af deres arbejde, f.eks. kran, at ansøge om dispensation for 18 tons-forbuddet.
Til dig der skal besøge Middelalderbyen
Vis alle
Hvor kan jeg stille bilen?
Hvis du har behov for at køre i bil til Middelalderbyen, kan du enten parkere i de offentligt tilgængelige p-huse og p-kældre i kvarteret eller i én af de ca. 220 almindelige p-båse i gaderne. Disse pladser ligger især i randen af Middelalderbyen.
Endelig kan du som almindelig bilist mellem kl. 17.00 og 07.00 og hele weekenden benytte de ca. 150 erhvervspladser. Disse pladser er jævnt fordelt i gaderne.
NB! Parkering uden for p-bås er ikke tilladt. Af- og pålæsning er dog tilladt både i og uden for p-bås.
Betaling for parkering
Middelalderbyen er en del af rød og grøn betalingszone. Det betyder, at bilister skal betale for parkering i gaderne alle dage bortset fra lørdag kl. 17.00 til mandag kl. 8.00, hvor parkering er gratis, dog indtil 1. april 2025. Herefter er der betalingsparkering alle ugens dage.
Se mere om offentlig parkering og priser på www.parkering.kk.dk
De offentligt tilgængelige p-huse er privat drevet og har egne prissatser for parkering.
Kort med alle typer p-pladser i Middelalderbyen
Hvor er der besøgspladser for handicappede?
De hidtidige 68 p-båse til besøgende med handicapparkeringskort er udvidet med 7 ekstra, så der i dag er 75 besøgspladser.
Vi har udarbejdet et oversigtskort, der viser alle typer p-pladser. Besøgspladser til handicappede er markeret med brune bil-symboler.
Se oversigtskort med alle p-båse i Middelalderbyen fra 2024, herunder besøgspladser for handicappede
Til dig der cykler eller bruger offentlig transport
Vis alle
Hvordan kommer jeg til Middelalderbyen med offentlig transport?
Der er mange muligheder for at komme til og fra Middelalderbyen med bus, tog og metro.
Der er bl.a. fire metrostationer og en S-togsstation, som ligger i gåafstand til Middelalderbyen. De fleste af byens buslinjer betjener disse stationer.
Hvor er der kommet nye cykelstativer?
Der er opsat 1.000 nye cykelstativer på kørebanen, hvor der før var bilparkering. Derudover er der opsat 80 nye ladcykelstativer.
Samtidig er ca. 500 cykelstativer flyttet væk fra de historiske pladser og ud i de omkringliggende gader.
De nye cykelstativer er placeret på kørebanen, ikke på fortovet. De er sat i mindre enheder med afstand imellem i stedet for i lange, ubrudte rækker. På den måde bliver det nemmere for fodgængerne at krydse gaden.
Stativerne er fordelt jævnt i gaderne, så de ikke skaber barrierer for:
- fodgængere, der skal krydse vejen
- gennemkørende biler og cykler
- redningskøretøjer
- affaldstømning, gadefejning mv.
- lastbiler, der skal svinge om hjørner
- porte
Se oversigtskort med placeringen af alle cykelstativer. Kortet viser også bilparkering.
Kontakt
Område for Klimatilpasning og Anlæg
Islands Brygge 37