Miljøkrav til brændeovne og pejseindsatse

Brændeovne og pejseindsatse, der er installeret før 1. juni 2008, skal efterleve en række nye miljøkrav.

Forbud mod brændeovne installeret før 1. juni 2008

Københavns Kommune har den 10. oktober 2024 vedtaget en række nye miljøkrav for brug af brændeovne m.v. Det betyder blandt andet et forbud mod brændeovne, som er installeret før 1. juni 2008.

Har du en ældre brændeovn eller pejseindsats, som er installeret før 1. juni 2008, skal du senest den 10. oktober 2025 enten sløjfe den eller udskifte den med en nyere.

Dit ansvar

Du er selv ansvarlig for, at din brændeovn eller pejseindsats lever op til de nye regler. Gør den ikke det, skal du udskifte eller sløjfe den.

Du skal selv afholde alle udgifter forbundet med udskiftningen/sløjfningen. 

Gælder også kolonihaver og husbåde 

De nye miljøkrav og forbud mod ældre brændeovne gælder i alle områder med kollektiv varmeforsyning, dvs. naturgas eller fjernvarme. Hele Københavns Kommune er udlagt til fjernvarme. Derfor gælder de nye regler også for kolonihaver og husbåde. 

Er din kolonihave eller husbåd ikke tilsluttet fjernvarmenettet, kan du vælge at udskifte din gamle brændeovn med en varmepumpe. 

Se, hvor der er mulighed for tilslutning til fjernvarme og naturgas

Når du er på kortet, skal du :
1) Vælge ”Varmeforsyning, vedtaget”
2) Vælge ”Forsyningsområde, vedtaget”
3) Skriv din adresse i feltet "Søg sted".

Gamle brændeovne forurener mere  

Ældre brændeovne udleder op til fem gange så mange partikler som nye. De nye miljøkrav for brændeovne skal være med til at reducere indholdet af skadelige partikler i luften i København. 

Ved at sløjfe en eller udskifte den med en nyere får du bedre luftkvalitet i dit nærområde og bedre indeklima. 

Spørgsmål og svar om de nye miljøkrav

Vis alle

Hvorfor skal jeg udskifte eller sløjfe min gamle brændeovn?

Ny lovgivning har givet kommunerne mulighed for at beslutte, at ældre brændeovne og pejseindsatse installeret før 1. juni 2008 enten skal udskiftes eller sløjfes, hvis der er fjernvarme i området.  

Den mulighed har Københavns Kommune benyttet sig af, fordi gamle brændeovne forurener væsentligt mere end nyere og mere moderne ovne. Politikerne vil gøre brug af alle muligheder for at nedbringe luftforureningen i byen.  

Frederiksberg Kommune og enkelte andre af landets kommuner har gjort det samme. 

Hvorfor er den 1. juni 2008 skæringsdato?

Skæringsdatoen den 1. juni 2008 er fastsat af Miljøstyrelsen, fordi der på det tidspunkt blev indført krav for, hvor meget røg/støv en brændeovn må udlede. 

Alle ovne (og pejseindsatse) installeret efter den dato lever som minimum op til dette krav og har en prøvningsattest, som dokumenterer, at brændeovnen overholder de nye krav til udledning af partikler. 

Hvem er omfattet af de nye miljøkrav?

Alle ejere

De nye miljøkrav og forbud mod ældre brændeovne gælder i alle områder med kollektiv varmeforsyning, dvs. naturgas eller fjernvarme. 

Hele Københavns Kommune er udlagt til fjernvarme, og derfor gælder de nye regler for alle ejere af brændeovne og pejseindsatse i København.

Det gælder også 

  • Haveforeninger uden fjernvarme 
  • Haveforeninger, hvor ikke alle haveejere er tilsluttet fjernvarmenettet
  • Husbåde 
  • Mindre områder, som fysisk er afskåret fra fjernvarmenettet, fx af en jernbane eller tilsvarende. 

Vi vurderer, at cirka 3.000 ovne vil være omfattet af de nye regler – ud af i alt godt 12.000 brændeovne og pejseindsatser i Københavns Kommune.  

Hvem er undtaget af de nye regler?

De nye regler omfatter ikke historiske ovne, kakkelovne, masse-ovne og pille-fyr mv.  

Pejseindsatse kan også være undtaget, hvis omkostningerne til udskiftning eller sløjfning overstiger kr. 20.000 ud over prisen på selve pejseindsatsen. 
 

Hvordan finder jeg ud af, om min brændeovn skal udskiftes eller sløjfes?

Har du overtaget dit hus, lejlighed eller kolonihave før 2008, og stod brændeovnen der, da du flyttede ind, er det ligetil. Ja, så skal du udskifte eller sløjfe den.  

Men har du overtaget din bolig efter denne dato, kan du undersøge følgende:  

  • Sidder der et mærkat eller type-skilt på ovnen, med angivelse af model og produktionsår? 
  • Er du i besiddelse af en prøvningsattest, eller kan den fremskaffes fra producenten?  
  • Spørg din lokale skorstensfejer, om han har registreret, at ovnen er blevet udskiftet? Skorstensfejerne har et indgående kendskab til de forskellige typer og modeller af ovne, og vil ofte kunne give et godt bud på ovnens alder.  

NB! Skorstensfejerne er ikke forpligtede til at indberette til kommunen, hvis din ovn er installeret før 1. juni 2008. Men hvis vi beder dem om oplysninger i en konkret sag, vil de oplyse os om det.  

Jeg har en svanemærket ovn installeret før 1. juni 2008. Skal jeg udskifte den?

Nej, allerede de første Svanemærkede ovne, som kom på markedet omkring 2004/05, lever op til de krav, som blev indført pr. 1. juni 2008. Det samme gælder for visse andre typer af ovne. 

Hvis du kan dokumentere, at din ovn lever op til kravene efter 2008 (10 gram røg/støv pr. kg. træ. I dag er kravet 4 gram røg/støv pr. kg. træ.), kan du ansøge kommunen om en dispensation. 

Fx 

  • Hvis du kan fremskaffe en prøvningsattest, som dokumenterer, at din ovn lever op til emissionskravene.
  • Hvis du har en kvittering, som dokumenterer, at din ovn eller pejseindsats er Svanemærket. 

Ansøgning om dispensation kan sendes til stoej@kk.dk. Du vil efterfølgende blive kontaktet med henblik på en fysisk besigtigelse af ovnen. 

Se i øvrigt forskriftens § 18 om dispensation.

Jeg bruger aldrig min gamle brændeovn. Skal jeg alligevel sløjfe den?

Ja, det skal du. Men du må gerne beholde den som en ’pyntegenstand’, så længe ovnen er frakoblet skorstenen, aftræksrøret fjernet, og ovnen er afmeldt hos skorstensfejeren.  

Jeg fik godkendt min brændeovn ifm. huskøb - skal den også udskiftes?

Hvis 

  1. du har købt fast ejendom efter den 1. august 2021 og i den forbindelse fået godkendt din brændeovn eller pejseindsats
  2. brændeovnen eller pejseindsats er produceret efter den 1. januar 2003
  3. brændeovnen eller pejseindsats er installeret før 1. juni 2008

Ja, så skal du alligevel udskifte eller sløjfe den.

Undtagelse

Hvis din brændeovn er Svanemærket eller lever op til prøvningsattesternes krav fra 2008, skal du ikke udskifte brændeovnen eller pejseindsatsen.

Hvordan nedlægger eller sløjfer jeg min brændeovn eller pejseindsats?

En brændeovn eller en pejseindsats er nedlagt, når den er frakoblet skorstenen. 

Det er ikke tilstrækkeligt at afmelde fyringsanlægget hos skorstensfejermesteren, eller bare stoppe med at bruge brændeovnen. 

Husk 

  • afmelde fyringsanlægget hos skorstensfejeren, så du ikke bliver opkrævet kommunale ejendomsbidrag for skorstensfejning. 
  • at ændre oplysningerne i BBR 

Hvad koster det?

Sløjfning

Du kan vælge helt at sløjfe/fjerne den gamle ovn og afmelde den hos skorstensfejeren. 

Ny brændeovn

En ny ovn fås i mange forskellige prisklasser mellem cirka 5.000 – 20.000 kr. Dertil kommer opstilling og bortskaffelse af din gamle ovn. Vi anbefaler, at du rådfører dig med din lokale skorstensfejer, så du får en ovn, der passer godt til dit hus og de rum, den skal opvarme.  

Nye brændeovne udnytter energien i træet bedre, og du vil dermed kunne spare penge på brænde. 

Ny pejseindsats

En pejseindsats vil nok være dyrest, da det ofte vil kræve noget ekstra murerarbejde i forbindelse med en udskiftning.  

Varmepumpe i haveforeninger

For haveforeninger anbefaler vi i stedet en varmepumpe. Man kan købe en varmepumpe for omtrent samme pris som en ny brændeovn. Gerne en støjsvag model i god kvalitet, så du og din nabo ikke bliver generet af støjen.  

Skorstensfejere i Københavns Kommuner er også uddannet til at montere og servicere varmepumper. 

Kan jeg få tilskud til at udskifte eller sløjfe min gamle ovn?

Alle udgifter skal afholdes af ejeren selv. 

Men hvis du ikke har fjernvarme i din ejendom, så giver Hovedstadens Forsyningsselskab (HOFOR) et tilskud i forbindelse med tilslutning til fjernvarmenettet. HOFOR betaler de første 20 meter stikledning og en måler.  

I haveforeninger yder HOFOR dog ikke tilskud. Her anbefaler de, at man investerer i en varmepumpe, hvis man ikke ønsker at købe en ny brændeovn.  

Hvad gør I som kommune?

Vi forventer, at brændeovnsejerne vil overholde lovgivningen og udskifte eller sløjfe deres ovn, hvis det er nødvendigt.  

Tilsyn

Vi vil i første omgang ikke på eget initiativ tage på opsøgende tilsyn for at kontrollere, om reglerne bliver efterlevet. 

Hvis vi modtager henvendelser om røggener fra din brændeovn, følger vi op på klagen og kontakter dig om et tilsyn, hvor vi vil forsøge at fastslå, hvornår din ovn eller pejseindsats er installeret.  

Vores tilsyn vil være dialogbaseret, og du har ikke pligt til at dokumentere, hvornår din brændeovn eller pejseindsats er installeret. Men vi har mulighed for at indhente oplysninger hos skorstensfejerne. 

Konstaterer vi, at din ovn med sikkerhed er installeret før 1. juni 2008, vil vi indskærpe skriftligt, at den skal udskiftes inden for en nærmere angivet frist. Hvis du ikke overholder den frist, vil du kunne blive idømt en bødestraf.  

Efter et år vil vi evaluere denne måde at føre tilsyn på.  

Senest den 10. oktober 2025

Du skal have udskiftet eller sløjfet din gamle ovn senest den 10. oktober 2025. Herefter er den ulovlig.

Forskriften om miljøkrav for brændeovne trådte i kraft den 10. oktober 2024, og du har et år fra denne dato til at efterkomme de nye regler.  

 

Hvis du vide (endnu) mere 

På brændefyringsportalen giver Miljøstyrelsen gode råd til dig med brændeovn og pejs. Her kan du også læse nærmere om brændeovnsbekendtgørelsen og se lovgrundlaget for den kommunale forskrift. 

Kontakt

Udeservering og Støj 1

Njalsgade 13

2300 København S